En Sıcak Konular

'Petrol ve gaz fiyatını Türkiye belirleyecek'

9 Aralık 2013 09:20 tsi
'Petrol ve gaz fiyatını Türkiye belirleyecek' Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi ve Hazar Strateji Enstitüsü uzmanı Dr. Cemil Ertem, Enerji hatları konusunda son gelişmeleri değerlendirdi.

Ekonomi Uzmanı Dr. Cemil Ertem: 'Dünya dengeleri lehimize değişiyor. Türkiye, yakın gelecekte petrol ve doğalgaz fiyatlarını belirleyen ülke olacak' dedi.

Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi ve Hazar Strateji Enstitüsü uzmanı Dr. Ertem, Türkiye'nin enerji koridoru olma konusunda hızla ilerlediğini ve çok yakında petrol ve doğalgaz fiyatlarının belirlendiği bir merkez olacağını ifade etti. Enerji hatları konusunda son gelişmeleri Türkiye'ye değerlendiren Ertem şunları söyledi:

“Orta Doğu'da, Hazar bölgesinde ve Akdeniz'de enerji haritası yeniden çiziliyor. İngiltere tarafından Lozan'da Türkiye'nin kendisinin doğusundaki enerji kaynaklarına ulaşımı engellendi. Musul ve Kerkük Misak-ı Milli sınırlarının dışında tutuldu. Türkiye'nin Kafkasya'daki kaynaklarla ilişkisi kesildi. Boğazların geçişlerinde Türkiye'nin egemenliği yok sayıldı. Ama bugün enerji ve ulaşım projelerimiz Lozan'ı ve Montrö'yü aştı. Marmaray, sadece bir demiryolu değildir.

Petrol ve doğalgaz yataklarının yüzde 70'i Türkiye'nin doğusunda ve bunların tamamı neredeyse Türkiye istikametinden Avrupa'ya gidiyor. Türkiye ve Azerbaycan'ın liderliğinde 2011 yılında kanal projesi imzalandı. Önümüzdeki aylarında sanırım temelleri atılmış olacak. Hazar kaynakları Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşacak.

Hazar, İran ve Irak'taki enerji kaynakları hiçbir zaman şimdiki gibi çıkarılmadı. Bunların denetimi bir şekilde emperyalist Batı'nın elinde oldu. Onlar istediği oranda dışarı sunuldu. Kanaklar bölge halklarının zenginleşmesi için kullanılmadı. Ancak şimdi Hazar kaynakları Azerbaycan'ın bağımsız iradesiyle dünyalaşıyor. Kuzey Irak kaynakları Türkiye ve Kürt yönetiminin siyasi iradesiyle ticarileştiriliyor. Yani, yalnız Orta Doğu'nun değil, Hazar Bölgesi-Kafkasya ve Asya'nın Çin'e kadar uzanan büyük hinterlandı için sınırlar ve bu sınırlara bağlı ekonomi yeniden belirleniyor. Bu aynı zamanda, Türkiye'den başlayan yeni bir doğu kalkınması ve entegrasyonunur da... Çünkü Türkiye, Osmanlı'nın yaptığı gibi güçlü bir iradeyle kazan-kazan politikası uyguluyor.

Irak yönetimi geçmişten farklı bir tavır takındı. Hatta Basra'daki kaynakları da Türkiye'nin Güney Enerji Koridoru'na dahil etmesi ve bir boru hattı Batı'ya götürmesi konusunda bir teklif götürdü. Bu hattın yaklaşık 400 kilometresi Türkiye'nin içinden geçecek. Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nde yaklaşık 45 milyar varillik petrol rezervi olduğu hesaplanıyor. Burada tahmin edilen doğalgaz miktarı ise 3.2 trilyon metreküp. Yani Türkiye'nin gaz ihtiyacını 300 yıl karşılayabilecek büyüklükte. Öte yandan bu enerji hatlarının Bakü-Hazar enerji hatlarıyla birleşip Avrupa içlerine kadar gideceğini söyleyelim. Yani yeni bir Türkiye, yeni bir Orta Doğu ve sonrasında yeni bir düzen tesis ediliyor.

Bir süre önce Türkiye bir petrol borsası kurmaya karar verdi. Bu, Türkiye'nin akaryakıt fiyatlandırmasında merkez olması yolundaki en önemli adımlarından biri. Yakın gelecekte Doğu Akdeniz'de bulunacak kaynaklar, bunları kim bulursa bulsun, İsrail de olabilir İran da, Türkiye'nin koridoruna mecbur. Türkiye, bir geçiş ülkesi olarak enerji fiyatlarını belirleyecek, bunları denetleyecek ve bu konuda siyasi irade gösterecek. Bu borsa günlük 85 milyon varillik işlem gören küresel petrol piyasalarını etkilecek.”

 



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,870 µs