En Sıcak Konular

Memur ve THY hükümeti terletecek

15 Ağustos 2007 08:38 tsi
Hükümeti, bugün kritik iki görüşme bekliyor. 1.6 milyon memurun zammı için sendikalarla masaya oturacak olan hükümet, THY grevini durdurmak için de çare arayacak.

Hükümeti, zorlu bir görüşme maratonu bekliyor. Gün boyunca memurlara maaş pazarlığı yapacak olan hükümet ayrıca havadaki grevi durdurmak için de THY yönetimi ve Hava-İş Sendikası'yla bir araya gelecek. 1.6 milyon memurun merakla beklediği toplu görüşmeler bugün başlıyor. Görüşmelerde ana madde "memura zam" olsa da sendikaların talepleri arasında ilginç başlıklar yer alıyor. Bunlar arasında, TSK'ya din subayı alınmasından Diyanete televizyon kurma iznine, su tazminatından çalışmayan eşe ücret ödenmesine kadar bir dizi talep bulunuyor. Toplu görüşmeler en fazla üyeye sahip olması nedeniyle Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek. KESK ve Memur-Sen temsilcileri de katılacak. Görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, ücretler, zam ile tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, yardımları kapsayacak.

KAMU SEN % 34.5 İSTİYOR
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, dün yaptığı açıklamada kamuda çalışan en düşük işçi ücretine yüzde 34.5 zam yapıldığını, en düşük dereceli memur maaşına yüzde 36.5 zam talep edeceklerini söyledi. Akyıldız, kamu görevlilerine iki dilim halinde yaklaşık yüzde 15, yıllık yüzde 10 zam istediklerini belirtti. Bu kapsamda en düşük dereceli memur maaşının bugünkü yoksulluk sınırı olan bin 130 YTL'ye çekilmesi, üstüne de enflasyon ve refah payı eklenmesi öngörülüyor. Memurlarla Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında yapılacak görüşmeler dışında hükümet, bugün bir de THY grevini durdurmak için de önemli bir görüşme yapacak. Önceki gün Bakanlar Kurulu'nda aldığı kararla THY'de sorunları çözmek için devreye giren hükümet bu konuda Mehmet Ali Şahin dışında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'ndan oluşan komisyon kurmuştu. Taraflar bugün saat 14.00'te Çalışma Bakanlığı'nda bir araya gelecek. Temmuzda Hava-İş'in grev kararının ardından THY grevi oylamaya götürmüştü. 6-9 Ağustos arasında yapılan oylamada yaklaşık 12 bin çalışanın çoğunluğu greve 'evet' demişti.
 
Masaya kimler oturacak?
EN fazla üyeye sahip konfederasyon olması dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, KESK ve Memur-Sen temsilcileri de hazır bulunacak. Toplu görüşmeleri, hükümet adına Kamu İşveren Kurulu yürütecek. Kamu İşveren Kurulu; Devlet Bakanı, Başbakanlık Müsteşarı, Maliye Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, DPT Müsteşarı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü ile kamu işveren sendikası temsilcilerinden oluşacak.

Sendikalar ne istiyor?

Kamu-Sen
* En düşük memur maaşına yüzde 36.5 zam. En düşük dereceli memur maaşının bugünkü yoksulluk sınırı olan 1130 YTL'ye çekilmesi, üstüne de enflasyon ve refah payı eklenmesi öngörülüyor.
* İki dilim halinde yaklaşık yüzde 15, yıllık ortalama olarak yüzde 10 zam.

Memur-Sen
* 250 YTL seyyanen zam ve enflasyon farkı ile 740 YTL olan en düşük memur maaşı yaklaşık 1100 YTL'ye çıkarılsın. 4 bin 800 YTL civarında olan en yüksek kademedeki memur maaşı da ortalama 5 bin 50 YTL olsun.

Diyanet-Sen
* Din eğitimi önündeki engeller kaldırılsın. Hastanelerde din hizmeti sunulsun. TSK'ya 'Din Subayı' alınsın.
* Kuran kursuna gitme yasağı kaldırılsın
* Diyanete televizyon kurma yetkisi verilsin, camilere 6 bin kadro açılsın.

Eğitim-İş
En düşük memur maaşı 1.250 YTL, en düşük öğretmen maaşı 1.500 YTL olsun. Ek ders ücreti en az 10 YTL olsun.
Evlenme izni evlenenlere 10, çocuk ve kardeşlerden birinin evlenmesi halinde 5 gün olarak düzenlensin

BASK
* En düşük memur maaşı 731 YTL'den 1.250 YTL'ye, ortalama memur maaşı 906 YTL'den 1.580 YTL'ye çıkarılsın. En düşük maaşta yüzde 71 artış olsun.

Süreç nasıl işleyecek?
YASAYA göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kurulu'na gönderilecek.
 
(Sabah)
 
 



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,866 µs