En Sıcak Konular

Türkiye'nin enerji diplomasisi kimleri korkutuyor?

7 Aralık 2013 09:46 tsi
Türkiye'nin enerji diplomasisi kimleri korkutuyor? "Petrol kuyusu olan ülkelerin ve şirketlerin "savaş duası"na çıkmalarına şaşırmamak gerek."

Bakü-Tiflis, Kars Demiryolu projesinin dışında Hazar Forumunda tartışılan en önemli proje olan TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı), yani Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak enerji hattı, bugünlerde enerji piyasalarının gözdesi konumunda. Yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırım gerektiren projenin ilk etapta 16 milyar metreküp gaz taşıması öngörülüyor. Bu rakam 2026 yılına gelindiğinde 31 milyar metreküpe kadar çıkabilecek. NABUCCO'nun tarihe karışmasının ardından gündeme alınan hattın, aynı akıbete uğramaması açısından taraflar son derece dikkatli bir diplomasi yürütüyor. En çok vurgulanan konu, bu yeni koridorun Rusya'nın çıkarlarına zarar vermeyecek biçimde geliştirileceği ve 10 yıl içerisinde %40 oranından artacak olan küresel enerji talebinin karşılanmasında Rus gazına rakip değil, tamamlayıcı bir rol üstleneceği.  
TANAP yıllar içerisinde sadece Azeri gazını değil, ona sonradan eklemlenebilecek alanların taşımasını da üstlenebilecek bir potansiyel taşıyor. Şimdilerde petrol ve doğalgaz fiyatları siyasal nedenlerle oldukça yüksek seviyelerde. 100 doların üzerindeki seviyeler enerji arzcısı ülkeler açısından cennet demek. Uluslararası alanda çatışma ve gerilimlerin varlığı, hele de bu uzlaşmazlıklar enerji havzaları dahilindeyse enerji üreticisi ülkelerin cebine dolan petrodolarlar anlamına geliyor. Petrol kuyusu olan ülkelerin ve şirketlerin "savaş duası"na çıkmalarına bu açıdan şaşırmamak gerek. Enerji ilişkileri daha derin ekonomik ve ticari ilişkilerle tamamlandığı ölçüde barış ve istikrara hizmet edebiliyor. Enerji bağımlısı ülkeler ise her çatışma haberinde bütçede açılacak gedikleri düşünmek zorunda kalıyor.

Deniz Ülke Arıboğan / Türkiye  (İlgili kısım)



Bu haber 1,373 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,118 µs