En Sıcak Konular

Süper General: Meclis'e yapıcı, uyumlu siyaset hakim olacak

14 Ağustos 2007 12:45 tsi
Süper General: Meclis'e yapıcı, uyumlu siyaset hakim olacak MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan'ın Hava Kuvvetleri'ndeki çevresi, ona 'Süper General' diyor Bu isimle anılmasının sebebi ise sürekli birincilikleri ve erken terfileri nedeniyle devrelerinden önce general olması

Devrim Sevimay

Şu ana kadar gözlerden kaçmış olabilir; oysaki Meclis'te bir "Süper General" var. "Süper General," Hava Kuvvetleri'ndeki çevresi tarafından ona verilmiş bir isim. Sebebi, sürekli birincilikleri ve erken terfileri nedeniyle devrelerinden önce paşa olması...

Sözünü ettiğimiz kişi MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan... Alfabetik sıraya göre Meclis'in birinci vekili... Ordudaki en son rütbesi ise tuğgeneral... Aslında onun için "geleceğin Hava Kuvvetleri Komutanı" diyenler bile vardı. Ancak 2005 Ağustos'unda terfi edilmeyip görev süresi bir yıl uzatılmakla yetinildi. O da bu son uzatmaları daha fazla uzatmayı içine sindiremeyip geçen yıl emekli oldu. Bu durumunu "Yaşıtlarıma göre erken general oldum, ama en genç emekli general de ben oldum" diye özetleyen Atılgan, Hava Harp Okulu'ndan adımını attığında 17 yaşındaydı.

1985'te Hava Harp Akademisi'nden mezun oldu. Başarıları nedeniyle kurmay eğitimine Fransa ya da Almanya'da devam etme olanağıyla karşılaştı. O, Fransa'yı tercih etti. Paris hep enteresan geliyordu.
Gerçekten de dünya siyaseti güden bir ülkenin üst düzey askeri yetkilileri ve entelektüelleriyle bir araya gelmek çok hoşuna gitti. Fransız Hava Akademisi ve Fransız Silahlı Kuvvetleri'ni bitirdikten sonra Türk Silahlı Kuvvetleri Akademisi'ne döndü. 2002'de Milli Güvenlik Akademisi'ni başarıyla tamamladı.

Orduda 33 yıl

Atılgan, orduda geçen 33 yılı boyunca harp pilotluğundan Hava Kuvvetleri İstihbarat Komutanlığı'na kadar pek çok görevde bulundu. Toplam 4 bin küsur saat uçtu. Teğmenken de, generalken de bindiği uçak Fantom tipiydi. Şimdi geriye dönüp baktığında en çok özlediği de o uçak. Uçmanın tanıdığı sınırsız özgürlük duygusu... Başka hiçbir şey düşünmeden sadece ufka odaklanma hali... Yarım saniye sonra ne yapacağınıza dakikalar önce çoktan karar vermiş olma tansiyonu... Bunlar her pilot için olduğu gibi Atılgan için de bağımlılık yaratan keyiflerdi.
Ancak artık bitti. Artık "Süper General" bir milletvekili. "O dönem kapandı, şimdi yeni bir sayfa açıldı" diyor. Hatta çok da umutlu... Kürşat Atılgan, "Kimsenin ummadığı kadar güzel bir siyaset dönemi yaşanabilir. Milli birliğin sağlanacağı bir ortamın başlangıcı olabilir" diyor ve noktayı şöyle koyuyor: "Yeni Meclis'e yapıcı, uyumlu bir siyaset anlayışı hâkim olacak."

Satranç şampiyonu

1982 yılında evlenen Kürşat Atılgan iki çocuk babası. Kızı Bilkent'te siyaset bilimi okudu. Oğlu halen Bahçeşehir'de işletme tahsili yapıyor. Atılgan'ın en büyük hobisi spor. Atılgan aynı zamanda çok iyi bir satranç oyuncusu. Hatta Harp Akademisi'ndeki bir turnuvada satranç şampiyonu!

Bahçeli'nin arkadaşının yerine geldi

Aslında Kürşat Atılgan, 4 Haziran'da MHP listeleri açıklandığında partinin milletvekili adayları arasında yoktu. Ancak YSK, Adana 2. sıra adayı ve Devlet Bahçeli'nin arkadaşı Ali Halaman'ın ismini sicili nedeniyle silince Halaman'ın yerine Atılgan kondu. Sorduk:

Listeye sonradan konduğunuz için kırıldınız mı?
Elbette hayır, daha YSK kararını açıklamadan bir gün önce bile Sayın Bahçeli'yle birlikteydik.

Sürpriz oldu mu?
Hayır, böyle bir ihtimal olduğunu biliyordum.

Babası CKMP kurucularından

Kürşat Atılgan 51 yaşında. Şimdilerde Osmaniye'ye bağlı olan Kadirli'de doğdu. Liseye kadar da Kadirli'de yaşadı. Yedi çocuklu bir evde büyüdü. Babası tüccardı. Türkeş'in Hindistan dönüşünde CKMP'yi Kadirli'de kuran ilk kişiydi. 1969'a kadar İlçe başkanlığı yapan babası bu görevini daha sonra dayısının oğluna teslim etti. Kız kardeşi üniversitede okuduğu 1970-75 yılları arasında "ülkücü kızlar"ın arasındaydı. Eniştesi Metin Öney de aynı dönem MHP İstanbul İl İkinci Başkanı ve Ülkücü Gençlik Kolları Başkanı'ydı. Yani neredeyse tüm ailesi MHP'li olan Atılgan da 1973'e kadar siyasetle iç içeydi. 1969'da, MHP'nin adını aldığı o büyük kongreye katıldı.

Minare kazası sırasında havadaydı

27 Ekim 2004'te Başbakan Erdoğan'ın oturduğu Keçiören'deki Aksa Camii'nin minaresine Cumhuriyet Bayramı için prova uçuşu yapan bir savaş uçağı çarpmış, caminin aleminde hasara neden olmuştu. O kazada, havadaki dokuz uçağın lideri ise dönemin üs komutanı Kürşat Atılgan'dı.

Milliyet



Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,479 µs