En Sıcak Konular

II. Erdoğan Hükümeti: Kazananlar, kaybedenler ve koltuk savaşları!

15 Ağustos 2007 14:17 tsi
II. Erdoğan Hükümeti: Kazananlar, kaybedenler ve koltuk savaşları! II. Erdoğan hükümetinin Bakanlar Kurulu’nun hallice bölümünün değişeceği artık biliniyor. Yeni Bakanlar Kurulu’nun eskisine göre en az yüzde 50, en çok yüzde 70 oranında yenileneceği kesine yakın. Türkiye Köşk’e kilitmenmiş durumda ama A

Tabii bunun içine görev yeri ve sorumlulukları değişecek ama kabinede kalacak bakanlar da eklendiğinde, kabine restorasyonunun çaplı olacağı anlamına geliyor.

Tabii Bakanlar Kurulu’nun yenilenmesi sadece bir görev devir-teslili olarak okunamaz. Bu aynı zamanda Başbakan’ın ve AKP politikilarının yaşadığı değişiklikliği, ikinci dönemin hangi bakış açısı ve dengelerle imar edileceğinin işaretlerini taşıyacak.

Bu açıdan bakıldığında II. Erdoğan hükümetinin kabinedeki en önemli değişikliği makamlar ve yeni bakanlarla ilgili değil,. Daha çok ideolojik! Yeni kabinede “milli görüş” çizgisinden isimlerin oldukça az olacağı hatta kimi iddialı yaklaşımlara göre ise hiç bulunmayacağı ileri sürülüyor!

İkinci aşama bir önceki dönemde ismi etrafında memnuniyetsizlik halkası bulunan bakanlar. Bu durumu Başbakan’ın “performanslarından” beklediğini alamadığı bakanlar olarak değerlendirmek de mümkün.

Örneğin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Orman Bakanı Osman Pepe gibi. Yine bu listeye “yakın” görünen Tarım Bakanı Mehdi Eker’i de riskli bölgede görmek lazım.

Bakanlığa veda edebileceği söylenen bir başka isim ise ilginç. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun kabinede kendine yer bulamayabileceği söyleniyor ama diğerleri kadar rahat bir iddia değil bu.

Aksu kabine içindeki en güçlü bakanlardan biri. AKP yönetimi ile çok iyi lişkileri sahip olduğu gibi, milletvekilleri içinde de geniş bir desteğe ve sevgiye sahip. Bu nedenle Aksu hakkındaki spekülasyora biraz daha özenli yaklaşmak gerekiyor.

Hemen hemen aynı durumda olan bir başka Bakan da Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül! Gönül’ün çok geniş bir parti tabanı yok ama saygın bir isim ve Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığı için de adı kamuya yansımış bir politik sima.

Bakanlıktan olma ihtimali var ama diğerlerine göre bu durumun gerçekleşmesi ancak sürpriz olabilir. Belki makam değişebilir ama kabineden ayrı tutulması az ihtimal.

Ankara kulislerinin bol spekülasyonlu isimlerinden biri de Ertuğrul Günay. Ancak Günay’ın ismi son zamanlarda çok sık duyulmasına ve seçim sürecinde parlamasına rağmen AKP içinde Günay ismine sıcak bakmayan isimler de var.

Öte yandan Günay Başbakan’ın moral desteğine sahip. Bu yüzden daha incelikli bazı formüllerle Günay’a başka tür bir bakanlık hazırlandığı yönünde yaklaşımlar mevcut.

Bunlardan biri “kritik” olmayan ama vitrinde olan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ikiye bölünüp, Kültür tarafına Ertuğrul Günay’ın getirilebileceğine şans tanınıyor.

Günay’a ilişkin spekülosyanlardan biri bu ama başka da var. Örneğin bunlardan biri Abdullah Gül’den boşalacak Dışişleri Bakanlığı koltuğu için de düşünüldüğü. Mümkün mü? Olasılık açısından biraz daha az.

Konu kabinenin en önemli koltuklarından biri olan Dışişleri olduğunda aday çok. Bu da normal. Hazine’den sorumlu bakan olan ve AB ile müzakereleri de yürüten Ali Babacan uzun süredir söylendiği bu bakanlığın en güçlü adayı.

Kısa süre önce bu koltuğa kendi yakıştırmaya başlayan bir isim de Egemen Bağış. Bağış, niyetini ABD’ye sert çıkışlar yaparak göstermeye başladı. Ancak bu siyasi manevranın fazla “basit” olduğu söylenmeli. Bağış’ın Dışişleri şansı imkansıza yakın!

Siyasetten ayrılan Abdüllatif Şener’in boşalan (başbakan yardımcılığı) koltuğuna oturması beklenen isim ise TBMM eski başkanı Bülent Arınç. Arınç’ın bu dönem vekil olarak biraz dinlendirileceği fikri uzun zamandır hakimdi ama 22 Temmuz şartları ve elbette AKP içindeki konumu Arınç’a iyi bir bakanlık makamı getirecek gibi.

