En Sıcak Konular

Erdoğan'dan Sezer'e: Çizdirmem

15 Ağustos 2007 12:23 tsi
Başbakan Erdoğan, Abdullah Gül'ü beklemeyip yeni kabinesini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e Perşembe günü sunacak ama "çizdirmem" açıklamasını yaptı bile.

Erdoğan Sezer’in kabinesine karşı hiçbir müdahalesini kabul etmeyeceğini açıkladıi-

SEZER ÇİZERSE LİSTEYİ ALIR GİDERİM

Kabineyi onaylatmak için yeni cumhurbaşkanının göreve başlamasını beklememe kararı alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 60. hükümetin listesini yarın Çankaya Köşkü’ne sunacak. Ancak Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer’in liste üzerinde değişiklik yapmak istemesi halinde Gül’ün Köşk’e çıkmasını bekleyecek. Erdoğan’ın, bakanlardan bir tek ismin dahi çizilmesini istemediği belirtilirken, “Çizerse, listeyi alır inerim” dediği öğrenildi.

Erdoğan’ın haftalık olağan görüşmeye kabine listesiyle gideceği açıklanınca AKP’de “kırmızı plaka” heyecanı alevlendi. Bakanlık umudu taşıyan isimler telefonlarını 24 saat açık tutuyor. 20 Ağustos’a kadar TBMM çalışmalarına ara verilmesi nedeniyle tatile çıkan bazı vekiller Ankara’ya dönüş yaptı.

Koltuğunu koruyanlar

Mevcut bakanların en az yarısının değişmesi bekleniyor. Genel seçimde AKP Grubu’nun yarısını yenileyen Erdoğan, kabinede de benzer değişime imza atacak. Bakanların görev alanları ve bağlı olan kurumların değiştirilmesi düşünülüyor. Buna rağmen kabinede kalacağına kesin gözüyle bakılan isimler arasında Kemal Unakıtan, Binali Yıldırım, Ali Babacan, Recep Akdağ, Mehmet Ali Şahin, Beşir Atalay sayılıyor. 60. hükümette kadın bakan sayısının da 2’ye yükselmesi bekleniyor.

Gül’ün bakanları

Kabinede Gül’e yakın isimlerden Ali Babacan ve Beşir Atalay’ın yeni hükümette de yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak AKP Grubu’nda Gül’e yakın olan milletvekillerine, bakanlık yönünden şans tanınmıyor.

Cumhurbaşkanı adayı olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün yerine Devlet Bakanı Ali Babacan’ın getirileceği konuşuluyor. Ancak kulislerde, Erdoğan’ın sürpriz yapabileceği ve AKP Dış İlişkiler Başkanı Şaban Dişli veya Dış Politika Danışmanı Egemen Bağış’ı bu koltuğa getirebileceği iddia ediliyor. Devlet Bakanı Ali Babacan’ın ise Hazine’den Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapması bekleniyor.

Yeni başmüzakereci

Devlet Bakanı Ali Babacan’ın yürüttüğü AB Başmüzakereciliği görevinin ise AKP’nin Karaman Milletvekili Lütfü Elvan’a verilebileceği belirtiliyor. Elvan, 22 Temmuz’da millvetvekili seçilmeden önce DPT Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunuyordu. Elvan’ın DPT içindeki sorumluluk sahası ise, AB ile ilişkilerdi. Erdoğan’ın AKP yönetiminden bazı isimleri kabineye kaydırması bekleniyor. Yeniden Grup Başkanvekili seçtirilmeyen Faruk Çelik’in bakan olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

KIRMIZI PLAKA HEYECANI

Ali Babacan: Adı Dışişleri ya da Hazine’den sorumlu bakan olarak geçiyor.


Egemen Bağış: Kulislerde Dışişleri Bakanlığı için adı geçenlerden biri de Bağış.


Şaban Dişli: Dışişleri için adı geçen üç isimden biri de AKP Dış İlişkiler Başkanı.


Zafer Çağlayan: Eski ATO Başkanı Çağlayan da bakanlık bekleyen vekillerden.


M. Açıkalın: Sivas Milletvekili Açıkalın’ın 60. hükümette yer alacağı söyleniyor.


Mehmet Sağlam: Eski Bakan Sağlam’ın adı kabinede yer alacağı konuşuluyor.


Mehmet Şimşek: Antep Milletvekili Şimşek’in de kabineye girme olasılığı yüksek.


Veysel Eroğlu: Başbakan Erdoğan, Eroğlu ile uzun yıllardır birlikte çalışıyor.


Arınç girecek mi?

Geçen dönem TBMM Başkanlığı yapan Bülent Arınç’ın yeni kabineye girip girmeyeceği merak ediliyor. Arınç’ın, Adalet Bakanlığı’nı istediği ancak MGK’da temsil edilmeyen başka bir bakanlığa getirilebileceği belirtiliyor. Kulislerde Erdoğan’ın TBMM’de görev vermek istediği Ertuğrul Günay, Dengir Mir Mehmet Fırat, Murat Başesgioğlu, Hüseyin Çelik, Salih Kapusuz’un kabineye girip girmeyeceği konusunda çelişkili bilgiler dolaşıyor. Başesgioğlu’nun MGK üyesi olan bakanlıklardan İçişleri veya Milli Savunma Bakanlığı’na kaydırılabileceği de ileri sürülüyor.

Aktif haber



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,346 µs