En Sıcak Konular

S. Arabistan ve İsrail için vakit! Amerikan intikamı

25 Aralık 2013 13:30 tsi
S. Arabistan ve İsrail için vakit! Amerikan intikamı O 28 sayfayı okuyan yaşamaz!

iyibilgi Ankara

Amerika Birleşik Devletleri’nin özellikle son 1,5 yıl içinde İsrail ve Suudi Arabistan’a gösterdiği soğuk tutum, gelenekselleşmiş ABD dış politikasına hiç benzemiyor.

Benzemesi bir yana, İsrail-Filistin meselesindeki arayışlar olmasa Tel Aviv Beyaz Saray’ın kapısından bile giremeyecek gibi. Riyad açısından ise durum daha da vahim. Çünkü ülkedeki Amerikan varlığının/desteğinin kalkması ve ek olarak ABD’nin enerji müşterisi olmaktan çıkması, ülkenin “bekasını” alenen tehdit ediyor.

11 Eylül’ün ‘bilinen’ failleri…

Bunların üzerine bu iki ülkeyi uykusuz bırakan iyileşen İran-ABD ilişkileri eklendiğinde huzursuzluk paniğe doğru yükseliyor. Bu yeni dönemin gerekçelerini merak eden çok. Tamamını Obama politikası olarak görenler de. Ama bunun dışında-eskiden bu yana söylenen bir tez daha var...

Bu “söylence”, dünyayı ve ABD’yi dönüştüren 11 Eylül saldırılarının arkasında İsrail gizli servisi ile S.Arabistan’ın bulunduğu iddiasına dayanıyor. Günümüze kadar geliyor ve hem Arabistan’ın hem İsrail’in şimdiye değin cezalandırılmamasının gerekçesi olarak “reel-politik”i gösteriyor.

Ama bugün o reel-politik değiştiğinden her iki ülke de ABD’nin hedef tahtasına oturtuluyor. Üstelik bu politika Bush-Obama dönemlerinde çalıştırılıyor. İşte bu denkleme destek veren bir gelişme yaşanmış bulunuyor.

ABD’nin intikamı?

Amerikan Kongresi’nin iki üyesi, Massachusetts Temsilcisi Stephen Lynch ile Kuzey Carolina Temsilcisi Walter Jones’un, (biri demokrat biri cumhuriyetçi!) Kongre’ye sundukları bir karar tasarısı, 11 Eylül 2001 günü New York ve Washington’da yaşanılan terör saldırılarına ilişkin yeni bir tartışma başlattı.

İkili, 11 Eylül için hazırlanmış Kongre Araştırma Raporu’nun üzerindeki gizliliğin kaldırılmasını talep ettiler. Bu rapor, 800 sayfadan oluşuyor.  Ancak 28 sayfasına dönemin Amerikan Başkanı George W.Bush tarafından “çok gizli” statüsü verilmiş halde.

İşte Lynch ve Jones, sızdırılması dahi “vatana ihanet” sayılan bu 28 sayfayı okuma şansı bulduklarını ve gördükleri karşısında tam bir “şok” yaşadıklarını açıkladılar. Buna göre 11 Eylül 2001 terör saldırılarının perde arkasında bir veya bir-kaç devletin, bu devletlerin istihbarat örgütlerinin bulunduğunu söylediler. Bu talebin ardından da ABD medyasında Suudi Arabistan’ın ismi alenen yazılmaya ve söylenmeye başladı.

Bağlı bir başka iddia da, Kongre üyelerinin bu talebinin reddedilmesi için meşhur Yahudi lobisinin baskı yaptığı yönünde! Yani AİPAC gibi S.Arabistan’ın üzerine gidilmesini engelleyen, belki kendilerine de yol açılacağını düşünen Yahudi lobilileri bu 28 sayfanın görülmesini istemiyorlar.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs