En Sıcak Konular

Açmadığınız bilgisayara böcek yerleştirmişler

30 Aralık 2013 09:38 tsi
Açmadığınız bilgisayara böcek yerleştirmişler
ABD'nin dinleme faaliyetlerinin boyutları yeni bilgilerle daha net ortaya çıkıyor.

Son haberler, yeni satın alınan bilgisayarların kullanıcıya ulaşmadan takibe alındığı yönünde.
 
Alman Der Spiegel dergisi, Amerikan casuslarının yeni satın alınan bilgisayarlara teslimattan önce casus program yüklediğini, donanımların güvenlik açıklarından yararlandığını ve hatta Microsoft'un iç raporlama sistemini kendi casusluk hedefleri doğrultusunda manipüle ettiğini ortaya koydu.
 
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) uzmanlaşmış hacker elit ekibi  Tailored Access Operations (TAO) hakkındaki bilgileri haberleştiren dergi, ekibin "bilgisayar ekranını takip eden monitor kabloları, kaydedilen bilgileri radyo dalgaları kullanarak aktarabilen flash bellekler ve cep telefonu konuşmalarına sızmak için çakma baz istasyonları" kullandığını belirtti.
 
Edward Snowden tarafından sızdırılan belgelere dayandırılan haberde, TAO'nun misyonu "Ulaşılamayana ulaşmak" olarak nitelendi ve adı açıklanmayan bir istihbarat yetkilisinin "ekip ülkemizin gördüğü en önemli istihbarat bilgilerine ulaştı" sözleri aktarıldı.
 
Haberde NSA'nın sadece "James Bond tarzı casus ekipmanları" ile çalışmadığı, bilgisayarlara zararlı yazılım yüklemek için internetin zayıflıklarının istismar edildiği belirtildi. Bu tür istismarlara, aralarında Cisco Systems ve Çin'in Huawei Technologies şirketleri de dahil olmak üzere, dünyanın önde gelen bilgi teknolojisi firmaları tarafından dağıtılan donanım veya yazılım ürünlerine casus program yerleştirmek de sayıldı.
 
TESLİMAT ÖNCESİ MÜDAHALE
 
Derginin sözünü ettiği "eski moda yöntemlerin" yanısıra, Der Spiegel NSA ajanlarının "yeni bir bilgisayar veya diğer elektronik aksesuar siparişlerini izlediğin, hedefteki bir kişinin siparişlerinin TAO, FBI ve CIA elemanları tarafından teslimattan önce elde edilerek gizlice casusluk yazılımı ile donatıldığını" da yazdı.
 
Bilgisayar ekipmanlarına bu yolla yüklenen casus yazılımların istihbarat ajansının "en verimli operasyonları" olduğu ve bu yolla dünyanın dört bir yanından istihbarat sağlandığı ifade edildi.
 
NSA ajanlarının bilgisayarlara sızma yöntemlerinden bir diğeri ise, yazılımlarda bir hata olduğunda ortaya çıkan raporların kullanılarak programlardaki açıklıkların bulunması. Microsoft'un çökme raporları, ürünü geliştirmek ve hataları gidermek için tasarlanmış. Ancak Der Spiegel NSA'daki casusların bu yolla Windows çalıştıran makinelere girme yollarını rahatlıkla ulaştığını belirtiyor.

dunyabulteni.net


Bu haber 1,015 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,120 µs