En Sıcak Konular

Halkbank 5 yıldır ABD'nin hedefindeymiş

20 Aralık 2013 15:57 tsi
Son operasyonun ardından Türkiye'ye gelmesi dikkatlerden kaçmayan ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, beş yıl önce bugünlerde yine aynı konunun peşindeymiş

ABD Hazine Bakanlığı’nın Terör ve Mali istihbarattan sorumlu müsteşarı David Cohen'in 4 Aralık 2009'da, tam beş yıl önce, yine Halkbank'la ilgili "görüşmeler yapmak üzere" Türkiye'de olduğu ortaya çıktı.

WikiLeaks tarafından yayımlanan ABD diplomatik belgelerine göre, Cohen o dönemde Maliye akanı Mehmet Şimşek başta olmak üzere Türkiye'de çok sayıda ekonomi yetkilisi ile görüştü. Görüşmeler "terörle mücadele" aşlığı altında diplomatik yazışmalara yansırken, ana gündem maddesi İran'a yönelik ambargo ve Türkiye'nin yaptırımlara uyup uymadığı sorusuydu.

Belgelere göre, ABD'li yetkilinin görüşmelerinden biri de Halkbank Enformasyon Şefi Bilgehan Kuru ve Dış Operasyonlar Müdürü Levent Balkan ile..

ABD diplomatik notlarına göre, Cohen Halkbank yetkililerini görüşmede "sorguladı," Halkbank'ın İran'daki faaliyetleri ile Tahran'ın yaptırımları atlatmak için muhtemel çabaları konusunda endişelerini aktardı.

Halkbanklı yetkililer ise, tüm BM yaptırımlarına uyulduğunu, bankanın İranla ticarette finansal hizmetler sağlamakla birlikte, tüm işlemlerin sıkı bir takiple ve belgeli olduğunu kaydetti. Cohen'in "İran'ın belge tahrifatı yaptığı" itirazına Haklbank yetkililerinin "daha dikkatli olma" sözü verdiği elirtildi.

Görüşmede Cohen'in "Türkiye'nin terörizm tanımını genişletmesi ve terör finansmanını daha ağır suç kapsamına sokması gerektiğini" söylediği de aktarıldı.

Halkbank yetkilileri ise Cohen'e Türkiye'nin "hassas bir dengede" durması gerektiğini hatırlattı.

5 yıl sonra yeniden ayar çekti

Bu görüşmelerden tam beş yıl sonra, Halkbank’ın İran’la altın ticaretindeki rolünü de kapsayan operasyonlar tartışılırken, ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, İstanbul’da bir kez daha banka müdürlerine, İran’a nükleer çalışmaları nedeniyle uygulanan ambargonun sürdüğünü ve nasıl işletilmesi gerektiğini anlattı. Cohen, “Para trafiğini gevşetmeyin, yaptırımlar bitmedi” mesajını verdi.

İran’ın Türkiye’yle altın üzerinden yaptığı ticaretten ve Halkbank’ın rutin ilişkilerinden ABD'nin rahatsız olduğu biliniyordu.
ABD Kongresi’nden çok sayıda parlamenter, bir süre önce Amerikan Dışişleri ve Hazine bakanlıklarına yazdıkları mektuplarla İran devletinin Halkbank üzerinden yaptığı altın ticaretine karşı önlem alınmasını istemişti.
Kongre, Türkiye’nin İran yaptırımlarına ne kadar uyup ne kadar uymadığı konusunda Hazine Bakanlığı’ndan bilgi istemişti.

İran’ın geçtiğimiz haftalarda nükleer çalışmalarını sınırlandırmayı kabul etmesiyle, bu ülke ticaretine darbe vuran ambargoların gevşeyeceği belirtilmiş, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İran’la altın ticaretinin yeniden başlayacağını dile getirmişti.

 



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,612 µs