iyibilgi özel iyibilgi özel

En Sıcak Konular

'Kadının başını örtmesi tüm semavi dinlerde var'

14 Ağustos 2007 21:55 tsi
'Kadının başını örtmesi tüm semavi dinlerde var' Bir gazeteye demeç vererek, "İslam'da örtünmenin yeri yok" diyen İsmet Bozdağ'ın bu görüşünü, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı Başkanı Yusuf Şevki Yavuz'a sorduk. iyibilgi özel

Marmara Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Kelam Ana Bilim Dalı Başkanı Yusuf Şevki Yavuz, iyibilgi'nin sorularını yanıtladı:

Sayın Yavuz, bugün bir gazetede, İslam’da örtünme yoktur, Kur’an’da başınızı örtün denilmiyor diye bir yazı vardı. Nur suresinin 31. ayetine değinilerek kadının örtmesi gereken yerin ziyneti yani göğüs bölgesi olduğu yazıyordu. İslam’da örtünme gerçekten bununla mı sınırlı?

Aslında başörtüsü meselesi modernizmle birlikte ortaya çıkar. 1400 yıldır İslam aleminde böyle bir sorun yoktur.  İslam âlimleri böyle bir mesele üzerine tartışmaz, hatta hepsi aynı görüştedirler.

Modern zamanlarda, batılılaşmanın getirdiği sekülerizmle birlikte Müslümanlar batılılar gibi olmaya çalıştılar. Başörtüsü ve örtünme sorunu da o zaman ortaya çıktı.

Konuyla ilgili iki keskin görüş var zaten. Birincisi aşırı uç, Afganistan’ın Taliban’ı gibi, “Kadının yüzü görülmemeli, kadın perde arkasından bakmalı” gibi görüşlere sahipler. Diğeri de modern uç, “örtünme yok” görüşünü getirenler…

Günümüz Türkiye’sinde ise alimler “mutedil” görüşü temsil ederler. Yani ılımlı, iki ucun arasındaki görüşü…  Buna göre örtü, kadının cinselliğini örter ve cinselliğin tazeliğini korur. Tabii önemli olan, kadının toplumda eğitim alabilmesi, örtülü kızların sosyal faaliyetlerde yer alabilmesi.

Yaşlı kadınlarda örtünme durumu farklı. Hadiste izin veriliyor, “Örtünmeyebilir ama örtünmesi kendisi için hayırlıdır.” deniliyor. Yaşlı kadın cinsel cazibesini yitirmiştir çünkü. Cildi buruşmuştur, saçları ağarmıştır.

Örtünme cinsel cazibeyi  örtmek manasındadır yani, çünkü cinselliğe asıl konu kadındır. Cinsel cazibe kadındadır. Erkekte değil. Masallar da bile böyledir.

Semavi dinlerin hepsinde kapanmanın olması da ayrı bir kanıttır aslında. Örneğin Hıristiyan rahibeler de saçlarını örterler.

Kuran’da başın örtülmesi yer almıyor. Kur’an dini açıklamak için herkesin referansı olabilir mi?

Bu yanlış İslam anlayışından ortaya çıkan bir sorun. Kur'an'da namazın nasıl kılınacağı da yer almıyor. Kuran’ın ayetleri müteşabih (anlamı kapalı olan ayetler) ve muhkem (anlamı açık olan ayetler) olarak ikiye ayrılır. Müteşabih ayetleri de örneğin, Peygamber Efendimiz (sav)’in sünneti olmadan açıklayamıyoruz.

Temel İslami bilgi içinde, peygamberin anlattıkları ve uygulamaları var, ki biz buna sünnet diyoruz zaten. Sünneti hiçe sayarak siz dini inşa edemezsiniz. İslam, Peygamber Efendimize (sav) dayanıyor.

Biz elimize bir tıp kitabı alsak, yarın ameliyata girebilir miyiz? İnsanlar Hz. Muhammed (sav)’in sünnetini öğrenmeden, sadece Kur’an’ın meal yüzünü okuyarak İslamiyeti anlayamazlar.

Sünneti dışlayan bir anlayışla, İslamiyet adına doğru bir hükme varılamaz.

 www.iyibilgi.com



Bu haber 8,810 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,110 µs