En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan operasyon açıklaması

25 Aralık 2013 18:12 tsi
Davutoğlu'ndan operasyon açıklaması Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 17 Aralık operasyonunu değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisinin Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında 17 Aralık operasyonuna değindi.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'na katıldı.
 
Toplantının açılışında konuşan Davutoğlu, Türkiye'nin, coğrafyası ve tarihi itibarıyla uluslararası ekonomi politikteki her gelişimi derinden hissedebilecek bir yerde bulunduğunu ve bu alandaki her gelişimi yönlendirebilecek imkanlara sahip olduğunu dile getirdi.
 
Davutoğlu, dünya ekonomisi büyürken, 1991-2001 döneminde Türk ekonomisinin performansına bakıldığında kişi başına düşen gayrisafi milli hasılanın 2 bin 700 dolar civarından 3 bin dolar civarına çıktığını aktararak, "Dünya ekonomisi büyürken, biz o büyümeden payımızı almadığımız gibi kaybeden tarafta değil, kazanan tarafta yani NATO safhında, liberal ekonomilerin ve batı bloğunun içinde olmamıza rağmen, bu kazancın ekonomik yansımalarını neredeyse hiç görmedik" diye konuştu.
 
İş adamlarının, entellektüellerin, nereden nereye gelindiğinin anlaşılması için son 10 yıla derinlikli bakması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Yüzeysel olarak bugün karşı karşıya kaldığımız sorunların resmini çekip süreci anlayamazsak, her gün karamsar bir tablo çizmek çok kolay. Nereden nereye geldiğimizi, nereye doğru bir ok gibi yürümekte olduğumuzu anlayabilirsek, o küçük konjonktürel günlük krizlerle çok daha kolay mücadele ederiz" ifadelerini kullandı.
 
Davutoğlu, hiçbir krizden korkulmaması gerektiğinin altını çizerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Krizi doğru okuyorsanız, bir sonraki dönemde mutlaka sizi haklı çıkaracak gelişmeleri yönetebilirsiniz. Ama krizi doğru okumuyorsanız, hatta istikrarlı dönemlerde istikrarı dahi doğru okuyamazsanız, bir müddet sonra sonraki aşamadaki dinamik faktörleri değerlendiremeyebilirsiniz. Türkiye'nin 10 yıl içinde sağladığı başarının ana sütunları nedir? Üç tane ana sütun vardır; demokrasi, dinamik bir ekonomi, etkin bir dış politika. Bu üçü birbiriyle paralel, iç içe geçmiş ve birbirini destekleyen sac ayaklarıdır. Birini çektiğinizde diğerinin durması mümkün değildir ama üçü de sağlamsa üzerine tonlarca yük yükleyebilirsiniz. Bunların içinde en önemlisi demokrasidir."
 
 "Demokratik reformların milletin güç kapasitesini artırma etkisi herkes tarafından görüldü"
 
Davutoğlu, demokrasi ile yönetilen ülkelerde halkın tercihinin belirleyici olduğunu belirterek, şeffaflığın ve hesapverebilirliğin, demokrasinin önemli güçlerinden biri olduğunu söyledi.
 
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şunları kaydetti:
 
"Milletten desteğini alan sadece millete hesap verir. Bu üslup yerleştiği zaman ve her şey şeffaf olarak sistemin kendisi tarafından organize edildiği zaman o ülke güç kazanır. Hesap verilemeyecek bir gücü kullanmaya başlarsa bazı aktörler, geçmişte olduğu gibi, vesayet dediğimiz şey budur, halkın önüne geçip hesap verenler bu hesabın dışında kalıp da güç kullananlar arasındaki açı açıldığı zaman, demokrasi de ülke de güç kaybetmeye başlıyor. Nihai hesabı vereceksiniz halk nezdinde, bunun da ölçüleri, kriterleri var. Demokrasi bu ölçü ve kriterleri en sağlam şekilde koyduğu için, objektif kriterler koyduğu için erdem ağırlıklı bir siyasal sistem öngörür. Bu demokrasiyi güçlü kıldığınız zaman, insan hak ve hürriyetlerini ve şeffaflığı, işleyişte, ekonomimizde ve siyasetimizde egemen kıldığımız zaman aslında ülke önündeki en önemli engelleri de aşmışsınız demektir."
 
Hukuk devleti, temel hak ve hürriyetler, hele hele ekonomi ve siyasal kültür özgürlük alanları olmadıkça bir milletin harekete geçemeyeceğini ifade eden Davutoğlu, "Hukuk devletinin kuralları belli olacak, şirketler de vatandaşlar da memurlar da siyasiler de bu kurallar içinde hareket edecek ama hesap verilebilirlik anlamında nihai olarak alınan hesap mercii ve hesap sorulacak makamların belli olması gerekir. Demokrasi bu imkanı sunar bize. 10 yıl içinde yapılan demokratik reformların milletin güç kapasitesini artırma etkisi herkes tarafından görüldü. Türkiye demokratikleşme yönünde ne kadar sağlam adımlar atarsa, sistem işleyiş bakımından ne kadar objektif kurallar üzerine oturursa bunun ekonomik ve dış politika sonuçları o derece bariz şekilde görülür" değerlendirmesinde bulundu.

aa
 



Bu haber 969 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,085 µs