Yine ismi pek bilinen ve bakan olacağına yüksek ihtimal verilen AKP’nin yeni yüzlerinden Mehmet Şimşek’in ise Dışişleri Bakanlığı’na gidecek Babacan’ın koltuğu için geçiyor. Bu tez yeni değil. Bu olası atamanın uzun süredir tasarlandığı hissediliyor.

Bakan koltuğuna koruması en yüksek ihtimalli isimlerden biri Mehmet Aydın. Aydın’ı koltuğundan kaldırabilecek güçte bir rakip de ortada pek görünmüyor. Denebilir ki kabine değişikliğini bekleyen bakanlar içinde en rahat olanlardan biri Devlet Bakanı Mehmet Aydın.

Yeni isimler ve bakanlık koltukları arasında yaşanan değiş-tokuşlardan başka, partiden gelmesi muhtemel isimler de var. Bunlardan biri Dengir Mir Mehmet Fırat, diğeri ise Salih Kapusuz.
Parti yönetiminde ve TBMM grubunda önemli ve başarılı görevler yapan bu isimler Erdoğan’dan şimdi “devlet bakanlığı” bekliyorlar.

Bayan bakanlar ve bakan adayları da kabine de yer bulabilecekler. Yer bulabilecekler içinde Nimet Çubukçu koltuğunu koruyacak bayan bakan olarak görülüyor. Çubukçu muhtemelen yerini koruyacak.

Öte yandan Edibe Sözen’in çok büyük ihtimalle bakanlık alacağı, bir ihtimal de AKP’nin kadın kollarında görev yapmış bulunan Selma Kavaf’ın makam bulabileceği beklentisi var.

Ama şu özel notu ekleyelim. Sözen bakanlık için muhtemelen Günay’la çatışacak! Kültür ve Turizm Bakanlığı bu rekabetin alanı olabilir.

Yine partiden ama daha çok TBMM’deki çalışmalarıyla koltuk bulması beklenen bir isim ise Burhan Kuzu. Kuzu’nun Cemil Çiçek’ten (Başbakan yardımcılığına giderse) boşalacak Adalet Bakanlığı koltuğuna oturması bekleniyor.

Tartışmalı bakanlıklardan biri olan Milli Eğitim Bakanlığı içinse Mehmet Sağlam’ın adı duyulalı hayli oluyor. Öyle ki Sağlam’ın ismi seçim propaganda döneminden önce bile geçiyordu. Muhtemelen de öyle olacak. Ancak şerh düşelim. Sürpriz olabilir.

İçişleri Bakanlığı’na gelince.. Aksu gerçekten bu makamdan ayrılırsa veya bir başka bakanlığa atanırsa, bu görev için Murat Başesgioğlu düşünülebilir. İçişleri Bakanlığı için adı çok duyulan bir isim.

Bol tartışmalı ve başarısı konusunda çok fazla laf söylenen bir başka bakanlık da tabii Enerji Bakanlığı. Bu koltuk için Binali Yıldırım ve Afif Demirkıran’ın adı geçiyor.

Esasen Enerji’nin koltuğu Yıldırım da kalsı bile Demirkıran’ın da bir bakanlık alabileceği sık dillendiriliyor. Zira Demirkıran, Başbakan’ın pek beğendiği bir isim.

Ve tabii Kemal Unakıtan. Unakıtan’ın adı ekonominin büyük patronluğu için haylidir söyleniyor. Bu durumda boşaltacağı Maliye’nin başına da yüksek olasılıkla Mustafa Açıkalan geçecek. Yüksek ihtimal değil ama kuvvetlice.

AKP kulislerinde Açıkalın’ın başarılı bir maliyeci olduğu söyleniyor ama bu bakanlık için gerekli tecrübeye sahip olmadığı belirtiliyor. Unakıtan ile ilgili şaşırtıcı bir Ankara dedikodusu da ekonomin başı için Unakıtan’ın “yorgunluk” mazereti gösterebileceği.

Çalışma Bakanlığı için ismi duyulan sima ise Mehmet Zekai Özcan. Siyaseten adı çok bilinmese de çok uzun ve dolu bir SSK yöneticiliği tecrübesine sahip. İsmi etrafında muhalif veya eleştirel söylemler yok.

Ali Coşkun'dan boşalan Sanayi Bakanlığı’na Zafer Çağlayan veya Faruk Çelik düşünülüyor.  Fakat Çağlayan daha avantajlı!

Sağlık Bakanlığı için ise ismi geçen tek kişi Prof Dr. Recep Akdağ. Rakipleri olabilir ama Akdağ Sağlık Bakanlığı için “tek geçiliyor”!



Bu haber 1,169 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,067 µs