En Sıcak Konular

'Gensoru bizim için şereftir'

9 Aralık 2013 23:00 tsi
'Gensoru bizim için şereftir' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP tarafından hakkında verilen gensoruyla ilgili, "Darbeye karşı alınan tutum dolayısıyla bize yöneltilen gensoru bizim için şereftir. Sizler için acı bir hatıra ve kara leke olarak kalacak" dedi.



Davutoğlu, CHP tarafından hakkında verilen gensorunun gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmede, vizesiz AB için varılan mutabakatla ilgili geçen hafta Türkiye'nin her yerinden tebrik aldığını ifade ederek, "Bir de gensoru aldım. Bundan şeref duyuyorum" diyerek sözlerine başladı.

Gensoru gerekçesinde izledikleri dış politikanın ekonomik çıkarlara zarar verildiğinin yer aldığını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin diğer ülkelerle ticari ilişkilerini anlattı.

Davutoğlu, vizesiz seyahat edilen ülke sayısının 2002'de 42 iken 69'a çıktığına dikkati çekerek, AB ile varılan vize muafiyet mutabakatına da değindi. Vize muafiyet mutabakatının geri kabul anlaşmasıyla paralel kılındığını belirten Davutoğlu, "AB ile vize muafiyet mutabakatı, üye olana kadar diğer ülkelerle olan vize muafiyetini engellemez" dedi.

Davutoğlu, bu sözleri CHP'liler tarafından alkışlarla protesto edilirken, vize muafiyeti anlaşmasına sekte vurulması halinde geri kabul anlaşmasının feshedileceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Dünyada üye olmadığımız, gözlemci ülke olmadığımız, diyalog ortağı olmadığımız hiçbir örgüt kalmadı. Her yerde al bayrağı dalgalandırıyoruz, dalgalandıracağız" diye konuştu.

Bazı komşu ülkelerle sorun yaşandığını dile getiren Davutoğlu, bunun sebebinin o ülkelerin takındığı tutum olduğunu ifade etti.

Aşk lazım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Irak politikasına ilişkin eleştirilerini hatırlatan Davutoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu değiştirmiyor ezberini. Irak'ı da sayarak bazı ülkelerde büyükelçi olmadığını söyledi. Kendisini Irak'ta karşılayan büyükelçimizi bile unutuyor" diye konuştu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze'ye ne zaman gideceğini sorduğunu ifade eden Davutoğlu, "Sayın Türkeş,  gün gelir Sayın Başbakan'ın Gazze'den selamını alırsınız" dedi.

CHP adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu'nun Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı tek bir cümlede bile eleştirmediğini belirterek, "Bütün suçlu biziz. Mültecilerden bahsetti Sayın Loğoğlu, bir tek mültecinin başını okşadınız mı? Kılıçdaroğlu'ndan kazandığım tazminatı mültecilere vereceğim dedim, aldığımda vereceğim. Analarının ak sütü gibi helal olsun" ifadelerini kullandı.

CHP Ecevit'i yalnız bıraktı

Mısır'da halkın iradesine dayalı iktidar olduğunda Türkiye ile Mısır ilişkilerinin çok daha iyi olacağını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"İki darbeyle kapatılmış bir Meclis'e, halkın iradesiyle kurulmuş bir Meclis'te 'demokrasiye destek olundu' diye gensoru verilmesi izah edilebilir değil. Mısır'daki darbeye karşı tavır aldık, almaya devam edeceğiz. Darbeye karşı alınan tutum dolayısıyla bize yöneltilen gensoru bizim için şereftir. Sizler için acı bir hatıra ve kara leke olarak kalacak. Anlaşılan MHP gensorunuza destek vermiyor çünkü Meclis'in ruhunu daha iyi anlıyor, BDP de kanaat belirtmedi. Siz bu gensoru konusunda, bu Meclis'te bugün, darbe yanlısı tutumunuz dolayısıyla değersiz yalnızlıkla karşı karşıya kalacaksınız.

Allah topraklarında kardeş halkların yaşadığı bütün ülkeleri muhafaza eylesin. Belli yerler vardır ki orta yol olmaz, gri olmaz. Ya zalimin yanındasınız ya mazlumun, ya darbenin yanındasınız ya demokrasinin. İki yol var önümüzde, birisi Adnan Menderes ve Fatin Rüştü makamında oturanların yolu, diğeri 27 Mayıs'ı destekleyen, 12 Eylül sonrası kendi liderlerini mahkemede yalnız bırakanların yolu. Rahmetli Ecevit, 12 Eylül'e tepki için CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa ettiğinde cezaevine girerken, 'Cezaevindeki yalnızlığa içerlemedim, mahkemedeki tenhalık üzücüydü' diyor. Sayın Ecevit'i, 12 Eylül'de yalnız bırakan kimdi? CHP idi. Ama biz ne ülkemizde ne de ülke dışında kendi halkından yetki almış kimseyi yalnız bırakmadık, bırakmayacağız."

Davutoğlu'nun bu sözlerine tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Davutoğlu'na "Erbakan'ı yalnız bırakan kim?" diye seslendi.

Mısır'da bu dönemin sona erdiğinde iki ülke halklarının en güçlü şekilde kucaklaşacağını ifade eden Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir gün aynı 27 Mayıs'ın geçmesi gibi, 12 Eylül'ün kasvetli havasının gitmesi gibi, 28 Şubat'ın kasvetli bulutlarının dağılması gibi Mısır üzerindeki kasvetli bulutlar dağıldığında Türkiye, Mısır ile en yakın dostluğu kuracak ve Mısır halkı da bizleri bağrına basacak ama sizleri de darbe yanlısı olarak anacak. Herkes Allah, tarih ve millet huzurunda, yolu ve yoldaşları ile muhakeme olacak. Sizler Yassıada savcıları ile bizler Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan ile, sizler kendi halkına kimyasal silah kullanan Esad ve Mısır darbecileriyle bizlerse mazlum Suriye halkı ve kendi iradesine sahip çıkmaya çalışan kardeş Mısır halkı ile... Bu iki yol alternatif yoldur. Sizin yolunuz size bizim yolumuz bize."

Genel Kurul'da Davutoğlu hakkındaki gensorunun gündeme alınması reddedildi.

AA



Bu haber 749 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,451 µs