En Sıcak Konular

Rıza Sarraf'ın kara para aklama yöntemi

20 Aralık 2013 12:14 tsi
Salı günü başlayan ve Türkiye’yi sarsan yolsuzluk, rüşvet ve kara para operasyonunda soruşturmayı yürüten savcılığın hazırladığı dosyada Rıza Sarraf’ın kara para aklama yöntemleri şemalarla anlatıldı.

İlk başta Rusya odaklı sistemle kara para akladığını ileri süren savcılık, bu yönetimin deşifre edilmesinin üzerine Halk Bankası üzerinden yeni bir kara para aklama yöntemi geliştirildiğini belirledi. Dosyada Rıza Sarraf’ın milyarlarca dolarlık şüpheli işlem yaparken Halk Bankası’nı kullanmak için bir bakan ve Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan ile ilişki geliştirildiğine işaret edildi. Bu nedenle Sarraf’ın Bakana 103, Aslan’a 16 milyon TL rüşvet verdiği ileri sürüldü.

ESKİ SİSTEM NASIL İŞLEDİ?




Şüpheliler, 2003’ten itibaren A.G., E.B. ve V.B. isimli şahıslar üzerine kurulan 10 farklı paravan firma adına banka hesapları açtırdı.  Bu banka hesaplarına, sistemli ve sürekli şekilde gerçekte olmadığı halde bir ihracat faaliyeti gibiymiş gibi sahte evrak düzenlenerek yurt dışından yüklü miktarda döviz havalesi yapıldı. Bu kapsamda gümrük beyannamesi ve fatura düzenleyerek ilgili bankalardan döviz satım belgeleri temin edip havaleyi fiziki olarak çektiler. Bu paralar kuryeler aracılığıyla Atatürk Havalimanı’ndan fiziki olarak Rusya’ya gönderildi. Bu rakam günde 1-10 milyon dolar arasında değişti.
Iddiaya göre şüpheliler % 0,3-0,4 oranında komisyon aldı.

YENİ SİSTEM NASIL İŞLİYOR?






Radikal Gazetesi'nin haberine göre, şüpheliler Çin’de paravan firma kurdu. Bu firmalar adına açtıkları banka hesaplarına, İran’daki bankalardan ihracat ödemesiymiş gibi havale yaptılar ve bu işlemler için sahte evrak düzenlediler. Çin’e gelen paraları bekletmeden Türkiye’de kurdukları paravan veya gerçek firmaların hesabına ihracat ödemesi olarak gönderdiler.

İran’a göndermek üzere altına dönüştürecekleri paralarla ilgili gerçek firmaların Halk Bankası’ndaki hesaplarını kullandılar. Döviz olarak fiziken İran’a çıkartılacak paralar ile ilgili diğer bankaları kullandılar.

Toplanan külçe altın ve nakit paraları kuryeler aracılığıyla havalimanından İran’a veya İran’a göndermek üzere Dubai’ye fiziki olarak yolladılar.

Halk Bankası’nı kullandıkları işlemlerde de Dubai-İran-Türkiye üçgeninde gerçekte olmayan gıda vb. ihracat belgelerini kullandılar.

Bu haber 1,360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,061 µs