En Sıcak Konular

Merkez'den dövize müdahale

24 Aralık 2013 12:29 tsi
Merkez'den dövize müdahale Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bugünden itibaren ay sonuna kadar her gün minimum 450 milyon dolar döviz satacaklarını açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "2014 yılında para ve kur politikası" konusunda basın toplantısı yaptı.

Erdem Başçı, yıl sonunda enflasyonun 7'ye yakın ama belki 7'nin biraz üzerinde gerçekleşmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Başçı, "2014 yılının başlarından itibaren oldukça belirgin ve hissedilebilir şekilde tüketici kredilerinin büyüme hızının kademeli bir şekilde önce yüzde 25'e, daha sonra yüzde 20'ye, daha sonra da yüzde 15'e indirilmesini amaçlıyoruz" dedi.

"Tüketici kredilerinin büyüme hızı gelecek sene içinde yüzde 15'e inerse hem enflasyon açısından sonuç almamız sağlanacak hem de dış denge açısından çok daha iyi bir noktaya geleceğiz" ifadelerini kullanan Erdem Başçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ticari kredilerin büyüme hızında çok hafif bir azalma olabilir ama yüzde 20'lere doğru o da büyüme hızında gerileme gösterebilir, 15-20 arasında bir seviye, orada sürdürülebilir görünüyor ama tüketici kredilerinin büyüme hızının mutlaka ticari kredilerin büyüme hızından daha yavaş olması şart."

Günlük döviz satışı minimum 450 milyon dolar
Başçı, "Bugünden itibaren aralık ayının sonuna kadar hergün minimum 450 milyon dolar döviz satacağız, bu rakam 500 milyon dolara da çıkabilir. 2014 hareketli bir yıl gibi görünüyor ama belli olmaz. Erken konuşmamak lazım" şeklinde konuştu.

Döviz satışlarını da kademeli olarak düşürebileceklerini kaydeden Erdem Başçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki dönemde sıfır oynaklığa devam ediyoruz. Bankalar arası piyasa da yüzde 7,75'te oluşmaya devam ediyor. Ağırlıklı ortalama fonlama faiz oranını da kademeli olarak sıfıra doğru indiriyoruz."

En son Kurul toplantısında 6,75 ve belki üzerinde bir ifade olduğunu belirten Başçı, "Dolayısıyla Kurul, eğer 6,75 derse, arkadaşlar likiditeyi öyle bir ayarlayacaklar ki 4,5'tan, 6,75'ten ve 7,75'ten verdikleri likiditenin kompozisyonunu öyle ayarlayacaklar ki tam 6,75 ağırlık ortalamada fonlama oluşacak ve oynak olmayacak" dedi.

Erdem Başçı, "Tüketici kredilerinin büyüme hızını mutlaka ticari kredilerinin büyüme hızından daha yavaş olması şart ki enflasyonla mücadelede ve dış dengede sonuç alalım" ifadelerini kullandı.

AA



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,493 µs