En Sıcak Konular

MİT'çinin trafikte bile üstünlüğü yok

14 Ağustos 2007 15:30 tsi
Gazete ilanıyla personel arayan MİT, yerli dizi ve filmlerdeki ajan karakterlerini beğenmiyor.

İnternet üzerinde şeffaflaşan teşkilatın www.mit.gov.tr adresindeki sitesinde "Merak Edilenler" köşesinde yerli dizilerdeki ajanlar "gerçeğin ötesinde heyecan ve cazibe katılmış" karakterler olarak niteleniyor ve "yanlış anlamalara" neden olduklarını belirtiliyor.

İnternette soru yağmuruna tutulan MİT hakkında merak edilenler ve işte MİT’in cevapları:

Yerli dizi ve filmlerde konu edilen "istihbarat görevlisi, MİT görevlisi" modeli aslına ne kadar uygundur?

- Senaryo yazarları, ürünlerini pazarlayabilmek için eserlerine doğal olarak gerçeğin ötesinde heyecan ve cazibe katma ihtiyacı hisseder. Yarattıkları karakterlere odaklanan film yapımcılarının gerçekle kurgu arasındaki aralığı genişletmeleri yanlış anlamaları da beraberinde getirebilmektedir.

KURALLARA UYARIZ

MİT’te çalışanların trafikte geçiş önceliği, hız sınırlamasına uymama gibi ayrıcalıkları var mıdır? Yoksa sizler de trafik cezası ödüyor musunuz?

- MİT mensuplarının trafikte geçiş önceliği, hız sınırına uymama, vs. gibi herhangi bir ayrıcalığı bulunmamaktadır. Dolayısıyla MİT çalışanları da, tüm Türk vatandaşları gibi, trafik kurallarına uymakla yükümlüdürler. Aksi halde trafik cezaları ile tecziye edilmektedirler.

İhbarda bulunmak isteyenler için özel ihbar hattınız var mı? Varsa neden bunu halka açıklamıyorsunuz?

- MİT’in halka açık bir özel ihbar hattı bulunmamaktadır. İç güvenlik örgütü olan Emniyet Genel Müdürlüğü bu uygulamayı sürdürmektedir. Ancak Milli İstihbarat Teşkilatı’nın internet sitesindeki "Nasıl Yardım Edebilirsin" bölümünde yer alan mesaj formu, sözü edilen amaç çerçevesinde de kullanılabilmekte, mesajlarda aktarılan bilgiler değerlendirilmektedir.

GÖREVDE KOD ADI

MİT’te çalışan herkes birbirini tanır mı? Tanıyorsa, gerçek kimliği ile mi, kod adıyla mı tanır?

-MİT yasal bir kuruluş, mensupları ise yurt dışına ve Türkiye sathına yayılmış devlet memurlarıdır. Coğrafi şartlar ve görevin özelliği nedeniyle farklı ortam ve yerlerde çalışırlar. Bu koşullardaki bir işyerinde insanlar birbirlerini ne kadar tanırsa, MİT mensupları da birbirlerini o kadar ve elbette gerçek kimlikleri ile tanırlar. Ancak, tüm istihbarat örgütlerinde olduğu gibi, görevin gerekli kıldığı durumlarda kod adı kullanılması gizlilik ve güvenliğin vazgeçilmezliğinden kaynaklanır.

MİT’ten emekli olan ya da istifa ederek ayrılan kişilerin görev yaptıkları döneme ilişkin anılarını yazarak kitap haline getirmelerini nasıl karşılıyorsunuz?

-MİT’in görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen 2937 Sayılı Kanun, Teşkilatın görev ve faaliyetlerine ilişkin her türlü bilginin gizliliğini esas kabul etmiştir. Söz konusu yasanın 27. maddesi, bu gizliliğin ihlalini hapis cezası ile müeyyide altına almıştır. Söz konusu anıların, Teşkilat’ı yücelten veya eleştiren hususlar içermesi Teşkilat açısından bir önem taşımamakta, ilgili kişi hakkında yasal işlem derhal başlatılmaktadır. Çünkü Teşkilat için önemli olan, gizliliktir.

MİT dizilerdeki MİT’çileri yapay buldu

Gizli ajanlar, yeraltı örgütleri, ekonomik çıkar grupları, uyuşturucu tacirleri ve yaygın deyişle "derin devlet" ilişkilerini işleyen "Kurtlar Vadisi" ve "Sağır Oda" dizilerindeki MİT ajanları, MİT’in internetteki sitesine göre gerçeklikten uzak, cazibe katılmış yapay karakterler...

MiT çalışanının yabancı ile evlenmesi yasak

MİT’in sitesinde yer alan bilgilere göre ortalama bir MİT çalışanı 26-45 yaş arasında, üniversite mezunu ve erkek. Çalışanların sadece yüzde 18’ini kadınlar oluşturuyor. İlkokul mezunu oranı sadece yüzde 2.2. Çalışanların yüzde 4.6’sı 23-25, yüzde 1.4’ü ise 56-65 yaş aralığında. 26-45 yaş arasında olanlar ise yüzde 75.2.

MİT mensuplarının yabancılarla evlenmesi yasak. Yabancılarla görüşmeleri ise ancak amirlerinin bilgisi dahilinde mümkün. Gizliliğin bu kadar önemli olduğu teşkilatın mensupları lojmanlarda yaşıyorlar. Ancak bekar olanlar lojmandan aileleriyle birlikte yaşamak şartıyla faydalanabiliyor. Ankara’daki MİT lojmanlarının içinde alışveriş merkezi, kreş, çocuk bahçesi, açık ve kapalı yüzme havuzlarının, tenis kortları, fitness merkezi ve yürüyüş yolları ve kütüphane bulunuyor.

Sağlık sorunlarında da teşkilattan yardım alan çalışanlar, bazı eğlence ve dinlenme tesislerinden de ücretsiz yararlanabiliyor.

Temmuz’da siteyi 91 bin kişi tıkladı

2006 yılında 992 bin 4 kişinin girdiği MİT’in internet sitesinde, Temmuz 2007 aylık rakamları şöyle:

Toplam tıklama: 91 bin 552

E-Posta: 766

Yardımcı olmak isteyen 485 (yüzde 63)

Bilgi isteyen 281 (yüzde 37)

Gönderilen cevap: 191

Aktf haber



Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,457 µs