En Sıcak Konular

Halk süreci sahiplendi

10 Aralık 2013 17:25 tsi
Halk süreci sahiplendi Diyarbakır'ın Lice ilçesinde önceki gün kaçırılan 4 askeri Duru Jandarma Karakolu'na teslim eden BDP'li yöneticiler çözüm sürecinden halkın mutlu olduğunu ve sürecin sekteye uğramaması gerektiğini ifade etti.

 Diyarbakır'ın Lice ilçesinde önceki gün kaçırılan 2 astsubay ve 2 uzman çavuşun serbest bırakılmasını sevinçle karşılayan ilçedeki vatandaşlar süreçte bu tür olayların yaşanmaması gerektiğini ifade etti.

BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, AA muhabirine, askerlerin kaçırıldığına ilişkin haberi sosyal medyadan öğrendiğini belirterek akşam saatlerinde köyden bir vatandaşın arayarak olayla ilgili bir çatışma olmasını istemediklerini belirttiğini söyledi.

Olayın ardından köyün askerler tarafından ablukaya alındığının söylendiğini kaydeden Zümrüt, vatandaşların çözüm sürecinin zarar görmesini istemedikleri için durumla ilgili kendilerine düşüncelerini aktardığını belirtti.

Zümrüt, "Köylülerin talebi bir çatışmanın olmamasına yönelikti. Halkın istediği ve feryadı buna yönelikti. Vatandaşların askerlerin oradan alınmasını istemeleri halkın bu süreçten ne kadar umutlu olduğunun, bu süreci ne kadar sahiplendiğinin göstergesidir" dedi.

"Halkın ne kadar çözümden yana olduğunu gördük"

Kaçırılma olayı ile ilgili halk ve askerler arasında bir gerginlik yaşanmasın diye bir heyetle BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak'ın bilgisi dahilinde ilçeye gittiklerini anlatan Zümrüt, şöyle konuştu:

"Halkın ne kadar çözümden yana olduğunu, kalıcı bir barışın gerçekleşmesini ne kadar istediğini Lice'de gördük. Halk çatışma istemiyor. Lice Kaymakamının da bu noktada ciddi bir çabasının olduğunu düşünüyorum. Herkesin ortak düşüncesi, 'Bir an önce askerleri bulalım, bir çatışma çıkmasın' yönündeydi. Kurduğumuz diyalog sonucu 4 askeri teslim aldık ve karakola teslim ettik. Herkes bu barışın gerçekleşmesini istiyor ve bir umut içerisinde. Bu beklenti bu işin içinde yer alanlarda var. BDP il örgütü bu barış sürecinde bir umut ve beklenti içinde. Barış sürecinin gerçekleşmesini askerler de istiyor. Bunu gözlemledim. Askerlerle araçtaki sohbetimizde, 'Biz de barış istiyoruz' diyorlar. İnsanlar bir yıla yakındır sona eren çatışmaların bir daha olmasını istemiyor. Bu kez başlatılan demokratik sürecin iki taraflı olması umut vericidir."

''Süreci tıkayacak olaylara izin vermeyeceğiz''

"Umarım yakın zamanda bu sorun çözülür ve tüm aileler tüm anne ve babalar evlatlarına kavuşur" diyen Zümrüt, şöyle  dedi:

"Bana göre bu olay çözüm sürecine ciddi bir katkı sundu. Biraz sabırlı olmak gerekiyor. Bu tür girişimler süreci tıkayan girişimler olur. Bu halk 30 yıllık çatışmalı ortamda çok bedel ödedi. Askeri hareketlilik onlarda bir kaygı yaratıyor. Acaba bir çatışma ortamı mı başlayacak noktasında. Olayla ilgili iki tarafın da beklentisi vardı bizden. Biz de gerekli rolümüzü yerine getirdik. BDP olarak bu süreci baltalayacak, tıkayacak ve boşa çıkaracak olaylara gücümüz oranında izin vermeyeceğiz."

Askerlerden birinin telefonla ailesi ile görüşmek istediğini anlatan Zümrüt şöyle devam etti:

"Numarayı hemen aradık. Eşiyle konuştu. Ben de kendisine, 'Biz de anneyiz, kadınız. Ne sizin ne de gerillanın burnunun kanamasını istemeyiz' dedim. Biraz da duygulandım. 35 yıldır her anne kendi evladını bu şekilde bekliyor. Her annenin yüreği bir atıyor. Hiç kimsenin hakkı yoktur annelerin yüreğini yakmaya. Kadınlar barışçıldırlar, kadınlar hiçbir zaman savaştan yana olmadılar."

"Süreci dört elle kucaklıyoruz"

Askerleri teslim alan heyette yer alan BDP Lice İlçe Başkanı Harun Erkuş da ülkede 10 aydır çatışma yaşanmadığını, özellikle Lice halkının bunu çok önemsediğini belirterek, buna kendilerinin de büyük değer verdiğini söyledi.

"Artık bölgede barış istiyoruz. Başlatılan sürecin barışla taçlandırılmasını arzu ediyoruz. Bölgede 10 aydır büyük bir umut gelişti. Bundan sonra yaşanacak çatışmalarda halk olarak kendimizi siper ederiz. Kimsenin ölmesine seyirci kalmayacağız. Süreci dört elle kucaklıyoruz" diyen Erkuş, BDP olarak askerleri sağ salim karakola teslim ettiklerini belirtti.

Erkuş, bundan dolayı vicdanen rahat olduklarını anlatarak, her iki tarafın da halkın evladı olduğunu vurguladı.

Artık kimsenin ölmesini istemediklerine dikkati çekerek, "Biz kardeşiz. Artık bütünleşme sürecini yaşıyoruz. Türkiye'nin tüm bölgeleri ile bir bütün olarak yaşamak istiyoruz. Bölge halkı çok acı çektiği için başlatılan sürecin sekteye uğratılmasını istemiyoruz" dedi.

"Hepimiz kardeşiz"

Liceli vatandaşlar da askerlerin serbest bırakılmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, böylesi olaylarla çözüm sürecinin sekteye uğratılmasını istemediklerini belirtti.

İlçede 30 yıl boyunca muhtarlık yapan esnaf Sait Atagün, askerlerin serbest bırakılmasını çok olumlu bulduğunu anlatarak, ilçede artık huzur ve güvenin yaşanmasını istediğini söyledi.

Esnaf Yusuf Yılmaz da artık kan akmasını istemediklerini vurgulayarak, "Kan kanla temizlenmesin. Bu sorunun sona ermesi gerekiyor. Hepimiz kardeşiz. Bu ülkeye barış gelsin. İlçemiz huzurlu günlere kavuşsun. Çözüm sürecini destekliyoruz" dedi.

Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,590 µs