En Sıcak Konular

ABD, Irak'ta El Kaide'den saldırı bekliyor

14 Ağustos 2007 09:52 tsi
Washington, Eylül ayında açıklanacak olan ve ABD’nin Irak’tan çıkıp çıkmayacağını gösterecek istihbarat raporunu beklerken, Amerikalı yetkililerin El Kaide tarafından yapılacak ses getirici bir saldırıdan endişelendiği bildirildi.

Amerikalı yetkililerin, kendilerini Vietnam’dan çıkaran “Tet Saldırıları” benzeri bir dizi saldırı yaşanmasından korktuğu kaydedildi.

Bush yönetiminin, Irak’tan çıkıp çıkmamama kararını vermesine neden olacak istihbarat raporunda sona yaklaşılıyor. ABD’nin Irak’taki komutanı General David Petraeus ve ABD’nin Irak’taki Büyükelçisi Ryan Crocker tarafından hazırlanan “Ulusal İstihbarat Tahmini” raporunda, askeri alanda başarı kazanılmasına ve Irak Meclisi'nin faaliyetlerine rağmen Irak'ta şiddetin artacağı bildirildi.

İnternet sitesi “The Politico”nun haberine göre bir askeri yetkili, ordunun Haziran ortasından beri dikkat çekici bir eylem yapacakları yönünde uyarıldığını belirtti. İsminin verilmesini istemeyen yetkili El Kaide'nin pazar alanlarına yönelik çok büyük saldırılar yapma kapasitesi bulunduğuna da dikkat çekti.

“AMAÇ ABD’NİN BAŞARISIZ OLDUĞU MESAJINI VERMEK”

Haberde, Eylül ayından açıklanacak rapor öncesi El Kaide'nin hem Amerikan hem de dünya kamuoyuna “ABD başarısız” oldu mesajı vermek için büyük saldırılar düzenlemesi beklendiği bildirildi. İddiaya göre El Kaide, Vietnam’da 1968 yılında gerçekleştirilen Tet Saldırıları benzeri bir dizi saldırı gerçekleştirecek.

Sözkonusu saldırıda, Vietnam Kurtuluş Cephesi, lojistik ve stratejik önemi büyük Amerikan askeri üslerine büyük çaplı bir saldırı başlatmıştı. 5 bin kişinin katıldığı bu saldırıya Vietnam'ın yeni yıl tatili (Tet) içinde gerçekleştirildiğinden Tet adı verilmişti.

FOX TV RAPORU DOĞRULADI

Site, ABD Milli İstihbarat Tahmini'nin henüz açıklanmayan raporunu ele geçirdiğini öne sürerek, sözkonusu raporda, Irak'ın genel olarak karışıklık içinde olduğunu belirtti. Siteye göre, raporda, Suriye ve İran'ın Irak'a nüfuz etmek istediği konusunda da uyarıda bulunuluyor. Fox TV ise haberinde ismini vermediği bir yetkiliye dayanarak, sözkonusu raporun doğru olduğunu bildirdi. Konuyla ilgili henüz resmen bir açıklama yapılmadı.

TET SALDIRILARI NEDİR

30 Ocak 1968’de başlayan Tet Saldırıları, Vietnam Ulusal Özgürlük Cephesi ve Demokratik Vietnam Cumhuriyeti birliklerinin Amerikalılara karşı giriştiği etkin bir dizi saldırı girişimi olarak tarihe geçti. 100’den şehir ve kasabada sürpriz ve koordineli bir şekilde başlayan saldırılar, Vietnam Savaşı’nın en büyük çatışmalarına sahne oldu.

Saldırı sırasında Amerikan üssü de hedef olmuş ve çatışmalar iki ay sürmüştü. Tet Saldırıları, Vitnamlılara savaşı kazanabilecekleri yönünde ciddi bir moral vermişti.

hürriyet



Bu haber 350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,213 µs