En Sıcak Konular

Abdullah Gül ismi nasıl belirlendi?

13 Ağustos 2007 22:28 tsi
Abdullah Gül ismi nasıl belirlendi? AK Parti bugünkü Merkez Yürütme Kurulu toplantısında, cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül’ü belirledi. İşte bugünkü 9 saatlik Çankaya trafiği...

Ankara, cumhurbaşkanlığı seçiminde kritik haftaya girdi. Bakanlar Kurulu bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 4.5 saatlik bir görüşme yaptı. Ardından saat 18.30'de toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu da cumhurbaşkanı seçimi konusunu görüştü.

4.5 saatlik toplantı sonrası açıklama yapan Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Bir değerlendirme yaptık. Daha sonra açıklama yapılacak" dedi.

Şahin, Abdullah Gül'ün aday olup olmayacağı konusunda da, "Kararı kendisi verecek" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Erdoğan, partisinin Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) AK Parti Genel Merkezi'nde topladı.

Abdullah Gül üye olmadığı halde AKP MYK toplantısına davet edildi. AK Parti Genel Merkezi'nde saat 18.30'da başlayan toplantıdan yarım saat önce parti binasına gelen Gül, yaklaşık 1 saat 15 dakika sonra genel merkezden ayrıldı.

Abdullah Gül, partiden ayrılırken gazetecilerin cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki sorularını yanıtlamadı.

AK Parti'de cumhurbaşkanlığı için Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün ismi baştan beri gündemdeydi. Ancak kulislerde, Başbakan’ın açıklamasına da dayanılarak, birden fazla adayla seçime gidilebileceği konuşuluyordu.

Erdoğan, “Parti liderlerini ziyaret edecek misiniz?” sorusuna ““Artık ben mi aday olan arkadaşlarımız mı görüşür o belirsiz” cevabını vermişti.

Başbakan bu sözleri kullanmıştı ama AK Parti'de Gül’ün karşısına rakip çıkması beklenmiyordu.

Nitekim dün açıklamalarda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gül'ün adaylığına destek verdiler.

Muhalefet de AK Parti'nin kararını bekliyordu

CHP, Gül dışında bir adayı destekleyebileceğini açıklamış; hatta Murat Başesgioğlu ismini olumlu bulduğunu belirtmişti. DSP de Başesgioğlu ismine destek vereceğini açıklamıştı.

TBMM’deki diğer muhalefet partisi MHP, eğer AK Parti üzerinde uzlaşılmayan bir ismi aday gösterirse, kendi adayını çıkartıp ona oy verecek.

İlk oylama 20 Ağustos'ta

Bütün bu tartışmalar uzun sürmeyecek. İlk oylama 20 Ağustos'ta, ikinci oylama 24 Ağustos, üçüncü oylama ise 28 Ağustos’ta yapılacak.

Takvime göre cumhurbaşkanlığı için son oylama 1 Eylül’de yapılacak.

Ancak AK Parti'nin adayının en geç 28 Ağustos’taki üçüncü oylamada seçilmesi bekleniyor, çünkü bu oylamada yarışa giren adaylardan birisinin 276 oy alması ipi göğüslemesi için yeterli olacak.

 



Bu haber 358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,448 µs