iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Valla bize uyar!..

9 Aralık 2013 11:45 tsi
Valla bize uyar!.. Petrol fiyatları düşebilir. Bunun başlıca sebebi ‘bazı ülkelerin’ üretimlerinin yükselme olasılığı. Ama bundan pek hatta hiç memnun olmayacak başka bazı ülkeler de bulunuyor… iyibilgi Ankara

Petrol fiyatlarının düşmesi örneğin Türkiye gibi enerjisinin tamamına yakınını ithal eden ülkeler açısından ‘harika’ bir haber. Doğal olarak petrol üreten ülkelerin zarara, daha doğrusu ‘kârdan zarara” uğrayacağı tahmin edilebilir.

Fakat daha ağır yaralanmalar da söz konusu olabilir. Bu riski taşıyan ülkelerin başında Suudi Arabistan geliyor. Hemen arkasından Rusya. Ancak Moskova’nın durumu daha iyi.

Oyunda olmayan petrol...

OPEC yani “Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü” bunun için var. Bu ülkelerin menfaatlerini korumak için. Bu örgütün üyelerinin de belli kotaları var ve hesaplanmış denge, aslında politik dengeleri de koruyor.

Ancak olağanüstü şartlardan çıkan, yeniden dünyaya petrol verme ihtimali bulunan ülkelerin yaratabileceği anafor bundan ayrı. İran (ABD/Batı ve hatta İsrail’le yeniden uzlaşma ve üzerindeki ambargonun hafifletilmesi ihtimali), Irak (savaştan sonra iç karışıklıkları aşamasa da Kuzey Irak ve Güney Irak yoluyla petrol satmaya ağırlık vermesi), Libya (Arap Baharı’ndan sonra eski mutla petrol günlerine doğru koşması) dünyada piyasaya sürülen petrol miktarını artıracak gibi.

Riyad petrolünü azaltırsa?

Bu durumda dünya petrol fiyatlarının düşmesi çok normal. Ancak üreticilerin bunu engellemesi için de bir yol var. Kendilerine ait kotalardan fedakârlık yapmalı. Yani “arz-talep”i dengelemeleri. Haliyle ilk göze çarpacak ülke de S.Arabistan.

Yaklaşık 10 milyon varil/gün petrol ihraç eden ülke bundan vazgeçmezse gelirlerinde ciddi düşüşler olacak. Vazgeçerse de daha az petrol satacağından geliri yine düşecek. Bu da Suud krallığında para ile durdurulan Arap baharı gibi sosyal gelişmeleri hemen tetikleyebileceği gibi, zaten işsizlikle baş etme noktasında dertleri bulunan ülkeyi çalkantılara sürükleyebilecek.

Rusya’nın sınırı belli

Moskova için ise durum daha net. Rusya, petrolün 91-93 dolar altına düşmesinin kendisi için kırmızı çizgi olduğunu alenen söylemiş bulunuyor. Bu durumda ülkeyi finanse etmek çok zorlaşıyor.

Tabii bu rakamların altına düşmek için henüz çok erken ve olacağı da kesin değil ama Kremlin’in bu söylemi, Çin’le geçtiğimiz Eylül ayında yaptığı devasa enerji anlaşmasından önceydi. Şimdi o kırmızı çizgi daha düşük rakamlara çekilmiş olabilir!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,197 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,573 µs