En Sıcak Konular

AK Partili Haluk Özdalga'dan itiraz

24 Aralık 2013 09:58 tsi
Adli kolluk düzenlemesine AK Partili Haluk Özdalga'dan itiraz

Soruşturmalarda emniyet müdürü, kaymakam ve valilerin bilgilendirilmesine ilişkin Adli Kolluk Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe AK Parti’den itiraz geldi.

Değişikliğin endişe verici olduğunu belirten Ankara Milletvekili Özdalga, “Demokratik toplum açısından daha iyiye değil daha kötüye gidişi ifade ediyor” dedi.

AK Par­ti An­ka­ra Mil­let­ve­ki­li Ha­luk Öz­dal­ga, Ad­li Kol­luk Yö­net­me­li­ği’n­de ya­pı­lan de­ği­şik­li­ğin en­di­şe ve­ri­ci ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı. Ya­pı­lan de­ği­şik­li­ğin de­mok­ra­tik top­lum açı­sın­dan da­ha iyi­ye de­ğil da­ha kö­tü­ye gi­di­şi ifa­de et­ti­ği­ni kay­det­ti. Bu dü­zen­le­mey­le, ken­di­siy­le doğ­ru­dan il­gi­li ol­sun ve­ya ol­ma­sın, si­ya­si ik­ti­dar­la­rın ar­zu et­me­di­ği bir so­ruş­tur­ma­nın yü­rü­tü­le­bil­me­si­nin im­kan­sız ha­le gel­di­ği­ni be­lirt­ti.

İK­Tİ­DAR İS­TE­MEZ­SE SO­RUŞ­TU­RU­LA­MAZ

Ad­li Kol­luk Yö­net­me­li­ği’n­de ya­pı­lan de­ği­şik­lik­le il­gi­li açık­la­ma ya­pan Öz­dal­ga, yü­rüt­me­nin bu ka­dar ge­niş mü­da­ha­le­si­ne im­kan sağ­lan­ma­sı­nın, yar­gı ba­ğım­sız­lı­ğı­nın ağır bir şe­kil­de ze­de­len­me­si an­la­mı­na gel­di­ği­ni söy­le­di. Bu dü­zen­le­mey­le, ken­di­siy­le doğ­ru­dan il­gi­li ol­sun ve­ya ol­ma­sın, si­ya­si ik­ti­dar­la­rın ar­zu et­me­di­ği özel­lik­le kap­sam­lı de­lil top­la­ma ih­ti­ya­cı olan dos­ya­lar­da, bir so­ruş­tur­ma­nın yü­rü­tü­le­bil­me­si­nin im­kan­sız ha­le gel­di­ği­nin al­tı­nı çi­zen Öz­dal­ga şun­la­rı söy­le­di: “İ­çiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı­’na bağ­lı em­ni­yet mü­dür­le­ri­nin, sav­cı­lık so­ruş­tur­ma­sı için ad­li kol­luk hiz­me­ti ve­ren gö­rev­li­ler üze­rin­de gö­ze­tim ve de­ne­tim yet­ki­le­ri­ne sa­hip ol­ma­sı, kuv­vet­ler ay­rı­lı­ğı­na ay­kı­rı. Hu­kuk dev­le­ti­nin özü­ne de sö­zü­ne de uy­mu­yor. Bu dü­zen­le­mey­le ad­li so­ruş­tur­ma­la­rın giz­li­li­ği de fii­len or­ta­dan kal­kı­yor. Bu da pek çok ba­kım­dan va­him bir du­rum.”

DE­LİL KA­RART­MA YO­LU GE­NİŞ­LE­YE­CEK

Em­ni­yet mü­dür­le­ri, jan­dar­ma ko­mu­tan­la­rı, kay­ma­kam­lar, va­li­ler, İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı bü­rok­rat­la­rı gi­bi çok sa­yı­da ma­ka­mın elin­de bu­lu­nan bil­gi­le­rin ger­çek an­lam­da giz­li ka­la­ca­ğı­nın var­sa­yı­la­ma­ya­ca­ğı­nı an­la­tan Öz­dal­ga, “Me­se­la eli pek çok ye­re uza­na­bi­len et­ki­li, tu­zu ku­ru ki­şi­le­re ve gay­rimeş­ru iş­le­re bu­laş­mış çe­te­le­re dö­nük so­ruş­tur­ma yü­rüt­mek zor­la­şa­cak. Çün­kü bu ke­sim­ler için ön­ce­den ha­ber al­ma ve öy­le­lik­le so­ruş­tur­ma­yı de­ği­şik yön­tem­ler­le en­gel­le­me ve­ya de­lil­le­ri ka­rart­ma yol­la­rı hay­li ge­niş­le­miş olu­yor. Ada­let için ha­ya­ti önem ta­şı­yan sağ­lık­lı so­ruş­tur­ma ya­pıl­ma­sı, sav­cı­la­rın ve ha­kim­le­rin ira­de­si dı­şın­da­ki ne­den­ler­le zo­ra gi­re­ce­k” de­di.

Adli kolluk kurmak gerekirdi tersini yaptık

Yapılan değişikliğin AB’nin ilke ve uygulamalarıyla da bağdaşmayacağına dikkat çeken AK Partili Özdalga, mevcut durumun dahi yeterli olmadığını belirtti. Özdalga, “Merkezi idareden bağımsız, savcılıklara bağlı ayrı bir adli kolluk teşkilatı kurmamız gerekiyordu. Tersini yaptık ve adli kolluk hizmetini İçişleri Bakanlığı’nın gözetim ve denetimine bağlı kıldık. Bu değişiklik endişe verici, çünkü demokratik toplum açısından daha iyiye değil, daha kötüye gidişi ifade ediyor” ifadelerini kullandı.

ÇETİN ÇİFTÇİ - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,208 µs