En Sıcak Konular

3 partiden tutuklu hükümlü zirvesi

1 Ocak 2014 08:37 tsi
3 partiden tutuklu hükümlü zirvesi
AK Parti, CHP ve BDP yarın bir araya gelerek, tutuklu ve hükümlü milletvekilleri için formül geliştirmeye çalışacak. MHP zirveye katılmıyor...

Tutuklu milletvekillerinin tahliyesine formül arayışı sürerken gözler yarın yapılacak "hükümlü- tutuklu" zirvesine çevrildi. AK Parti, CHP ve BDP sorunun aşılması için masaya oturuyor. Anayasa'nın dokunulmazlığı düzenleyen 83. maddesi ya da CMK'da değişikliğe gidilerek tutuklu olan kişinin vekil seçilmesi halinde serbest bırakılmasının sağlanacağı formüller değerlendirilecek. Toplantıda, cezaları onanan MHP Milletvekili Engin Alan ile HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel'in milletvekilliği konusunda da çözüm yolu aranacak.

Meclis, yılın ilk günlerinde tutuklu milletvekilleri sorununa çözüm arayacak. AK Parti, CHP ve BDP grup başkanvekillerinin bir araya gelerek, tutuklu milletvekilleri için yasal ya da Anayasal değişiklik konularında atılması gereken adımlar değerlendirilecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bilgisi dahilinde, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun da yer aldığı toplantıda konu ele alınmıştı. Başbakan Yardımcısı Arınç'ın çağrısının ardından üç parti masaya oturma kararı alırken, MHP ise bu toplantıya katılmayacağı mesajını verdi.

Partilerin uzlaşı sağlaması durumunda Anayasa ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Konuyla ilgili olarak kesin çözüm için CMK'da bir değişiklik yerine Anayasa'nın 83. maddesinde değişiklik yapılması yönünde eğilim ağır basarken, bir grup hukukçu ise tutuklamanın zorlaştırılması yönünde genel bir düzenlemenin sorunu çözebileceğini savunuyor.

MHP Milletvekili Engin Alan'ın ardından HPD Eşbaşkanı Sebahat Tuncel'e verilen 8 yıl 9 aylık hapis cezası da onandı. Tuncel'in de milletvekilliğinin düşeceği anlamına gelen bu kararın ardından gözler Meclis'e çevrildi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek Alan'ın durumuna ilişkin uzmanlardan görüş almıştı. Sağ, sol, muhafazakar farklı kesimden anayasa uzmanlarından gelen öneride ağırlıklı görüş Meclis uygulamaları Alan'ın milletvekilliğinin düşeceği yönünde oldu. Mahkeme kararı Meclis'e ulaşıp Genel Kurul'da okutulması durumunda Alan ve Tuncel'in milletvekilliği düşecek.

5 VEKİLDEN YENİ ADIM
 
Diyarbakır'da tahliye talepleri reddedilen KCK davaları sanıklarından 4'ü BDP'li biri bağımsız 5 tutuklu milletvekili, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Diyarbakır 5 ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görülen KCK davalarında tutuklu yargılanan BDP Şırnak milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ve Van Bağımsız Miletvekili Kemal Aktaş "uzun tutukluluk süresi" ve "seçilme hakkının ihlalini" gerekçe gösterdi.

Sabah



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,804 µs