En Sıcak Konular

"Dövizle borçlanmayın!"

13 Ağustos 2007 20:25 tsi
Eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, ABD'de yüksek riskli tutsat (mortgage) kredilerin geri dönmemesi nedeniyle finansal piyasalarda yaşanan kriz ile ilgili olarak tüketicileri ve iş çevrelerini, ''dövizle geliri olmayanları, döv

Cansızlar, yaptığı değerlendirmede, yabancı merkez bankalarının piyasaya likidite sağlamaması halinde, likidite ihtiyacındaki yabancı fonların elindeki Türkiye kağıtlarını çıkarmaya yönelmesinin, Türkiye açısından sıkıntıya neden olabileceğini kaydetti.


ABD'de faizlerin zaman içinde yüzde 5.25'e çıkması ile kredibilitesi düşük kesime verilen tutsat kredilerinin ödenmesinde sorun çıktığını, bu kesime yönelik ipotekli kredilere dayalı menkul kıymetmelerin değerinin düştüğünü, bu menkul kıymetleri alan hedge fonların zor durumda kaldığını anlatan Cansızlar, ayrıca Japon Yeni ile ilgili yaşanan gelişmelerin de yatırımcıları rahatsız ettiğini kaydetti.


Japonya'dan yüzde 0.50 gibi düşük faizle borçlanan yatırımcıların, bu parayı Türkiye gibi yüksek faiz uygulayan ülkelerde değerlendirdiğini hatırlatan Cansızlar, piyasalardaki gelişmeler nedeniyle, yatırımcıların borçlarını kapatmak için piyasadan yoğun olarak likidite topladığını belirterek, şöyle devam etti:


"Aşırı likidite talebi, piyasada krize ve kaosa neden oldu. Dünya piyasalarında müdahaleler başladı. Avrupa, ABD, Avustralya, Japonya'da merkez bankaları likidite sağladı. Şimdiye kadar 287 milyar dolar likidite sağlandığı belirtiliyor. Böylece kriz, merkez bankalarının piyasaya likidite sağlaması gibi geçici bir tedbirle durduruldu sayılır.Ancak hala dünya piyasalarındaki kırılganlık devam ediyor. Krizin atlatılması için, faizlerin düşürülmesi gerekiyor. Bu nedenle ABD Merkez Bankası'nın daha önce 18 Eylül olarak açıklanan toplantı tarihinden önce, eylülü beklemeden faizlerde indirime gitmesini bekliyoruz."


Krizin Türkiye'ye etkileri


Türkiye'de piyasalarda yabancı payının çok yüksek olduğuna, İMKB'deki payının yüzde 71'e ulaştığına işaret eden Doğan Cansızlar, 'sıcak paranın' miktarının da 98 milyar dolara ulaştığının tahmin edildiğini, cari işlemler dengesindeki açığın yüksekliği nedeniyle kırılgan bir yapı bulunduğunu kaydetti.


Cansızlar, "Dış piyasalardaki bu tür sıkıntılar, ister istemez Türkiye'yi etkiler.

Çünkü buraya yatırım yapan yabancılar, nakit sorunu çıkarsa, Türkiye kağıtlarını nakde çevirmek isteyebilir. Bu olasılık var ve Türkiye sıkıntılı bir sürece girebilir. ABD, Avrupa merkez bankalarının sağladığı nakit destek, bu anlamda çok önemli. 2000-2001 krizinde Türkiye'nin Merkez Bankası'nın yapmadığı müdahaleleri, dünya piyasalarında ilgili merkez bankaları bakın nasıl yapıyor... Biz o zamanda söyledik, ama olmadı” dedi.


“Bankaların kar marjları yüksek”


Türkiye'de tutsat piyasası henüz gelişmediği, yeni olduğu için krediler açısından bir sorun bulunmadığını vurgulayan Doğan Cansızlar, "Ama dış dünyada mortgage kredilerinden kaynaklanan sıkıntılardan, ekonominin dışa bağımlı ve yabancı payının yüksek olması nedeniyle, bu yabancıların hareketlerine bağlı olarak etkilenebiliriz. Buna her zaman hazırlıklı olmak lazım" dedi.


Diğer taraftan Türkiye'deki konut kredisi faizlerinin çok yüksek olduğunu belirten Cansızlar, "Bankalar Japon yeni için yüze 0.5 faiz ödüyor, yurtiçinde 1.30 ile kredi kullandırıyor. Kar marjı çok yüksek.B ana göre saadet zinciri devam ediyor" diye konuştu.


"Döviz ile borçlanmayın" uyarısı


Eski SPK Başkanı Cansızlar, “Dış dünyadaki gelişmeleri çok yakından izlemek durumundayız. Çok dikkatli olmamız gerekir. Ama özellikle döviz üzerinden borçlanmamak gerekir. Özellikle küçük yatırımcılar başta olmak üzere bütün piyasaya yönelik olarak söylüyorum, ancak döviz geliri olanlar bunu yapabilir. Döviz geliriniz yoksa, sakın ama sakın, gerek tüketici olarak gerek iş çevreleri olarak borçlanmayın..." uyarısında bulundu.

cnntürk




Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,094 µs