En Sıcak Konular

‘Paralel’ dinleme terörü

2 Ocak 2014 08:44 tsi
‘Paralel’ dinleme terörü Türkiye’de dinlemelerin yasal sınırlar içinde yapılması için AK Parti döneminde peş peşe önlemler alınırken, yargı ve emniyet içindeki hukuk dışı paralel yapılanmalar bu önlemleri çeşitli yollarla deliyor.

17 Aralık operasyonu ile deşifre olan devlet içindeki 'Paralel Yapı'nın, yasal gerekçelerle aldığı dinleme iznini çeşitli yöntemlerle istismar ettiği ve çok sayıda kişi ya da kurumu hedef aldığı belirlendi. TİB skandalla ilgili soruşturma başlattı.

TAPELER DEĞİŞTİRİLMİŞ, FARKLI İSİMLER KULLANILMIŞ, HUKUK BY-PASS EDİLMİŞ

Star'da yer alan habere göre; Türkiye'de dinlemelerin yasal sınırlar içinde yapılması için AK Parti döneminde peş peşe önlemler alınırken, yargı ve emniyet içindeki hukuk dışı paralel yapılanmalar bu önlemleri çeşitli yollarla deliyor. Yasa dışı dinlemeleri engellemek ve mahkemelerin verdiği dinleme kararlarının yasal çerçeveye uygunluğunu kontrol etmek için 2005 yılında kurulan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) da, yasa dışı dinlemelere çözüm olamadı. Devlet içine kurulan Paralel Yapı tarafından Türkiye'deki hukuksuz dinlemeler yasalardaki boşluklardan yararlanılarak ya da tamamen yasa dışı olarak iki ana yöntemle yapılıyor.

Paralel yapının paralel hattı

TİB'in başına MİT'ten yapılan atama sonrası Paralel Yapı'nın usulsüz dinleme yöntemleriyle ilgili şok ayrıntılar da ortaya çıkıyor. TİB'in kuruluşunda yasal dinlemeler için MİT, Emniyet ve Jandarma'ya fiber optik hatlar çekilmişti. Ancak bu hatların dışında Emniyet İstihbarat Dairesi'ne gizli dördüncü bir fiber optik hat çekildiği ve Paralel Yapı'nın dinlemeleri bu hatla yaptığı yönünde ihbar yapıldı. TİB inceleme başlatırken, bugüne kadar TİB üzerinden yapılan yasa dışı dinlemeler de mercek altına alındı.

Hukuku by- pass etmişler

Paralel Yapı'nın tespit edilen yasa dışı dinleme yöntemleri şöyle:

Sınırsız Dinleme: Bir ve üç ay şeklinde alınabilen, bitiminde mahkeme kararıyla uzatılması gereken dinlemelerin, aynı mahkemeler kanalıyla sürekli uzatılarak hedef kişililerin yıllarca sınırsız dinlenmesi yasanın istismarının başında geliyor. Emniyet ve yargı içindeki paralel yapı tarafından bu uzatmalar sürekli tekrarlanarak sınırsız hale getiriliyor.

Farklı isimle dinleme: Paralel yapı tarafından yasaların by- pass edildiği bir diğer yöntem ise farklı isimler ya da kod adlarla dinleme. Kamuoyunun tanıdığı isimlere yönelik dinlemelerde ise telefon numarası TİB'e doğru biçimde bildirilirken isimler değiştiriliyor. Dinlemeye ilişkin mahkeme kararı da bu şekilde alınıyor.

Hükümete yönelik 17 Aralık Operasyonu'nda kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin de benzer yöntemle dosya kapsamına alınıp dinlendiği ortaya çıktı. İstanbul Başsavcılığı'ndaki Paralel Yapı tarafından UYAP sistemine farklı isimle sokulan dosyadaki isimlerle ilgili dinleme kararları da mahkemeden farklı isimlerle alındı.

Montajlanmış tapeler: Paralel yapının bir diğer yöntemi de tapelerle oynama yaparak suç delili oluşturma. Aynı kişinin çeşitli zamanlarda yaptığı konuşmalar montajlanarak suç unsuru oluşturacak şekle getiriliyor ve soruşturma dosyasına ekleniyor. 17 Aralık operasyonunda da aynı yöntemin yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Mahkeme kararına ekleme:

TİB sadece mahkeme kararıyla dinlemelere izin verirken, hukuku delme yöntemlerinden birini de mahkeme kararlarına ekleme oluşturuyor. Toplu davalarda alınan onlarca dinleme kararına mahkemenin izin vermediği kişilerin isminin de eklendiği ve kapsamın genişletildiği belirtiliyor.

Öte yandan pekçok dinleme cihazıyla, 11 adet dinleme minibüsünün kayıp olduğu, iddialar sebebiyle soruşturma başlatıldığı biliniyor..

BAZI DİNLEME METODLARI

Hem TBMM Telekulak Komisyonu hem de Ankara Başsavcılığı'nca hazırlanan raporda onlarca farklı dinleme metodu sayıldı.

- Sahte baz: GSM Scanner isimli bir cihazla dinlenmek istenen kişinin bulunduğu bölgedeki baz istasyonlarına giden sinyaller toplanıp hedef kişinin telefonları dinleniyor.

- Dinleme programları: Akıllı telefonlara yapılan yüklemelerle görüşmeler ve kısa mesaj trafiği takip ediliyor.

- Ortam dinlemesi: Telefona yüklenen casus yazılımlar ve bilgisayar gibi mikrofonlu cihazlar üzerinden sağlanıyor.

- Böcek: Elektrik kaynağının bulunduğu yerlere monte edilerek sınırsız ses ve görüntü alınabiliyor. Sim kart taşıyan modelleri mesafe sınırı olmadan veri aktarırken, veri dalgalarıyla aktarım yapanları da bulunuyor.

- Uçan böcek: Havaya dinleme ağı atan bu sistem kısa süreli dinlemelerde kullanılıyor. Türkiye'de sadece güvenlik birimlerinin elinde bulunması yasal.
 

Bu haber 998 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,711 µs