En Sıcak Konular

Özel timlerden müthiş tatbikat

8 Aralık 2013 12:58 tsi
Zorlu görevler için hazır bekleyen jandarmanın özel operasyon timleri eğitimleriyle dikkat çekiyor.

Hataya yer olmayan görevler için eğitilen jandarmanın özel operasyon timleri çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Tim personeli çabuk atış tekniği başta olmak üzere aldıkları eğitimlerle uçak, bina, tren ve kara araçlarından rehine kurtarma konusunda örnek gösterilen timler arasında yer alıyor.

AA ekibi, Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığına (JÖAK) bağlı Jandarma Komando Operasyon Taburu özel operasyon timlerinin uçaktan rehine kurtarma eğitimini görüntüledi. Esenboğa Havalimanı'ndaki eğitimde timler, teröristlerce kaçırılan ve içinde rehinelerin bulunduğu varsayılan uçağa operasyon düzenledi. Operasyon öncesi timler tabur binasındaki operasyon dershanesinde bir araya geliyor. Uçak maketi üzerinde görevleri hakkında planlama yapan tim üyeleri yerleşecekleri noktaları belirliyor. Dershanede tüm uçak modellerinin özelliklerinin yer aldığı fotoğraflar dikkat çekiyor. Toplantının ardından malzemelikten silahlarını ve kasklarını alan tim üyeleri araçlarıyla havalimanına doğru yola çıkıyor. Timleri olası bir operasyon için Türkiye'nin her yerine gidebilmeleri için helikopterler de hazır bekliyor. Milli keskin nişancı tüfeği kullanıyorlar Timlerin kısa sürede havalimanına ulaşmalarının ardından operasyona başlanıyor. İlk olarak keskin nişancılar yerlerini alıyor.

Termal kameralarla ve nişancıların yardımıyla teröristlerin uçak içindeki yerleri belirleniyor. Ardından timler yanlarındaki özel merdivenlerle uçağa yaklaşmaya başlıyor. Uçağın ön ve arka kapılarının yanı sıra kanatlardaki acil çıkış kapıları da timler tarafından tutuluyor. Verilen işaretin ardından tırmandıkları merdivenlerden kapıları açan tim üyeleri uçağa girerek atışla teröristleri kısa sürede etkisiz hale getiriyor. Tim üyeleri daha sonra uçakta arama yapıyor. Timler eğitimleri süresince her hareketi defalarca tekrarlıyor. Soğuk havaya rağmen zorlu eğitim saatlerce sürüyor. Tim üyelerinin kullandığı silahlar da dikkat çekiyor. Keskin nişancılar Türk mühendislerince projelendiren Bora 12 keskin nişancı tüfeğini kullanıyor.

Özel seçiliyorlar JÖAK, personelini seçerek alıyor. Bu birliğe katılmak isteyen jandarmalar, Jandarma Genel Komutanlığına dilekçeyle başvuruyor. Yapılan değerlendirmenin ardından uygun görülenler JÖAK'ta atış, spor, mülakat testlerine giriyor. Bu testlerde başarılı olanlar önce iki haftalık intibak eğitimine alınıyor. Eğitimin ardından Jandarma Komando Operasyon Taburunda 16 haftalık yoğunlaştırılmış yeterlilik eğitimi veriliyor. Tim üyeleri bina, uçak, tren ve kara araçlarından rehine kurtarmanın yanı sıra birçok eğitim alıyor. Taburda özel operasyon timlerinin yanında keskin nişancı timleri de görev yapıyor. Dünyanın birçok ülkesinde aynı görevi yapan timlere göre operasyonel anlamda çok daha iyi olduğu vurgulanan timler, teknik bilgi ve profesyonel personel gerektiren operasyonları başarıyla yerine getiriyor.

Çabuk atış tekniği Özel seçilen tim üyelerinin eğitimleri diğer birliklerden farklı oluyor. Tim personeli süratli, hareketli, yakın mesafeden, çabuk atış tekniği başta olmak üzere farklı atış eğitimlerinden geçiyor. Zorlu spor eğitimi de alan tim üyeleri, atış eğitimlerinde interaktif atış poligonunu kullanıyor. Yurt dışındaki diğer özel birimlerde de bulunan bu poligonda tim üyelerine bilgisayardaki programlar sayesinde gerçek görev ortamları sağlanıyor. Sistemle hareketli hedeflere atış yapma imkanı bulan tim üyeleri, gerçek şartlarda atış eğitimleri görüyor. Tim görevlilerinin eğitimleri yıl boyunca aralıksız devam ediyor. Görevlerinde hataya yer olmayan tim personeli bunun için her hareketi defalarca tekrarlıyor. Tim üyeleri paraşütle atlama eğitimi de alıyor. Eğitimlerde gece, gündüz fark etmiyor. Tim üyeleri gece de eğitimlere çıkarak atışlar yapıyor.



Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,631 µs