iyibilgi ekonomist Murat Soycengiz’e sordu. iyibilgi özel" /> iyibilgi ekonomist Murat Soycengiz’e sordu. iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Dünyayı bekleyen ekonomik kıyamet

15 Ağustos 2007 15:43 tsi
Dünyayı bekleyen ekonomik kıyamet Dünya piyasaları derin bir bataklığa doğru mu ilerliyor? Piyasaların nakit sıkıntısı neye işaret ediyor? iyibilgi ekonomist Murat Soycengiz’e sordu. iyibilgi özel

Dünya piyasalarının bugün girdiği sıkıntılara bakarak, gelecekle ilgili öngörüleriniz neler olabilir?

Dünyanın para arzı dünyadaki üretim miktarının çok üstünde şu anda. Para arzı iki misli ama bu dünya gayrisafi hâsılasına dönmemiş. GSH son beş yılda yalnızca yüzde yirmi beş artmış.

Gereksiz likidite, nakit para var. Bu likidite enflasyonu canlandırmamış. Neden? İnsanlar tüketim mallarına direk gitmemiş. Finansa gitmiş. Varlık fiyatları değil, finansal fiyatlar, faizler artmış. Faizin artması ilerde mal fiyatlarını da arttıracaktır.

Şu anda temel sorun şu: Kredi alamayacak talepler cevaplandı. Varlıklarının şişmiş değerleri üzerinden sıcak para elde ettiler. Bu paranın geri dönmeme ihtimali çok yüksek.  Şimdi piyasalarda risk oluşmaya başladı. Sıcak para bu risk yüzünden piyasadan kaçıyor. Para miktarı azalmaya başladı.

Para sadece ekonomik değil, siyasi bir gücü de ifade ediyor. Neo-con’ların iktidarını kaybetmesi ve Putin’in yükselişi hep aynı döneme denk geldi. Para iktidarı da ifade eder. Amerika’da, hükümetin de kontrol edemediği bir nüfuz oluştu.

Türkiye’deki duruma yansımaları nasıl olacak?

Türkiye verdiği cari açığı finanse etmek zorunda. Büyük bir stagflasyon süreci baş gösterecek. Bir sene içinde para arzının ve fiyatların hızla düşeceğine inanıyorum. Türkiye’ye giriş yapan sıcak yatırım sermayesi hızla azalacak. Bankaların mortgage ve ev kredileri hızla azalacak. Yabancı sermayenin gayrimenkul alımında hızlı bir düşüş yaşanacak. Bankalar kredi bulamayacak. Faziler yükselecek. Cari açık finanse edilemeyecek.

Türkiye krize girmemek için, çıkış yolunu ihracatta arayacak. Dünya ekonomisinin duraklaması derinleşirse ihracat da olamayacak.

Peki bu süreci engellemek için neler yapılabilir?

Bu süreç engellenemeyebilir. Ama yine de yumuşak iniş yapabiliriz. Eğer yumuşak iniş yapmazsak çakılacağız. Üretimde dışa bağımlıyız. Ara malların üretimini yok ettik. Oysa ara mal üretimi yumuşak inişi sağlar.

Finansal piyasalar da hızlı bir düşüşle parçalanır. Finansal piyasaları da yumuşatmalıyız. Dış piyasalardan içeri hızla para girip çıkıyor. Yavaşlatmalı, içerde kalmaya zorlamalıyız.

Önümüzdeki bir yılda dünya çapında bir kriz olacak. Uzun süreli bir trend değişimi yaşanacak dünyada; küresel bir resesyon salgını olacak. Dış sermayeye bağlı piyasaların hepsini derinden vuracak…

www.iyibilgi.com



Bu haber 13,867 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,074 µs