En Sıcak Konular

Çağlayan: Genelde büyüme yüzde 4 olur

10 Aralık 2013 12:07 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dış konjonktürdeki gelişmelerin 4. çeyrekte büyümeyi olumlu etkileyeceğini belirterek, "2013 genelinde büyüme yüzde 4'e yakın olabilir" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 4,4 ile 16 çeyrektir büyümesini devam ettirdiğini belirterek, "Dış konjonktürdeki gelişmeler 4. çeyrekte büyümemizi olumlu etkileyecek. 2013 genelinde büyüme yüzde 4'e yakın olabilir" ifadesini kullandı.Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, 3. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Türkiye'nin 2008'de başlayan küresel krizden en hızlı çıkan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Çağlayan, Türkiye ekonomisinin 2009'un son çeyreğinden itibaren 16 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünün altını çizdi.

Bu yılın üç çeyreğinde Türkiye ekonomisinin, Avrupa'nın, OECD'nin ve G-20'nin en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduğunu belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

"Yılın 3. çeyreğinde sanayi üretiminde, iç talepte ve enerji tüketimindeki gelişmeler, bugün açıklanan büyüme rakamlarını yakalayacağımızı gösteriyordu. 4. çeyrek büyüme biraz daha düşük gelebilir ama yine de yılı yüzde 3,6 olan OVP hedefinin üzerinde tamamlayacak gibi görünüyoruz.

Geleneksel ihraç pazarlarımız olan AB üyesi ülkeler ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki olumlu gelişmeler, 4. çeyrekte de büyümemizi olumlu etkileyecek.

2012'de büyümeye 4,1 puan pozitif katkı veren net ihracat, 2013'te az da olsa negatif katkı veriyor. Son çeyrekte ihracatın katkısı anlamında bugünkünden daha iyi rakamlar görebiliriz. AB'deki toparlanma ihracat kanalından büyümemizi pozitif etkileyecek. 2014'te ise net ihracatın büyümeye yeniden pozitif katkı vereceğini öngörüyoruz.

Hala krizden tam olarak çıkamamış AB ekonomisi, neredeyse 2 yıl aradan sonra 2013'ün ikinci çeyreğinde binde 3 büyüyebildi. 3. çeyrekte ise binde 1 büyüme kaydetti. OECD genelindeki büyüme ise üçüncü çeyrekte yüzde 0,5 oldu. Türkiye böyle bir ortamda oldukça iyi bir büyüme performansı gösteriyor.

IMF'nin Türkiye için 2013 büyüme beklentisi yüzde 3,8 düzeyinde. Bu oran, ilk 30 ekonomi içinde, Çin, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden sonra en yüksek 4'üncü büyüme beklentisidir."

"Gelişmiş ülkeler daha iyi performans gösterecek"

Bakan Çağlayan, gelişmiş ülkelerin son birkaç yıldan daha iyi performans göstereceği bir döneme girildiğini belirterek, gerek Avro bölgesinin gerekse ABD'nin, 2014'te daha iyi bir büyüme göstereceğini ifade etti. Gelişmekte olan ülkelerin küresel büyümeye katkısının önceki yıllar kadar güçlü olmayacağına işaret eden Çağlayan, şöyle devam etti:

"Biz de Türkiye olarak 2014 ve sonrasında konjonktürel dalgalanmalara hazırlıklı bir şekilde, istihdam yaratan, sanayiye dayalı, daha yüksek tasarruf eğilimine sahip bir büyüme performansı göstereceğiz. Bunun için de daha adil gelir dağılımı, daha müreffeh bir toplum, daha yüksek demokratik standartlar, daha fazla birlik, daha fazla kardeşlik vazgeçilmez ilkelerimiz.

Türkiye olarak çok önemli bir eşikteyiz. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı olan 2023 için hedeflerine hızla ilerleyen, 10 yılda ihracatını 36 milyar dolardan 152,5 milyar dolara çıkaran ve bu performansı ile dünya ticaretine yön veren ekonomilerden biri olan Türkiye'nin şimdi daha yüksek seviyelere çıkması gerekiyor. Bunun için sanayiye dayalı, daha yüksek katma değer yaratan, sanayinin GSYİH içindeki payının yüzde 20'nin üzerine çıktığı bir ekonomik yapıya dönüşmeliyiz."

aa

Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,101 µs