En Sıcak Konular

Gül'ün adaylığına kim, ne dedi?

14 Ağustos 2007 10:54 tsi
Ak Parti'nin MYK toplantısından Cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül çıkmasına kim, ne dedi?

MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ VURAL: "OYLAMADA TBMM’DE OLACAĞIMIZI BELİRTMİŞTİK, TAVRIMIZDA HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural,
 AK Parti’nin cumhurbaşkanı adayının Kayseri Milletvekili, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül olması ile ilgili olarak "Oylamada TBMM’de olacağımızı belirtmiştik, tavrımızda herhangi bir değişiklik olmayacak" dedi.

Vural, yaptığı açıklamada, "MHP olarak asıl önemli olanın aday değil, zihniyet olduğunu dile getirmiştik, biz kişiler nezdinde değerlendirme yapmayı uygun görmüyoruz" görüşünü dile getirerek, "Oylamada TBMM’de olacağımızı belirtmiştik, tavrımızda herhangi bir değişiklik olmayacak. MHP olarak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterme eğilimimiz devam ediyor" dedi.

Vural, tüm siyasi partilerin edindikleri tecrübe doğrultusunda sorumluluk anlayışı ile davranması gerektiğini ve süreci sağlıklı olarak götürmesinin gerekliliğine işaret etti.

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı
 AK Parti’nin 3. turda kendi oyları ile cumhurbaşkanını seçebileceğini belirterek, "Cumhurbaşkanlığı seçiminin yeni bir kaosa neden olmasını istemiyoruz" diye konuştu.

CHP'liler Gül'e ve Başbakan'a tepkili

Ak Parti'nin cumhurbaşkanı adayını tek isim olarak Abdullah Gül'ü açıklamasının ardından CHP'den de ilk tepkiler geldi.


CHP'li Onur Öymen
 Gül hakkında endişelerinin olduğunu dile getirdi.

60. Hükümetin belirlenmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı süreci ile ilgili de gelişmeler de kesinlik kazanmaya başladı. Ak Parti Cumhurbaşkanı adayını Kayseri Milletvekili Abdullah Gül olarak açıkladı.

Bununla birlikte ana muhalefet Partisi CHP'den de ilk tepkiler geldi. Bir televizyonun canlı telefon bağlantısına konuşan CHP'li Onur Öymen, "Abdullah Gül hakkında ciddi endişelerimiz var" dedi.

ALİ TOPUZ'DAN TUHAF AÇIKLAMA

CHP Başkan Yardımcısı Ali Topuz
 Abdullah Gül'ün adaylığının açıklanmasından sonra katıldığı bir televizyon programında şok ifadeler kullandı.

Ali Topuz şunları söyledi: Başbakan sözüne güvenilmeyen bir devlet başkanı olarak tarihe geçecek. Bundan sonra doğacak gerginliklerin ve olumsuzlukların sorumlusu kendisi ve partisi olacaktır. Demek ki meclis başkanlığı durumundaki sözleri aldatmacaymış, yazıklar olsun onlara...

DSP GENEL SEKRETERİ TÜRKER: "PARTİ OLARAK GÜL’ÜN ADAYLIĞINI DEĞERLENDİRDİKTEN SONRA BİR KARARA VARACAĞIZ"

DSP Genel Sekreteri Masum Türker
 parti olarak Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığını değerlendirdikten sonra bir karara varacaklarını söyledi.

Türker, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili AA muhabirinin sorusunu yanıtlarken, "AKP, Cumhurbaşkanı seçiminde Meclis Başkanı seçimindeki yolu izlemedi. Bu durum, AK Parti’nin söylemleriyle çelişti.

Parti olarak Abdullah Gül’ün adaylığını değerlendirdikten sonra bir karara varacağız" diye konuştu.

Gül’ün randevu talebinin henüz kendilerine ulaşmadığını ifade eden Türker, "Meclis Başkanı seçimindeki uzlaşı ve diyaloğun cumhurbaşkanı adaylığının açıklanmasında olmaması şık olmadı" dedi.

DTP GRUP BAŞKANI TÜRK: "HEM ARKADAŞLARIMIZLA HEM DE SAYIN GÜL’LE GÖRÜŞTÜKTEN SONRA KARARIMIZI VERECEĞİZ AMA BİR ÖN YARGIMIZ YOK"

DTP Mardin Milletvekili ve Grup Başkanı Ahmet Türk
 Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin olarak "Hem arkadaşlarımızla hem de sayın Gül’le görüştükten sonra kararımızı vereceğiz ama bir ön yargımız yok" dedi.

CNN Türk’te konuşan Türk, cumhurbaşkanı seçiminin başından beri bir kişinin eşinin türbanlı olup olmamasının kendileri için çok önemli olmadığını söylediklerini ifade ederek, "Önemli olan 72 milyonu kucaklayacak bir siyaset anlayışını ortaya çıkarmasıdır" dedi.

Bu dönemde Abdullah Gül’den herkesi kucaklayacak bir siyaseti üstlenmesini beklediklerini kaydeden Türk, milletvekilleri arkadaşlarıyla görüştükten sonra kararlarını vereceklerini söyledi. Türk, şunları kaydetti:

"Mutlaka bu ülkenin sorunlarını çözmeye aday bir cumhurbaşkanı profilini bekliyoruz, istiyoruz. Bizim beklediğimiz bu. Ben inanıyorum ki akılla, mantıkla sorunların çözümüne yaklaşırsak başarılı oluruz.

Türkiye’yi esenliğe kavuştururuz. Sayın Gül’ün bu adaylığından sonra hem arkadaşlarımızla hem de Sayın Gül’le görüşeceğiz düşüncelerimizi aktaracağız. Bu konuda kararımızı oluşturacağız. Şu anda bir şey söyleme şansına sahip değilim ama bir ön yargımız yok."
DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık
 AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gül’ün adaylığının kendileri için sürpriz olmadığını belirterek, cumhurbaşkanı için kriterleri olduğunu ve Abdullah Gül’den buna uygun bir adım beklediklerini söyledi. Demokratikleşmeyi ve özgürlüklerin inşasını Türkiye’nin temel sorunları arasında gördüklerini kaydeden Sakık, "Bu sorunlara neşter atabilecek bir cumhurbaşkanı bekliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı seçiminde TBMM Genel Kurulu’nda hazır bulunacaklarını kaydeden Sakık, Gül’ün randevu talebinin kendilerine ulaştığını, ancak Ankara dışında olmaları nedeniyle yarın bir araya gelmelerinin düşük bir ihtimal olduğunu ifade etti.

BAYKAL: "KONUYU MYK’DA DEĞERLENDİRECEĞİZ"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal
 Dışişleri ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığını, “Daha önce söylediklerime ekleyeceğim bir şey yok" diye değerlendirdi.

CHP lideri Deniz Baykal Gül’ün aday olmamasına ilişikin gerekçelerini daha önce açıkladığını belirterek, yeni bir değerlendirme yapmayacağını bildirdi.

Baykal, “Yarın Merkez Yürütme Kurulu toplantımız var. Konuyu orada değerlendireceğiz. Randevu talebi de MYK toplantısında ele alınacak. MYK toplantısının ardından kamuoyuna gerekli açıklamayı yaparız" diye konuştu.

Samanyolu haber
 



Bu haber 406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,139 µs