En Sıcak Konular

Borsa ve dövizde sert tepkiler sürüyor!

15 Ağustos 2007 16:29 tsi
Borsa ve dövizde sert tepkiler sürüyor! Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olması 'yine gerginlik yaşanabilir' endişelerini artırdı. Dolar 1.31 YTL'ye kadar çıktı. Gelişmeleri izlemeyi tercih eden borsada ise endeksin düşüşü yüzde 0,78'le sınırlı kaldı.

 Adalet ve Kılkınma Partisi'nin (AKP) cumhurbaşkanı adayı olarak yeniden Abdullah Gül'ün adını açıklaması piyasalar tarafından temkinli karşılandı. Önceki gün AKP Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olarak ortaya çıkmasının Genelkurmay Başkanlığı ile yeni bir gerginlik yaşatabileceği endişeleriyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) dün 391 puan düşerek 49.880 puana indi. Hisse senetleri ortalama yüzde 0,78 değer kaybederken toplam işlem hacmi 1.3 milyar YTL olarak gerçekleşti. Nisan ayında Abdullah Gül'ün Çankaya için aday olarak gösterilmesine Genelkurmay'dan tepki gelmiş ve piyasalarda sert fiyat hareketleri yaşanmıştı.

Avrupa'daki düşüş sürüyor

Global piyasalarda merkez bankalarının likidite pompalamasına rağmen ABD'deki riskli konut kredilerine ilişkin endişelerin devam etmesi de olumsuz havanın sürmesinde etkili. Önceki gün New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi'nin gün içi kazançlarını geri vermesinin ardından Avrupa borsalarında da düşüşün sürmesi ve ABD'de açıklanan temmuz ayı Üretici Fiyatları Endeksi'nin (ÜFE) yüzde 0,6 ile yüzde 0,2 olan beklentilerin üzerinde gelmesi İMKB'deki kayıpları artırdı. İspanyol Santander bankasının ABD'de yüksek riskli mortgage piyasasında kredi kullandırdığını açıklamasıyla Avrupa borsalarında dün yüzde 0,5'e varan kayıplar yaşandı.

Ordunun tepkisi bekleniyor

Uzmanlar Ak Parti'nin cumhurbaşkanı adayı olarak yeniden Abdullah Gül'ü göstermesinin ardından Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelecek olası bir tepkinin piyasalarda tedirginlik yarattığını ifade ediyor. Özellikle nisan ayı sonunda yaşanan gerginliğin bir benzerinin tekrar yaşanması durumunda piyasaların bundan olumsuz etkileneceği belirtiliyor. Öte yandan global piyasaların izleyeceği seyrin de piyasaların ana gündem maddelerinin başında geldiği vurgulanıyor. ABD'de bugün açıklanacak olan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verilerinin yakından izleneceği kaydediliyor.

ABD'deki enflasyon rakamlarının tahminlerin altında gelmesi durumunda ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz indirimine gidebileceği beklentilerinin kuvvetleneceği ve piyasaların bu durumdan olumlu etkileneceği söyleniyor.

En sert tepki dövizde

Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığına en sert tepkiyi ise döviz piyasası verdi. Önceki gün 1,2880 YTL'den kapanan dolar günün ilk dakikalarında 1,31 YTL'ye kadar tırmandı. Dolar günü ise 1.4 kuruşluk artışla 1,3020 YTL'den tamamladı. Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığının yanısıra uluslararası piyasalarda özellikle doların yen karşısındaki değer kaybının Güney Afrika, Macaristan ve Türkiye gibi cari işlemler açığı olan ülkelerin para birimlerini olumsuz etkilediği dikkat çekti. Gül'un yeniden Çankaya için aday olmasının piyasalara bir miktar olumsuz yansıdığını belirten West L. Bank Hazine Direktörü Turgut Keleş, "Gül'ün adaylığı beklenen bir gelişme. Piyasaların korkusu nisanda yaşanan gerginliğin benzerinin yaşanıp yaşanmayacağı. Bence benzer bir gerginlik olmayacak. Piyasaların ana gündem maddesi uluslararası piyasaların seyri" dedi. Keleş, büyük bankaların ABD mortgage piyasasındaki fonlarıyla ilgili olumsuz bir gelişme yaşanmaması halinde dolarda yükselişin olmayacağını ifade etti. Hedge fonlarla ilgili olumsuz haberlerin doları 1.32-1.34 YTL bandına taşıyacağını belirten Keleş, bono piyasasında bir miktar yabancı satışının da görüldüğünü sözlerine ekledi. Bono piyasasında en çok işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilin faizi ise dün 0,10 puan yükselerek yüzde 17,69 seviyesine çıktı. Söz konusu tahvilin faizi bugün valörlü işlemlerde ise yüzde 17,82'ye tırmandı.

 

Danske Bank: Genelkurmay'ın tavrı önemli

Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı piyasalar için kötü bir gelişme. Çünkü bu tutum Türkiye'de AKP hükümeti ve laik kesim, özellikle Genelkurmay arasındaki tansiyonu yeniden tırmandırabilir. Gül'ün ne Türkiye'nin laik anayasası için bir tehdit oluşturduğunu, ne de Türkiye'yi daha İslamist bir yapıya doğru götüreceğini düşünüyoruz. Ancak Türkiye'deki laik yapı bizim bu görüşümüzü paylaşmıyor. Genelkurmay'ın Gül'ün adaylığının açıklanması sonrasında 27 Nisan'daki e-muhtıra ile bir siyasi krize neden olduğu unutulmamalı. İlk tur oylama 20 Ağustos'ta yapılacak ve bu tarihten önce askerden bir tepki gelebilir. Piyasalardaki olumsuzluğun tek nedeni Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı değil. Global kredi piyasaları konusundaki endişelerin devam etmesi de piyasaları olumsuz etkiledi. Önümüzdeki günlerde Türkiye'de piyasaların daha çalkantılı günler olabilir. Genelkurmay'dan gelecek tepki ve açıklama piyasaların yönü konusunda kilit önem taşıyacak.

 

 

Goldman Sachs: Piyasaları fazla etkilemez

Abdullah Gül, zaten en olası adaylar arasında yer alıyordu ve dolayısıyla adaylığı sürpriz değil. Bu nedenle piyasalara etkisi sınırlı olmalı. Gül'ün MHP ve CHP'nin desteğini alması olası gözükmüyor. Bu nedenle birinci ve ikinci turlarda seçilmesi beklenmiyor. Ancak Gül, büyük bir ihtimalle üçüncü turda seçilecek, çünkü basit çoğunluk bu turda yeterli olacak. Şu anda akıllardaki en önemli soru, cumhuriyetçi muhalefetin geçtigimiz nisan ayındaki gibi bir protesto başlatıp başlatmayacağı. Önceki raporlarımızda da belirttiğimiz gibi Meclis'teki üstünlüğü nedeniyle herşey AKP'nin elinde gözüküyor. CHP'nin bu süreci durdurabilmek için elinden pek birşey gelecek gibi görünmüyor. Genelkurmay, önümüzdeki günlerde açıklamalarda bulunup Gül'ün adaylığı konusundaki eleştirilerini dile getirebilir. Ancak herhangi bir askeri müdahaleyi pek olası görmüyoruz. Asker büyük bir ihtimalle bir adım geri atacak, çünkü aksi bir hareket geniş halk tepkisine ve uluslararası alanda büyük eleştirilere neden olabilir.

 Referans



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,810 µs