En Sıcak Konular

Amerika'ya Roma'nın akıbetini hatırlattı

15 Ağustos 2007 09:21 tsi
Amerika'ya Roma'nın akıbetini hatırlattı  
ABD halkının, Başkan George Bush'a desteğinin dibe vurduğu şu günlerde Sayıştay da Amerikan yönetimine, 'yolun sonu görünüyor' uyarısında bulundu.

ABD'nin sayıştayı niteliğindeki partiler üstü denetim kurumunun başında müfettiş olan David Walker, ülkesindeki mevcut durumla Roma İmparatorluğu'nun sonunu getiren sebepler arasında "çarpıcı benzerlikler" kurdu. Walker bu faktörleri, "ahlakî değerlerde aşınma; siyasî nezaketin azalması; ülke dışındaki askerî operasyonların aşırı derecede genişlemesiyle merkezî hükümetin sorumsuz malî politikaları" olarak sıraladı. İngiliz Financial Times gazetesine demeç veren kıdemli müfettiş, "Güçlü bir ülkeyiz; ama ciddiye almadığımız önemli sorunlarımız var." ikazını yaptı. "Bence, Amerikan Cumhuriyeti'nin devamını sağlamak için tarihten ders almanın zamanı geldi." diyen David Walker, Roma İmparatorluğu'nun sonunu hatırlattı. Özellikle ülkenin malî dengesizliğine çeken kıdemli müfettiş, 'ABD'nin borç patlaması yolunda' olduğunu vurguladı. Eski başkanlardan Bill Clinton döneminde göreve başlayan Walker, yükselen sağlık harcamaları, düşen tasarruf oranları ve borç veren yabancı sermayenin artan güveniyle emsalsiz bir malî riskin kapıda olduğu uyarısında bulundu. Daha önce de benzer uyarılar yaptığını hatırlatan müfettiş Walker, ABD'nin şu anki eğitim, enerji, çevre, göçmen ve Irak politikalarının 'savunulamayacak durumda' olduğunu dile getirdi. 15 yıldan beri görevde olan denetim uzmanı, Kasım 2008'de yapılacak seçimler öncesinde de başkan adaylarına şöyle seslendi: "Malî sorumlulukları ve nesiller arası eşitliği en önemli öncelikleri arasına koymak zorundalar. Eğer bunu yaparlarsa her şeyi değiştirmek için bir şansımız olabilir; ama yapmazlarsa önemli bir kriz bizi bekliyor."

Minneapolis uyarıydı

ABD'deki altyapının zayıflığına değinen Sayıştay Başkanı David Walker, "Otoyollar ve havaalanlarından su ve kanalizasyon sistemlerine kadar her şeyin modernize edilmesi için milyarlarca dolar gerekiyor. Minneapolis'teki köprünün çökmesi ılımlı bir uyanma çağrısıydı." diye konuştu. Minneapolis'te geçtiğimiz hafta bir köprü çökmüş; 9 kişi ölmüştü.
 
zaman



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,541 µs