En Sıcak Konular

Kırmızı Kitabı değiştiren belge ortaya çıktı

6 Aralık 2013 11:19 tsi
Hükümetin; 2010 yılında vakıf, dernek, özel kuruluşlarla ilgili takip ve fişleme mekanizmalarının tamamı ortadan kaldırıldı, "Kırmızı Kitap" olarak bilinen MGK Siyaset Belgesi'ndeki 'irtica iç tehdit' ifadesi de çıkarıldı

28 Şubat döneminin tüm antidemokratik uygulamalarını ortadan kaldıran Bakanlar Kurulu kararının belgesini basına sızdı. Belge, gereğinin yapılması için İçişleri Bakanlığı’na Başbakan Erdoğan imzalı genelge gönderildi.

Star'da yer alan habere göre, 22 Kasım 2010 tarihli ve 2010/1116 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’de muhafazakar kesimin takip ve baskı altında tutulmasına ilişkin bir dizi karar ve kararname yürürlükten kaldırıldı.

Bakanlar Kurulu kararının gereğinin yapılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 14 Aralık 2010 tarihli B.02.0.PPG.0.12-010-06/13136 sayı ve 2010/27 numaralı genelge de İçişleri Bakanlığı’na gönderildi. Bu karar ve genelgelere ek olarak  Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin de (Kırmızı Kitap) değiştirildiği ve irticanın iç tehdit olmaktan çıkartıldığı Bakanlar Kurulu’nda; en dikkat çekici madde özel eğitim kurumlarıyla ilgili. Koalisyon hükümeti döneminde 6 Kasım 1999’da alınan ve vakıflara ait özel eğitim kurumlarının üzerinde büyük baskı oluşturan Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kaldırılan en önemli kararlardan biri. Çeşitli vakıf, özel kuruluş ve şahısların kurduğu özel eğitim kurumlarıyla ilgili alınması gereken tedbirleri içeren Karar, 2010’da AK Parti Hükümeti tarafından yürürlükten kaldırıldı. Çeşitli dernek ve vakıfların yurt dışındaki faaliyetlerini “rejim aleyhtarı faaliyet” kapsamına sokan ve takip edilmesini isteyen 25 Haziran 1999 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı da kaldırılan bir diğer karar oldu.

Dini yayın yapan televizyonları baskı altına alan 15 Ocak 1999 tarihli “Radyo ve televizyonlarda irticai, yıkıcı ve bölücü yayınların önlenmesine ilişkin karar” da AK Parti Hükümeti tarafından aynı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlükten kaldırıldı.

BAŞBAKANLIK TAKİP KURULU ARTIK YOK

Tarihi nitelikli Bakanlar Kurulu’nda yürürlükten kaldırılan bir diğer uygulama ise fişlemelerin karargahı gibi hareket eden ve 28 Şubat’ın devamı olan Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu oldu. Bu Kurul da aynı Bakanlar Kurulu kararıyla feshedildi.

Başbakan Erdoğan imzalı bir genelgeyle, 28 Şubat ürünü ve o zihniyetin devamı bütün genelgeler yürürlükten kaldırıldı. Genelgenin dosyasına dönemin Başbakanları’nın yürürlükten kaldırılan talimatları da tek tek eklendi ve şöyle dendi: “Ekli listede belirtilen genelge ve talimatlar ile bunlarla ilişkili olarak Başbakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından, genelge, tamim, eylem planı, yönerge, talimat, olur, direktif ve diğer adlar altında yürürlüğe konulan her türlü işlem ve düzenlemeler yürürlükten kaldırılmıştır.”

Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,631 µs