En Sıcak Konular

Çalışkan: 'AKP eğitimde başarısız'

6 Aralık 2013 12:27 tsi
"Okuduğunu iyi anlamayan, bilimsel gelişmenin temeli olan fende başarısız, matematiği kotaramayan bir Türkiye geleceği yaratıyoruz."

PISA 2012 sonuçlarına göre Türkiye'nin genel sıralamada OECD ülkeleri arasında sondan üçüncü olduğunu hatırlatan Radikal'den Koray Çalışkan, eğitimsizliğin ve kötü eğitimin sonuçlarını sıraladı.

"AK Parti, çağdaş eğitim biliminin gereklerini yerine getireceğine, eğitim sistemini ideolojik dönüşümün dinamosu haline getirmeye çalışıyor." diyen Çalışkan, 'ortalama 2.5 senede bir milli eğitim bakanının değiştiğine' dikkat çekerek "Sonuç olarak AK Parti son 10 yılda eğitim politikaları konusunda başarısız olmuştur." dedi.

İşte, Koray Çalışkan'ın o yazısı:

AK Parti eğitimde başarısız. Nokta.

Selçuk Şirin aradı. New York Üniversitesi’nde hocadır. “PISA 2012 sonuçlarını gördün mü” diye sordu. Aklıma yan yatmış bir kule geldi. Yanılmamışım, bizim eğitim sistemi yan yatmış.

OECD, dünya ekonomisinin % 80’ini üreten 65 ülkede 3 yılda bir, bir araştırma yapıyor. PISA, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı demek. Amaç, bu ülkelerin eğitim seviyesini ölçmek ve gelişme olup olmadığını görmek.

Türkiye, ilk olarak 2003’te bu araştırmaya dahil oldu. Yani AK Parti iktidara geldikten hemen sonra. Takip eden AK Parti iktidarı boyunca 2009 ve 2013’te PISA sonuçlarını aldık.

Genel olarak baktığımızda Türkiye 2003’te neredeyse şimdi de orada. Genel sıralamada OECD ülkeleri arasında sondan üçüncüyüz. Puanlarda yukarıya doğru bir parça kıpırdanma var. Ancak bu genel bir trend, Türkiye’ye özgü bir gelişme değil. Araştırmada Türkiye’ye dair tek güzel haber PISA’yı uygulamaya devam etmesi. Ortaya çıkan sonuçlar yerimizde saydığımızı gösteriyor.

Eğitimin karnesi

Hızlıca nerede olduğumuza bir bakalım: Matematikte sıralama şöyle: 1-Şanghay/Çin 613 puan, 2-Singapur 573, 3-Hong Kong/Çin: 561, 4-Çin Taipei: 560, 5-G. Kore: 554, 6-Macao/Çin: 538, 7-Japonya: 536, 8-Liechtenstein: 535, 9-İsviçre: 531, 10-Hollanda: 523… 44-Türkiye: 448.

Okuma ve anlamada durum aynı: 1-Şanghay/Çin: 570, 2-Hong Kong/Çin: 545, 3-Singapur: 542, 4-Japonya: 538, 5-Kore: 536, 6-Finlandiya: 524, 7-Çin/Taipei-İrlanda-Kanada: 523, 8-Polonya: 518, 9- Liechtenstein-Estonya: 516, 10- Avustralya-Yeni Zelanda: 512, 42-Türkiye: 475.

Genel sıralamada 64 ülke arasında; matematikte 42’nci, okumada 41’inci, fen bilgisinde 43’üncü sıradayız. Okuduğunu iyi anlamayan, bilimsel gelişmenin temeli olan fende başarısız, matematiği kotaramayan bir Türkiye geleceği yaratıyoruz.
Önce bunun en önemli sonucunu söyleyelim: Mutsuzluk. Eğitimsiz ya da kötü eğitilen halk mutsuzdur. Çevresinde olan biteni anlamaz. Korkar. Endişelidir. Gelişemez. Güdük kalır.

Daha da önemlisi iktisadi gelişmenin dinamosu olan bilimsel gelişmeden uzak kalır. Yaratıcı sektörlerde yarışın dışına itilir. Böylece artı değeri yüksek bir üretim sistemi kuramaz.

Neden başarısız?

AK Parti, çağdaş eğitim biliminin gereklerini yerine getireceğine, eğitim sistemini ideolojik dönüşümün dinamosu haline getirmeye çalışıyor. AK Parti’nin esas amacı; aslen meslek lisesi olan imam hatipleri olabildiğince arttırırken düz lise ve meslek lisesi arzını düşürerek Erdoğan’ın aklındaki ‘daha İslami düzen’in neferlerini yetiştirmek.

Ancak bu konuda dahi başarısız. Hangi sistem, yol, teknikle, kaç sınavla, kaç yılda ve nasıl bunu yapabileceğini de bilmiyor. Ortalama 2.5 senede bir milli eğitim bakanı değiştiriyor. Her bakan önceki bakanın yaptığının yanlış olduğunu fark edip düzeltmeye çalışırken iyice batırıyor.

Bu sonuçların bir başka gizli nedeni daha var: Çocuklarımızın yaklaşık beşte birinin anadili Kürtçe. Okuma yazma, matematik ve fen öğreneceklerine uzun süre yalnızca Türkçe öğreniyorlar.

Sonuç olarak AK Parti son 10 yılda eğitim politikaları konusunda başarısız olmuştur. Türkiye’yi geleceğe hazırlamak yerine, yeni kuşağın yerinde sayması için elinden geleni yapmıştır.

Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,000 µs