En Sıcak Konular

MHP: Kaç vekil Gül’ü destekler?

14 Ağustos 2007 14:52 tsi
MHP: Kaç vekil Gül’ü destekler? MHP milletvekilleri içinden Abdullah Gül’e oy verecek çıkar mı? Reel-politik ve genel merkez bakışından zor görünüyor. Ama imkansız değil. Çünkü MHP içinde belli sayıda vekil, ‘kendi seçmeni’ni dinleyebilir! Bahçeli grubunu gerçekten ser

Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili tutumunu en erken ilan eden siyasi parti. TBMM oturumuna katılacak ama Abdullah Gül’e onay vermeyecek. İlaveten, bir aday çıkarabileceklerine ilişkin açıklamaları da oldu.

Aslında MHP, Abdullah Gül’ün adaylığı için AKP’ye destek vermeye, “fıtriyat” açısından en yakın partilerin başında geliyor. Ancak bu yolda müspet gerekçeler kadar menfi nedenler de var.

MHP, uzun zamandır “kendisinden umulan” keskin politikalardan uzak duruyor. Bu TBMM’ye katılmasıyla da başlamış değil. 22 Temmuz’a giden seçim süreci başlamadan çok önce, Devlet Bahçeli’nin MHP’yi yeni bir vektöre çektiği biliniyor.

Bu vektör MHP’nin uzun yıllardan gelen ve rahatlıkla söylenebilir ki bir kısmı da haksız yargılardan oluşan “şablon”lardan sıyrılmayı öngörüyor. Nitekim seçim döneminde ağır eleştirilere uğrayan “urgan” meselesi hariç, Genel Başkan Bahçeli başta olmak üzere MHP’nin geniş kesiti bu vektöre sadık kaldı.

Bu vektörün başarısı ise MHP tarafından, TBMM’ye yeniden girmek ve oy oranını-tam doyum noktasına ulaşmasa da-katlanması ile doğrulandı. Yani MHP üst yönetimi bu başarının gerekçesini “belirledikleri vektör”e bağladı.

Bu okumalardan birisi de, halkın ne istediğinin tam olarak algılanması üzerine biniyor. Özellikle kamuoyunun çekişme ve istikrar bozan siyasi tutumlardan haz etmediği, doğal olarak Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında yaşanan gerginlikten de hoşlanmadığı anlayışına bağlanıyor.

MHP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimi için Genel Kurul'a katılımı hemen açıklamasının nedeni de bu. MHP içinde “parti politikası kuralları” dışına çıkmamak kaydıyla, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’nı onaylayan bir kesim de mevcut.

Ancak bu düşünce MHP’nin kendi politikalarını ifade ediş biçimiyle şu an için uyuşmuyor. Yani Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılmasına destek vermek halk nezninde elbette olumlu bir puan. Ama hem seçime katılıp hem de Abdullah Gül’ü desteklemek tartışmalı!

Bu hal tamamen politik. Fakat yine MHP’liler içinde bir kesit de Abdullah Gül’e destek verilmesinin seçmen nezninde pozitif bir etki yaratacağının farkında. Keza bu desteğin verilmesi gerektiğini düşünen MHP’liler de mevcut.

MHP çok iyi bilindiği üzere parti disiplini yüksek bir siyasi yapı. Genel Merkez’in iradesi dışında ve hele milletvekilleri bazında “itaatsizlik” çok zor. Bu işin bir yönü. Parti politikasından başka bu olası desteği engelleyen “küskünkünler” de var.

Özellikle Devlet Bahçeli’nin Başbakan Erdoğan’ın seçim dönemindeki tutum ve açıklamalarından çok rahatsız olduğu bilinmeyen bir gerçek değil.

Bu kızgınlığın demeyelim ama kırgınlığın işareti, 22 Temmuz sonrası kendisinden randevu isteyen Başbakan’ın “refüze” edilmesinde kendini açıkça gösterdi. Ancak aynı Bahçeli, TBMM Başkanlığı için Köksal Toptan'a, Cumhurbaşkanlığı için de Abdullah Gül’e “hemen” randevu verdi.

Bu özetle, mesele “kişisel” demek. Yani AKP’ye yönelik klasik muhalefet anlaşıyışı dışında bir husumeti yok MHP’nin. Tabii Gül’e de. Bu halde MHP bir Cumhurbaşkanı adayı çıkarmazsa, MHP Meclis grubu da serbest bırakılırsa-ki zaten Cumhurbaşkanı seçimi için grup kararı alınması mümkün değil-acaba MHP’li vekiller içinde Gül’e oy veren çıkar mı?

Bu çok mümkün. Yani bu ihtimallerin gerçekleşmesi zor ama gerçekleşirse Gül’ü destekleyecek MHP’li vekillerin ortaya çıkması zor değil. İkinci soru ise ne kadarının bu desteği vereceği?

MHP’nin sahip olduğu 70 milletvekili içine genel bir bakış gezdirildiğinde, gerçekten serbest bırakılmış bu vekillerin yüzde 20’sinin yani en az 12-15 arasında vekilin Abdullah Gül’ü onaylacağı sonucuna varılabilir.

Bu vekillerin geldikleri bölgeler, toplumun sadece milliyetçi değil aynı zamanda muhafazakar kesiminden aldıkları oy miktarları hesap edildiğinde, bu rakamların bile üzerine çıkılması çok olası.

MHP, genel “ülkücü” anlayış içinde de parti yönetimi bazında da muhafazakar değerlere çok önem bir parti. Bunun izlerini seçim döneminde yaptığı propagandalarda da görmek mümkün.

Ama daha önemlisi MHP vekillerinin de, kendi seçmenleri dahil, toplumun verdiği mesajın farkında olmaları! Sonuç olarak reel-politik bu ihtimali sınırlıyor. Ama imkansız sayılmaz. MHP içinden de hatırı sayılır miktarda vekil Abdullah Gül’e “zarf atabilir”!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,843 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,946 µs