En Sıcak Konular

Seçim ayarlı operasyonun üç hedefi

25 Aralık 2013 08:27 tsi
Seçim ayarlı operasyonun üç hedefi Seçim ayarlı operasyonda üç hedef ön plana çıktı.

Dünyanın sayılı finans kuruluşlarından olan Halkbank’ın yıpratılması, 400 milyar dolarlık kentsel dönüşüm ve 100 milyar dolarlık inşaat sektörünü kesintiye uğratmak ve dini eğitimi yaygınlaştıran imam hatiplerin önünü kesmek.
 
1- Sağlam giden Türk finans sektörünü zayıflatmak
 
Sağlam bir yapıya kavuşan finans sektörünün önemli dinamiklerinden olan Halkbanksı hedeflenerek sağlam finans yapısbını sarsmak hedeflendi. 1 Temmuz 2013 tarihine kadar uluslararası kurallara herhangi bir aykırılık olmadığı halde Halk Bankası yaptığı işlemler sebebiyle bazı kesimler tarafından suçlu ilan edildi. Banka ambargonun başladığı 1 Temmuz 2013 sonrasında İran’a yönelik kıymetli maden ihracını durdurmasına rağmen hedef gösterildi. Bu sayede Kuzey Irak’tan gelecek 26 milyar dolar tutarındaki petrol ve doğalgazın finansmanı için öne çıkan Halkbank arka plana itilmiş oldu. Halkbank cari açığın azaltılmasında da önemli rol oynuyor.
 
2- Ekonominin lokomotifi inşaat sektörünü vurmak
 
Operasyonun ikinci hedefi ise Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörüne yönelik oldu. Yıllık 150 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan ve yaklaşık 200 alt sektörle birlikte Türk ekonomisinin dinamosunu duraklatmak da amaçlandı. 20 yıllık süreçte 7 milyon riskli binanın elden geçirileceği 400 milyar dolarlık kentsel dönüşüm projesini başlatan Bakan ve bazı bürokratlarının ismi operasyona karıştı. Operasyonda ismi geçen Emlak Konut’un yılbaşından itibaren hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm faaliyetlerine başlayacağı öğrenildi. Emlak Konut GYO, İstanbul’dan başlamak üzere stok konut yapmayı planlıyordu. Yine Emlak Konut GYO geçen ay yaptığı halka arz ile Avrupa’da zirveye yerleşmişti.
 
Eğitim reformu ve dini eğitimin özgürleşmesi
 
AK Parti’nin 12 yıllık iktidarı dini eğitime yönelik 28 Şubat’ın “kat sayı”, “başörtüsü”, “İmam Hatiplerin orta bölümü” gibi baskı ve yasaklarının kaldırıldığı dönem olarak tarihe geçerken, 4+4+4 zorunlu eğitimle getirilen dini eğitime özgürlük ve yaygınlaştırmanın bazı çevrelerde yarattığı sıkıntının giderilmesi de bu operasyonun amaçları arasında yer alıyor. Dini eğitimin önündeki kısıtlamaları ve bundan kaynaklanan tartışmaları aşarak dini bilgilerle donanmış bir neslin yetişmesinin geciktirilmesi isteniyor. Türkiye’nin enerjisini kısır tartışmalar yerine daha üretken alanlara kaydırmasının önüne geç geçilmesi de hedefler arasında.
 
ABD Halkbank sıkıntısı yaşıyor
 
Sürekli olarak İran’a ambargo konulmasını isteyen ABD’nin petrol ve doğalgaz parası ödemelerini gerçekleştiren Halkbank’ın önünü kesmek için hedef seçildiği bildiriliyor. Geçen yıl İran’a yapılan 6,5 milyar dolarlık altın ihracatı da yine ABD’de rahatsızlık oluşturmuş ve ekonomi yönetimine baskı yaparak bankanın İran’la altın ticaretini durdurmasını istemişti. Halkbank’ın son olarak ise Kuzey Irak ile yapılan petrol anlaşması nedeniyle hedef seçildiği ifade ediliyor. Türkiye Kuzey Irak’tan gelecek yıllık 16 milyar doları bulacak petrol ve 10 milyar dolarlık doğalgazın ücretinin kamu bankası üzerinden ödenmesi formülünü merkezi Irak yönetimine iletmişti. Bu paranın da Halkbank’a yatırılması üzerinde duruluyor.

Star
 



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,354 µs