En Sıcak Konular

21 yıl aradan sonra Paris'ten ilk ziyaret

1 Ocak 2014 09:17 tsi
21 yıl aradan sonra Paris'ten ilk ziyaret Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, yeni yılda Ankara'nın ilk resmi konuğu. AB müzakereleri 21 yıl sonraki ilk ziyaretin ana gündem maddesi.

Türkiye yeni yılda yeni diplomatik atak başlatıyor. Avrupa Birliği ile ilişkiler yeniden masaya koyulurken, devlet başkanı olarak yılın ilk konuğu Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande olacak. 21 yıl sonra Paris'ten Ankara'ya gerçekleşecek ilk resmi ziyarette, Fransa'dan AB müzakerelerinde blokajın kaldırılması istenecek. "İki ülke ilişkilerinde büyük potansiyel var. Ancak uygulanan blokajlar bu potansiyelin harekete geçmesinin önünde engel oluyor. Blokajları kaldırın ilişkilerimiz gereken düzeye ulaşsın" mesajı verilecek.

Sarkozy döneminde Ankara ile Paris arasındaki gerilen ilişkilerde yeni sayfa açılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Meksika'da yapılan G-20 toplantısı sırasında "21 yıldır Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan bir Fransız cumhurbaşkanı olmadı" diyerek Türkiye'ye davet ettiği Hollande 27-28 Ocak'ta Türkiye'ye geliyor. Hollande'ın ziyareti için planlamalar sürüyor. Hollande'ın ziyareti Başbakan Erdoğan'ın 20-21 Ocak tarihlerinde gerçekleşmesi planlanan Brüksel seyahatinden sonra gerçekleşmesi nedeniyle AB ilişkilerinde kritik önem taşıyor. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, ilk durak olarak Ankara'ya gelecek olan Hollande burada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından resmi törenle karşılanacak. Görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek. Hollande Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la da bir araya gelecek. Ankara'daki temaslar sırasında Hollande'a önemli mesajlar verilecek.

'BLOKAJI KALDIRIN'

Fransa Sarkozy döneminden bu yana Türkiye'nin AB üyelik sürecinde blokaj uyguluyordu. Fransa, üyelikle doğrudan ilişkisi olduğu gerekçesiyle müzakerelerde; Tarım ve Kırsal Kalkınma, Ekonomik ve Parasal Politika, Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu, Mali ve Bütçesel Hükümler ile Kurumlar başlıklarını bloke etmişti. Fransa daha sonra Bölgesel Politika faslındaki blokajı kaldırmıştı ancak 4 başlıkta blokaj halen sürüyor. Ziyaret sırasında yetkililer, "İki ülke ilişkilerinde büyük potansiyel var. Ancak uygulanan blokajlar bu potansiyelin harekete geçmesinin önünde engel oluyor. Blokajları kaldırın ilişkilerimiz gereken seviyeye ulaşsın" mesajını verecek.

EN SON MITTERRAND

İkili ilişkilerde en son Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand 13 Nisan 1992'de 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın konuğu olarak 5 bakan ve 200 kişilik bir heyetle Türkiye'ye iki günlük resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti. Mitterrand ziyaretinin ikinci gününde İstanbul'da Beyoğlu'ndaki Galatasaray Lisesi binasında Özal ile Galatasaray Üniversitesi Kuruluş Belgesi'ni imzalamıştı. Hollande Ankara temaslarının ardından İstanbul'a geçecek. Galatasaray Üniversitesi'nde öğrencilerle bir araya gelecek. İstanbul iş dünyası ile de görüşecek.

İSKENDERUN SANTRALI KONUSUNDA İSTİŞARE
 
Hollande'ın gündeminde siyasi konular kadar ekonomik işbirliği de olacak. Türkiye 22 milyar dolar yatırımla inşa edilmesi planlanan Sinop nükleer santralında Japon-Fransız konsorsiyumu ile çalışma kararı almıştı. Enerji Bakanı Taner Yıldız da Fransız GDF şirketinin İskenderun'da santral kurmak istediğini belirterek, "Türkiye'de kömür santralı yatırımına da soyunuyorlar. 7-8 milyar euro yatırım yapacaklar. Yatırımları için biz de onlara yerli kömür teklif ettik." İfadelerini kullanmıştı.

Sabah
 



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,062 µs