En Sıcak Konular

Ailelere zehirli oyuncak alarmı

15 Ağustos 2007 08:36 tsi
Mattel, 18 milyon 200 bin oyuncağını 'tehlikeli mıktanısları ve zehirli boyaları' gerekçesiyle geri çekiyor. Oyuncaklardan 2 bin 'Sarge' ile 2 bin 550 'Barbie ve Tanner', Türk çocukların elinde...

Dünyayı sarsan oyuncak skandalı Türk çocukları da etkiledi. Amerikan oyuncak devi Mattel, çocuklar için risk taşıdığı gerekçesiyle Çin'de üretilen ve bazıları Türkiye'de de satılan toplam 18 milyon 200 bin oyuncağını piyasadan çekme kararı aldı. Şirketin Türkiye'de geri çektiği oyuncaklar, Cars adlı filmin kahramanlarından 'Sarge' adlı cip ile 'Barbie ve Tanner' adlı bebek. Bebeklerdeki küçük mıknatısları yutan üç ABD'li bebek ameliyat edilirken, Sarge'deki sorun, aşırı kurşunlu boyası. Mattel'e ait Fisher-Price, bu ayın başında 957 bin oyuncağını daha kurşunlu boyası nedeniyle geri çekmiş, bunun üzerine oyuncakları boyayan Çinli şirketin patronu intihar etmişti.
     
Mattel Türkiye tarafından dün yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de satılan 'H6405' ve 'H6418' kodlu 'Cars' serisinden, 'Sarge' isimli araba toplanacak. Türkiye'de haziran ayından beri satışta olan ve bugüne kadar 2 bin adet satılan hâki yeşil renkteki metal arabanın geri çağrılma nedeni, 'oyuncağın üzerindeki boyaların olumsuz sağlık sorunları yaratabilecek seviyede kurşun içerme ihtimali' olarak açıklandı. Açıklamaya göre, arabalar Mattel'in sözleşmeli olarak çalıştığı bir firmada üretildi, o da boyama işini Çinli bir şirkete verdi.
     
     
Barbie'deki tehlike
     
Mattel Türkiye'nin geri çektiği diğer oyuncaksa çubuk aksesuvarı olan 'Barbie ve Tanner'. Ocak 2007'den önce Türkiye'de piyasaya sürülen ve şimdiye kadar 2 bin 550 adet satılan 'J9472' kodlu bebeğin geri çağrılma nedeni, içindeki mıknatıs. Boyutları küçük olan mıknatısların çocuklar tarafından yutulabileceği ihtimaline karşı toplatılma kararı alındı.
     
     
Bu telefonu arayın
     
Mattel Türkiye yetkilileri ürün kodlarını verdikleri oyuncakların çocuklara kullandırılmaması uyarısında bulunurken, tüketicilerin ürünleri değiştirmek için '0 212 337 65 50' numaralı telefonu aramaları istendi. Bu arada tüm oyuncak firmalarında da ürünlerin satışları durduruldu.
     
Bu, Mattel'in iki hafta içindeki ikinci toplatma kararı. Ağustos başında Mattel grubuna bağlı Fisher-Price, yine Çin'de üretilen 1.5 milyon oyuncağı piyasadan çekme kararı almıştı. Şirketin son olarak dünya çapında piyasadan çektiği oyuncaklar arasında Polly Pocket, Batman Magna, Doggie Daycare ile One Piece oyuncak serileri de var. Kaliforniya merkezli Mattel grubundan yapılan açıklamada, toplatma kararının ABD'de 2 bin, diğer ülkelerde de 183 bin Sarge arabayı kapsadığını duyurdu. Mattel, boyaların kurşun içermesi konusunda da Çin'deki taşeron firmayı suçladı. Mattel soruna bu firmanın ruhsatsız tedarikçilerden boya satın almasının yol açtığını öne sürdü.
     
     
Mıknatıslar bağırsak deliyor
     
Mattel oyuncaklarıyla ilgili daha önce de şikâyetler olmuş. Amerikan Tüketicileri Koruma Komisyonu (CPSC), Mattel'in bu iki toplatma kararı öncesinde üç çocuğun ameliyat edildiğini hatırlattı. CPSC, Mattel'in Kasım 2006'da 2.4 milyon mıknatıslı Polly Pocket setini toplatmasından bu yana 400 mıknatıs sökülmesi şikâyeti aldığını açıkladı. CPSC, 'çocukların birden çok mıknatıs yutması halinde, bunların midede birbirini çektiğini ve ölümcül bağırsak delinmesine ya da tıkanmasına yol açtığını' vurguladı. Mattel'in patronu Robert A. Eckert da "Piyasadan toplatılacak oyuncaklarda kullanılan küçük ve çok güçlü mıknatıslar, çocuklar tarafından yutulduğunda ciddi sorunlara yol açabiliyor" diye konuştu.
     
     
Çinli oyuncakçı intihar etti
     
Fisher-Price'ın bu ay başlarında Çinli Lee Der firmasına ürettirdiği 967 bin oyuncağı, boyalarında fazla kurşun olduğu gerekçesiyle toplatması, bir dramı da beraberinde getirdi. Üretici şirketin patronu Zang Şuhong, geçen hafta sonu kendini asarak intihar etti. Şirket yetkilileri kötü boyayı Zang Şuhong'un en iyi arkadaşından satın aldığını belirtti.
     
radikal



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,743 µs