En Sıcak Konular

Küresel operasyon!

26 Aralık 2013 09:48 tsi
Küresel operasyon! Bangladeş, Mısır ve Türkiye... Ortak noktalar neler?

Mısır'daki yönetimin darbeyle gelmiş olması, arkasındaki uluslararası destek tüm bunlar zaten bu damgayı vurmanın kurgusuydu. Bu damgayı küresel ölçekte pek çok yapıya ve siyasi harekete vurabilmek için peş peşe gelen hamleleri izliyoruz şu sıralarda.

Hiç kuşkunuz olmasın bu saatten sonra İslam ve demokrasi parantezindeki tartışmalar bambaşka bir kulvara girecek. İslami hareketleri sandık yoluyla geri çevirmenin mümkün olmadığını görenler, kuvvetle muhtemel Türkiye'nin de aralarında olduğu geniş bir alanda yeni bir operasyonun peşindeler.

Peki Türkiye bu gelişmelerin neresinde sorusu, 17 Aralık itibarıyla farklı boyutlar kazanmaya başladı. İç dengelerdeki karşılığı ne olursa olsun gerçekleşen operasyonlar, bu sürecin bir parçası. Yukarıdaki yazıdan bir alıntı daha yapayım izninizle:

'Bu devasa paranteze Türkiye'yi yazmak çok mu zor, ne yazık ki değil. İster İhvan hareketine benzetilsin, isterse daha farklı bir tecrübe olarak okunsun, fark etmez. Türkiye'de son yıllarda İslami tecrübenin iktidarla yoluna devam eden boyutu, küresel ölçekte her geçen gün daha farklı gözlerle izleniyor.'

Gezi saldırısıyla ete kemiğe bürünen, şimdilerde çok farklı boyutlar kazanan operasyonlar, Türkiye tecrübesini kontrol altında tutmak ve dönüştürmek isteyen merkezler eliyle yönetiliyor. Mısır'da farklı, Bangladeş'te farklı gibi görünen gelişmelerin, Türkiye'de daha yumuşak tonda devam etmesi kimseyi aldatmasın. Bu, küresel ölçekte bir hamle ve bulunduğu her yerde mevcut tecrübeyi dönüştürmek için farklı tonlar ve ölçeklerde operasyonlar yapıyor.'

Olup biteni yolsuzluk başlığı altında okuyabilirsiniz. Ama Mısır'dan Bangladeş'e oradan Türkiye'ye kadar uzanan alanda olup bitenler, bize çok farklı bir tablo gösteriyor.

Türkiye'deki başlıklar bir yandan Halk Bankası, İran, enerji hatları üzerinden şekillenirken, diğer yandan bunlara yenilerini eklemek üzere peş peşe hamleler geliyor.

Türkiye, bu koridordan çıkmak zorunda. Aksi takdirde nerelere savrulacağını kestirmek gerçekten imkansız. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmanın final cümlelerine bu gözle yeniden bakmak gerekiyor. Artık geri dönüşü olmayan bir yoldayız ve bunu hep birlikte başarmak zorundayız.

Nasuhi Güngörü / Star  (İlgili kısım)



Bu haber 1,933 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,410 µs