En Sıcak Konular

Dünya basını Gül’ün adaylığını nasıl değerlendirdi?

15 Ağustos 2007 14:17 tsi
Dünya basını Gül’ün adaylığını nasıl değerlendirdi? Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, tekrar Cumhurbaşkanı adayı olması, yurt dışında da geniş yankı buldu. Dünyanın önde gelen basın kuruluşları, Gül'ün bundan önceki adaylığında yaşananları hatırlatarak, Türkiye'de yeni bir krizin yaşanabileceği değerlen

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG:

Riziko cumhurbaşkanı... Orduyla iktidar sınavı... AKP yine İslamcı Gül'ü cumhurbaşkanı adayı gösterdi. Bu, Türkiye için ölümcül sonuçları olabilecek bir hata. Generallerin homurtuları hâlâ kulaklarda yankılanıyor. Orduyla yeni gerilimler yolda. Darbe ihtimal dışı değil. Gül'ün adaylığını Genelkurmay itibar kaybı olarak algılayacak.

FRANKFURTER ALLGEMEINE:

AKP'nin 'uzlaşma adayı' Başesgioğlu dahil birden fazla aday göstereceği söylentileri dolaşırken, çatışma adayı sahneye çıktı. Gül'ün bu bastırması karşısında ordunun ne tepki vereceği belirsiz. Ordunun Gül'ün başörtülü eşini 30 Ağustos resepsiyonuna davet edip etmeyeceği merak konusu.

SPIEGEL:

Gül tekrar cumhurbaşkanı adayı gösterildi. Etkin laik seçkinlerle ordu, cumhurbaşkanının Gül gibi muhafazakâr dincileri değil, laik Türkiye'yi temsil etmesi gerektiğine inanıyor.

ELT:

AKP yine dinci Gül'ü aday gösterdi. İslamcı AKP'nin iktidarının genişlemesini engellemeye çalışan Genelkurmay ile laik muhalefetin itirazı, Gül'ün seçilmesini engellemişti.

BBC:

İktidarın yine Gül'ü aday göstermesi, laik yapı ve orduyla güç gösterisine dair korkuları kamçılıyor. Muhalifler Gül'ün eşinin başörtülü olmasından rahatsız.

TIMES:

İlk adaylığına ordudan tehditler gelmesi ve binlerce kişinin İslamcı geçmişine karşı protesto gösterileri yapmasından üç ay sonra Gül yeniden aday. AKP'nin Gül'ü tekrar aday göstermesi orduya açık bir mesaj.

FINANCIAL TIMES:

Türkiye, Gül'ün tekrar aday olmasıyla hükümet ile laik ve askeri elitler arasında yeni bir krizle yüz yüze. Türk lirası dolar karşısında yüzde 2 değer kaybetti, borsa düştü, yatırımcılar Gül'ün adaylığı yüzünden yeniden anlaşmazlık çıkmasından korkuyor. Hayrinnüsa'nın türbanı, cumhurbaşkanlığı dahil kamu binalarında yasak.

REUTERS:

Gül, türban takan kızı Kübra'nın Bilkent Üniversitesi'ndeki mezuniyet törenine katılmıştı. Bu fotoğraf, güçlü ordu generalleri dahil Türkiye'nin laik elitleri açısından, Gül ile iktidardaki AKP'nin Atatürk'ün 1923'te kurduğu laik devleti tasfiye etmek istediğine dair ilave bir kanıttı. Gül'ün başkomutan olup yanında türbanlı eşi Hayrünnisa varken, generalleri selamlaması düşüncesi laiklerin tüylerini ürpertiyor.

GUARDIAN:

Gül'ün adaylık ısrarıyla, Türkiye son 10 yıldaki en büyük siyasi krizinde yeni bir viraja girdi. Türkiye yeni siyasi huzursuzluklarla karşı karşıya gelecek. AB Türk ordusunu politikaya karışmaması için uyarmıştı.

NEW YORK TIMES:

İktidar partisinin Gül'ü seçmesi parti ve onun dindar takipçilerini Türkiye'nin laik elityle çatışma noktasına taşıdı. Cumhurbaşkanı seçilmesi muhtemelen ülkenin yönelimini değiştirecek, gelişip serpilen İslamcı orta sınıf, Türk devletini kurulduğu 1923'ten beri kontrol eden laik seçkinleri yakalayacak.

AP:

Gül, bazı partiler güçlü ordunun öfkesini tetikleyeceğinden korksa da, bir kez daha cumhurbaşkanı olmayı deneyecek. Gül'ün adaylığı gerilimi yükseltme olasılığı sebebiyle hem finansal hem de siyasi çevrelerde kaygı yarattı.

LE FIGARO:

ül'ünkü Türkiye'nin son birkaç aydır yaşadığı ciddi siyasi krizi yeniden başlatabilecek bir karar. 50 yılda dört hükümet deviren Türk ordusu, müstakbel cumhurbaşkanının cumhuriyet değerlerine ve laikliğe bağlı olmasını istediğini 30 Temmuz'da yeniden dile getirdi.

AFP:

Eski İslamcı Gül, cumhurbaşkanlığı için yeniden mücadele edecek. Gül'ün ilk cumhurbaşkanlığı adaylığı derin bir siyasi krize yol açmıştı. Dindar bir Müslüman olan Gül'ün karısı ve kızı türban takıyor. Laik Türkler ise siyasi İslam'ın simgesi olarak saydıkları türbanı, cumhurbaşkanlığı makamında görmek istemiyor.

Radikal



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,617 µs