En Sıcak Konular

Kerry: İsrail güvende değilse anlaşma yok!

6 Aralık 2013 16:14 tsi
ABD dışişleri bakanı İsrail ile farklı yöntemlere başvursalar bile ortak strateji ile hareket ettiklerini söyledi, 'Nihai amacımız İran'ın nükleer silah üretme kabiliyetini sonlandırmaktır' dedi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail’in güvenliğinin Beyaz Saray’ın öncelikli konuları arasında yer aldığını belirterek, hem İran’la yapılan nükleer anlaşma hem de Filistinle müzakereler konusunda İsrail’e güvence verdi.

İsrail ve Filistin arasında devam eden barış görüşmeleri ve İran’la Cenevre’de yapılan geçici nükleer silah anlaşması sonrası İsrail'in kaygılarını yatıştırmak için dün İsrail’e gelen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Kudüs’te başbakanlık konutunda iki ayrı görüşme yaptı.

Başbakan Netanyahu ve Kerry yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında şunları söyledi:

"İki ana konuya odaklandık. Biri İran’ın  devam eden nükleer silah yeteneği. İnanıyoruz nihai anlaşmada hayati olan İran’ın askeri nükleer silah yeteneğinin sonlandırılmasıdır.”

Başbakan Netanyahu ise, İran’la geçen hafta yapılan anlaşmaya karşı olduğunu tekrarladı. Anlaşma, İran’ın nükleer faaliyetlerinin bir bölümünü kısıtlaması ve  daha geniş uluslararası denetime izin vermesi karşılığı bazı ekonomik yaptırımların kaldırılmasını öngörüyor. İsrail Başbakanı ise İran nükleer silah üretmediğini ispatlayana kadar tüm yaptırımların uygulanmaya devam etmesini istiyor.

GÜVENLİK PLANI NETANYAHU'YA AKTARILDI

Filistinle sürdürülen barış görüşmelerine yönelik olarak da Netanyahu şöyle konuştu:

"Filistin konusunda iki devletli çözüm temelinde İsrail’in tarihi barışa hazır olduğunu söylemek istiyorum.  Barışta İsrail kendi güçleriyle görülebilir tehditlere karşı kendini savunma gücüne sahip olmalıdır. Yapay krizler istemiyoruz. Anlayış ve anlaşmalar ciddi ve sıkı bir çalışma gerektirir. Bu konudaki çalışmalarda İsrail'in yer alacağı konusunda İsrail adına tam taahhütte bulunuyorum, umarım Filistinliler de bu amaca ulaşmak için kararlıdırlar.”

ABD Dışişleri bakanı John Kerry de “Şu ana kadar görüşmelerde bir takım ilerlemeler sağlandığına inanıyorum” dedi. Kerry ayrıca ABD’nin barış görüşmelerine katılan özel elçisi John Allen’in güvenlik düzenlemeleri için bazı düşünceleri başbakan Netanyahu ile bu akşam yapacakları görüşmede ileteceğini sözlerine ekledi.

Kerry, Amerikan yönetiminin İsrail’in güvenlik, kendini savunma hakkı ve yeteneği konusunda kararlılığını vurguladı. İsrail’in bazı direnişlerle karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Kerry, İran ve Filistin'le yapılan müzakerelerde konunun ABD gündeminin ilk maddesi olduğunun altını çizdi.

İran konusuna da değinen Kerry, İran’ın nükleer programı konusunda da uyanık kalacaklarına söz verdi.

Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında da Kerry Filistin ve İsrail liderleri ile görüşmek üzere gelecek hafta bölgeye tekrar döneceğini belirtti.

Kerry, bir kez daha ABD yönetiminin İsrail devletinin güvenliğine vurgu yaptı, "İsrail'in yanında Filistin halkının onurla ve emniyet içinde yaşayabileceği bir Filistin devleti kurulmasını" istediklerini ekledi.

Filistin yönetiminin zorluklara rağmen barış görüşmelerine devam etmesinden övgüyle söz eden Kerry, "Filistin Devlet Başkanı Abbas ile İsrail'in güvenliğinin nasıl güvence altına alınacağı konusunda uzunca konuştuklarını" söyledi.



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,162 µs