En Sıcak Konular

Batman KCK davasında karar

20 Aralık 2013 17:38 tsi
Batman KCK davasında 12 sanıktan 10'u, 6 yıl ile 9 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı, bir sanık ise beraat etti

Batman'da PKK'nın üst yapılanması KCK içinde yer aldıkları iddiasıyla yargılanan 12 sanıktan 10'u, 6 yıl ile 9 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. Davada bir sanık hakkında beraat kararı verilirken bir sanık ise tahliye edildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında, tutuklu sanıklar Aydın Kılıç, Mehmet Şirin Bağlı, İlyas Sağlam, Rıdvan Aslan hazır bulunurken, tutuklu sanık Selamet Akyüz ise Ankara Kadın Kapalı Cezaevi'nden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Cumhuriyet savcısı, "terör örgütü üyeliği" ile cezalandırılmaları istenen sanıkların üzerine atılı suçun cezasının alt sınırı 5 yıl olması nedeniyle Terörle Mücadele Kanunu (TMK)  5/1 maddesinin uygulanması ile cezanın alt sınırının 7 yıl 6 ay olacağını belirterek, tutuklu sanıkların cezalandırılmasına, tutuklu sanıklardan Mehmet Şirin Ballı'nın Anayasa Mahkemesinin "uzun tutukluluk süresi" ile ilgili gönderdiği dilekçesinin dikkate alınarak, 4 yıldır tutuklu bulunan sanıkların tahliyeleri yönünde görüşünü bildirdi.

Savcının mütalaasına ilişkin savunma yapan tutuklu sanık Aydın Kılıç, 4 yıldır tutuklu bulunduğunu hatırlatarak, üzerine atılı suçlamaya ilişkin somut bir delilin bulunmaması nedeniyle tahliye talebinde bulundu.

Söz alan sanık avukatlarından Meral Danış Beştaş ise iddia makamının müvekkillerinin cezalandırılması yönündeki görüşüne katılmadığını, ancak tahliyeye ilişkin görüşüne iştirak ettiklerini belirtti. Beştaş, iddia makamının müvekkilleri hakkında örgüt üyeliği suçlamasından cezalandırılması talep edildiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

"Tüm dosya kapsamı dikkate alındığında müvekkillere isnat edilen örgüt üyeliği suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı düşüncesindeyim. Müvekkiller ilgilerinin olmadığı bir suçtan 4 yıldır tutuklu bulunuyor. Müvekkillere isnat edilen suçlamalar katıldıkları iddia edilen etkinlik ve telefon görüşmelerinden ibarettir. Müvekkillerin katıldıkları etkinlikler o tarihlerde siyasi faaliyet gösteren Demokratik Toplum Partisi'nin yasal faaliyetleridir. Müvekkiller 4 yıldır tutuklu bulunmalarına rağmen bugün beraat edeceklerini düşünüyorum."

Duruşmada mahkeme heyeti sanıklara son sözleri için söz hakkı verdi. Sanıkların hepsi suçsuz olduklarını ileri sürerek tahliyeleri istedi.

Tahliyeye ilişkin savunmaların ardından mahkeme heyeti kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi. Mahkeme heyeti sanıkların terör örgütüne üye olması nedeniyle sanıklardan, Ahmet Sormaz, Şeyhmus Yaşar ve Nesrin Kılıç 6 yıl 3 ay, Gülizar Kalmış, Cahit Kanbay, İlyas Sağlam, Rıdvan Aslan ve Veysi Gülseren 7 yıl 6 ay, Aydın Kılıç ile Mehmet Şirin Bağlı'ya 9 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.

Mahkeme, Selamettin Akyüz'e 7 yıl 6 ay ceza vermesine rağmen ceza miktarı ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliyesine, sanık Rıfat Başalak'ın ise üzerine atılı terör örgütüne üye olmak suçunun sanık tarafından işlendiği sabit olmaması nedeniyle beraatine karar verdi.



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,523 µs