En Sıcak Konular

Türkiye ve dünyada tescil tartışmaları

14 Ağustos 2007 12:22 tsi
Türkiye ve dünyada tescil tartışmaları Bugün dünya basınına yansıyan ilaç firması Johnson & Johnson ile Kızlı Haç arasında yaşanan Kızl Haç'lı logo tartışması, akıllara Türkiye ve dünyada yaşanan tescil tartışmalarını gertirdi. İşte o tartışmalardan bazıları:

İşte Türkiye'deki tescil savaşları:

GAS, Türkiye'den çekildi

2002'de Unitim Holding'in Türkiye'ye getirdiği dünyaca ünlü giyim markası GAS, 1992 yılında markayı tescil eden Şık Kot firmasının itirazı ile karşılaştı. GAS'ın sahibi İtalyan Grotto S.P.A., markayı kendi adına tescil ettirmek için hukuki mücadeleyi sürdürdü ancak sonuç alamadı. Grotto, geçen hafta Türkiye'deki dağıtım, satış ve pazarlama faaliyetlerini sona erdirme kararı aldığını duyurdu.

Eroğlu, Bigstar'ı Türkiye'de satamıyor
Colins'in sahibi olduğu Eroğlu Şirketler Grubu, iki yıl önce satın aldığı İsviçreli denim markası Big Star'ın, Türkiye'deki satış ve üretim hakkının Termal Şirketler Grubu'na ait olması yüzünden yurtiçinde markayı piyasaya süremiyor. İki şirket arasında Big Star üzerine süren düelloda, son olarak ocak ayında Termal Eroğlu Grubu'nun Çorlu'daki fabrikasına baskın düzenletmişti.

Harvey Nichols'ı Boyner tescil ettirmişti
Unitim Holding'in Türkiye'ye getirdiği dünyaca ünlü lüks mağazalar zinciri Harvey Nichols, Türkiye'ye gelme kararı aldıktan sonra yaptığı araştırmada, markanın Türkiye haklarının 1999 yılında Boyner Holding tarafından tescil ettirildiğini gördü. Harvey Nichols'ın İcra Kurulu Başkanlığını yapan Joseph Wan, devreye girdi. Boyner, sorunsuz bir şekilde marka haklarını geri verdi. 

Oriflame ile Silk&Cashmere kavga etti
15 yıldır Silk&Cashmere markası ile üretim yapan Fabeks Dış Ticaret, Oriflame'a aynı marka ile kozmetik ürün sattığı için uyarı gönderdi. Orfilame ise "Biz mağazalarda satış yapmıyoruz. Katalogla satış yapıyoruz. Logoyu kullanmakta sakınca görmüyoruz" cevabını verdi. Oriflame, Silk&cashmere adına kozmetik alanında bir tescil olmadığı için Patent Enstitüsü'ne de başvuruda bulundu.

Anadolu Ateşi, kuvvet macunu oldu
Mustafa Erdoğan'ın kurduğu Anadolu Ateşi Dans Topluluğu da grupla aynı adı taşıyan kuvvet macunları ile tescil sorunu yaşadı. Macunları üreten Joker Gıda, ürünün içindeki otların Anadolu'da yetiştiği için bu ismi tercih ettiklerini ve 2000'de ismi tescil ettirdiklerini ileri sürmüştü. Anadolu Ateşi Grubu, Joker Gıda'nın ürünü piyasaya çıkardıktan sonra marka tescilinin iptali için başvuruda bulundu.

Tesco bilgisayar şirketi ile 'pişti' oldu
Kipa'nın çoğunluk hisselerini alarak Türkiye pazarına giriş yapan ve şu anda Tesco Kipa olarak faaliyet sürdüren İngiliz perakende devi Tesco Plc. de marka tescilinin başka bir şirket üzerinde olması nedeniyle Tesco ismini kullanamamıştı. Tespo Tüketim Malları Ticaret ve Sanayi AŞ, 1996'da Tesco markasını Tespo Computer'in kısaltılmışı olarak tescil ettirmişti.

Mavi Jeans ile Mavi Show Jeans savaşı yaşandı
Mavi Jeans, "Mavi" ismini kendinden önce tescil ettiren Merterli üretici Mavi Show Jeans'e savaş açtı. Mavi Show Konfeksiyon Mavi Jeans ile aynı yıl ama daha önce Mavi Show markasını Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirdi. İki marka arasındaki kavga uzun süre devam etti. Mavi Jeans, daha küçük bir üretici olan Mavi Show Jeans'in fabrikasına baskınlar düzenledi. Firma daha sonra MSJ markası ile üretime geçti.

 

Dünyanın konuştuğu isim hakkı davaları

* Research In Motion (RIM) şirketi Samsung'u e-mail cihazı Blackberry için dava etti. Kanadalı firma, Samsung'un Blackberry'e rakip olarak çıkardığı BlackJack akıllı telefonunun tasarımının Blackberry'ye benzediğini iddia ediyor.

* Efsane İngiliz grup Beatles müzik şirketi Apple ile aynı ismi taşıyan teknoloji devi Apple'ı mahkemeye verdi.

* Apple çıkardığı cep telefonu iPhone yüzünden de Cisco ile davalık olmuştu. Cisco iPhone isminin kendisine ait olduğu öne sürmüştü. Sonunda iki şirket ismi ortak kullanmaya karar verdi.

* Xingbake adlı kahve zinciri, Çin'de Starbucks'ın Çince karşılığını ve benzer logoyu kullanıyordu. Çinli firma Starbucks'a 62 bin dolar ödemeye mahkum edildi. 

* Google, kendinden 2 yıl önce Gmail adı ile web-mail uygulamalarını kullanmaya başlayan İngiliz Independent International Investment Research'e karşı açılan davayı kaybederek geri adım attı. Google İngiltere'de Gmail'in adının Google Mail olarak değiştirmek zorunda kaldı.

* Fransız ünlü giyim markası Lacoste, kullandığı timsah logosunu taklit ettiği gerekçesi ile Singapurlu rakibi Crocodile International'a dava açtı. Crocodile 1951'den bu yana timsah logosunu kullandığını kanıtlayınca Fransız şirket davayı kaybetti.

Referans



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,052 µs