En Sıcak Konular

Wall Street ajanları şirketlerin peşine İHA'ları taktı!

2 Ocak 2014 09:02 tsi
Wall Street ajanları şirketlerin peşine İHA'ları taktı!
Küresel piyasalar arasında hızla artan rekabet, piyasa oyuncularının da ölümcül rekabette hayatta kalıp avantajlı hale geçebilmek için yeni yollar aramasına neden oluyor.

Bu yarışta fark yaratan en büyük değer ise hiç şüphesiz bilgi. Piyasalarla ilgili güvenilir, sürekli yenilenen ve rakiplerden çok daha hızlı elde edilecek bilgi. Kazananla kaybedeni sadece mili saniyelerde alınan kararların belirlediği yatırım dünyasında bilginin değeri hızla artıyor.

Özellikle ABD’de bunu fark eden bir dizi özel şirket, piyasa oyuncularını bu bilgilerle beslemek için kolları sıvadı. Bu şirketler helikopter veya uzaktan kumanda edilen planörler yardımıyla şirketlerin depo alanlarını ve üretim aşamalarını izleyerek kapsamlı faaliyet raporları hazırlıyor. Bilginin niteliğine göre yıllık 100 bin dolarlık ücretlerden başlayıp milyon dolarlık bedellere kadar ulaşan bu özel hizmet için Wall Street şirketleri de adeta yeni bir yarışın içerisine girdi. Halen Goldman Sachs, JP Morgan ve Deutsche Bank gibi büyük oyuncuların tercih ettikleri bu hizmet yardımıyla büyük balıklarla küçük balıklar arasındaki mesafe de giderek açılmaya başladı.

SENSÖRLER DEVREDE
 

Wall Street’in peşinden koştuğu bu şirketler iletişim teknolojisinin son ürünlerini kullanarak başta ABD olmak üzere dünyanın önde gelen şirketleri hakkında bilgi topluyor. Sektörün en önemli oyuncularından olan ABD’li Genspace enerji, perakende ve tarım konusunda müşterilerine altın değerinde bilgiler sunuyor. Şirket bunun için helikopter ve planörlerle petrol şirketlerinin üzerinden uçarak depoların doluluk oranını belirliyor. Bu bilgilere erişen yatırım uzmanları depoların doluluk oranına göre yatırım stratejileri tespit ediyor. Şirket ayrıca enerji santrallarının yakınlarına yerleştirdiği sensörlerle yüksek gerilim hatlarından yayılan elektrik dalgalarını ölçüyor. Santral bacalarından yükselen buhar bulutlarının hacmi ve yoğunluğu da inceleniyor. Bu yöntemlerle üretimin artması veya azalmasını hesaplayan şirket bu veriyi de müşterilerine geçiyor. Yatırım uzmanları da enerji talebine yönelik özellikle vadeli işlemlerde bu bilgiye sahip olmayanlara kıyasla avantaj sağlıyor.

RESMİ RAPORLAR GÖZDEN DÜŞTÜ
 
Wall Street için bilgi toplayan şirketler kıtalar arası ticarette önem arz eden limanları da izliyor. Özellikle Çin’e gidecek olan hammadde trafiği takip ediliyor. Eğer tanker trafiğinde bir gecikme yaşanırsa bunun neden olacağı zincirleme reaksiyonu yine ilk önce bu bilgi için para ödeyen şirketler alıyor. Piyasalar resmi kanallar aracılığıyla da bilgi elde edebiliyor. Ancak bilgi toplayan özel şirketler kendi araştırmalarını, resmi kuruluşların yayınladıkları raporlardan birkaç gün önce kendi müşterilerine geçerek fark yaratıyor. Böylece resmi rakamlar açıklandığında bu bilgilere 1-2 gün önce erişmiş olanlar piyasalara fark atmış oluyor.
 

Habertürk



Bu haber 1,052 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,693 µs