En Sıcak Konular

Şimdi çok iddialı kabine listesi geliyor

15 Ağustos 2007 09:32 tsi
Şimdi çok iddialı kabine listesi geliyor İktidar partisi tarafından “uzun vadeli bir plan” uygulandığı ortada. Gerçek olan şu ki; şimdiye kadar görmediğimiz bir siyasi parti projesine ve strateji uygulamasına şahit oluyoruz. Liderin feragati, ikinci adamın Köşk adaylığı, bunun tekrar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, temelleri seçim öncesinde atılan ve en büyük hedefi Cumhurbaşkanlığı seçimi olan “bir süreç yönetimi” modeli uyguladığı anlaşılıyor.

Gördük ki; her bir adımının tesadüflere bırakılmak yerine, ince hesaplara dayandırıldığı bu yönetim modelinin özünü “Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesi” oluşturuyormuş.

İktidar partisi tarafından “uzun vadeli bir plan” uygulandığı ortada. Gerçek olan şu ki; şimdiye kadar görmediğimiz bir siyasi parti projesine ve strateji uygulamasına şahit oluyoruz.

Liderin feragati, ikinci adamın Köşk adaylığı, bunun tekrar denenmesi ve partinin bütün sorunlara rağmen firesiz itaati önemli.

“Gül’ün Köşk’e çıkması büyük hedefine giden yolun yapı taşları” olmak üzere birtakım siyasi hamleler yapıldı: “Bir çeşit çevre düzenlemesi.”

AK Parti’nin merkezde konumlanma operasyonu, 22 Temmuz listelerinin buna uygun dizaynı, uzlaşma mesajları, seçim gecesi konuşması ile Meclis Başkanlığı seçimini bu bağlamda değerlendiriyorum.

Şimdi sırada kabine var. Abdullah Gül’ün adaylığının kesinleşmesiyle birlikte Bakanlar Kurulu’nun çok daha liberal bir görünüm sergileyeceğini düşünüyorum. Başbakan Erdoğan, eminim şimdi çok daha iddialı bir Bakanlar Kurulu listesi hazırlayacaktır.

Bu hamleler silsilesini Başbakan Erdoğan açısından, “olası kriz yönetim uygulamalarına önlem,” bir karşı süreç yönetimi planı olarak yorumluyorum.

Görünür tablo Erdoğan açısından başarılıdır ama eleştirilecek yanları vardır. Aynı sonuca çıkan daha farklı yollar bulunabilirdi.

Erdoğan “kader arkadaşı Gül’ü Çankaya’ya göndermek üzeredir.” Ama bunu yaparken “uzlaşırım” sözü havada kalmış, 22 Temmuz gecesi yapılan konuşma boşa çıkmış, “adaylar veya arkadaşlar” diye özetlenebilecek çoğul ifadelerin gereği yerine getirilmemiştir.

Bunların hiçbirini söylemeden Gül üzerinde karar kılsaydı bence çok daha doğru bir siyasi tavır alırdı. Seçim öncesinde veya sonrasında kimse bu tavra karşı çıkamazdı. Oysa Erdoğan “uzlaşma beklentisi” oluşturmuştu. Beklenti seçim sonucuna yansıdı.
Akşam



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,350 µs