En Sıcak Konular

Taksim'de cami projesine iptal kararı

25 Aralık 2013 09:55 tsi
Taksim'de cami ve otopark projesi, mahkemece iptal edildi.

Taksim'de cami ve otopark projesine yargı engeli! Cihangir Güzelleştirme Derneği ve Galata Derneği'nin açtığı davayla Beyoğlu Nazım İmar Planı iptal edildi. Böylelikle mahkeme, Taksim'de yapılması planlanan cami ve otopark projesini durdurmuş oldu.

Tarihi karar, Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu üyelerinin Karaköy'deki Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısıyla açıklandı.
 
Toplantıda, Cihangir Güzelleştirme Derneği ve Galata Derneği'nin, Beyoğlu Belediye Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı aleyhine 2011 yılında açtığı davanın 25 Eylül 2013'te sonuçlandığı duyuruldu. İstanbul 10'uncu İdare Mahkemesi'nin kararına göre, Taksim Cami ve Galatasaray Katlı Otoparkı'nın da içinde olduğu projelerin dayanağı olan 1/1000 ölçekli "Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama Planı" ile 1/5000 ölçekli "Beyoğlu Nazım İmar Planı" iptal edildi.

İKİ PROJEYE İPTAL
 
Kararla birlikte, Galatasaray Lisesi'nin yanındaki açık alana öngörülen katlı otopark projesi ile Taksim Meydanı'ndaki Sular İdaresi'nin arkasında bulunan otoparka yapılacak olan dini tesisin de inşasının iptal edildiğini kaydetti.
 
6 AY İÇİNDE YENİ PLAN YAPILACAK
 
Mahkeme iptal kararında, her iki planın bölgenin özelliğini yeterince gözetmediği, bütünsellikten uzak, korumaya en çok muhtaç alanların özelleştirme, kentsel yenileme veya turizm alanı ilan edilerek koruma planı kapsamı dışına çıkarıldığı gibi gerekçeler ileri sürdü. Beyoğlu Belediyesi, mahkemenin gerekçeli kararındaki itirazları dikkate alarak 6 ay içinde planları yeniden yapmak zorunda. Bu süreçte, Beyoğlu'ndaki imar hareketleri, kurul kararları onayıyla "Geçici yapılaşma koşulları"yla yürütülecek.


Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,125 µs