En Sıcak Konular

Türkçe, Azerice için tehlikeliymiş

14 Ağustos 2007 09:22 tsi
Azerbaycan'ın ünlü sinema yönetmeni Salayev, ülkesinde hep Türk kanallarındaki 'kalitesiz diziler'in seyredilmesinden yakınarak, 'Türkçe, Azericeyi yutabilir' dedi.

Azerbaycan'ın ünlü sinema yönetmeni Ayaz Salayev, Türkçenin Azerbaycan dili (Azeri Türkçesi) için çok tehlikeli olduğunu ileri sürdü.

Salayev, Novosti Azerbaycan Ajansı'na yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki anlaşmazlık sonucu Rus kanallarının yayınının kesilmesinin Azeri toplumunun kültürel gelişimini olumsuz şekilde etkileyeceğini söyledi. Azeri yönetmen, "Ayrıca Rusça bizim için herhangi bir tehlike oluşturmuyor. Ama Türkçe için aynı şeyi söylemek mümkün değil. İki dil çok benzediği için Türkçe Azericeyi yutabilir. Bölgemizde hep Türk kanalları seyrediliyor. Türk dizilerinin Rus dizilerine göre çok kalitesiz olduğunu da söylemem lazım" dedi.

Rusya'nın ülkesindeki Azeri asıllıların yaşadığı bölgelere yönelik yayın yapacak Azerbaycan Televizyonu'na (AzTV) izin vermemesi üzerine, Azerbaycan Radyo ve Televizyon Konseyi, haziran ayında Rus kanallarının yayınını durdurmuştu. Rus televizyonlarının kablodaki yayını ise sürüyor.

Azerilerin önce Rus İmparatorluğu, ardından Sovyetler Birliği döneminde Moskova'nın etkisi altında kaldığını ve Rus mentalitesinden etkilendiğini belirten Salayev, "Bunda kötü bir şey yok ki. Ben Azerbaycan'ın en ateşli bağımsızlık taraftarıyım. Ama eğer Moskova'da eğitim görmemiş olsaydım başıma ne gelirdi, düşünmek bile istemiyorum" diye konuştu. Yönetmen, Azeri aydınların Rus kültürünün etkisinde kaldığını, bu nedenle Türk ve İranlı aydınlara göre daha fazla geliştiklerini söyledi.

milliyet



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,605 µs