En Sıcak Konular

Nanoteknoloji çığrından çıkıyor... Elektrikli zerrelere dikkat!

13 Ağustos 2007 19:10 tsi
Nanoteknoloji çığrından çıkıyor... Elektrikli zerrelere dikkat! Fransız bilim adamları, nano teknoloji alanında yeni bir buluşa imza atarak, nanometrik alternatör (dalgalı elektrik akımı veren üreteç) üretti. İcadı gerçekleştiren bilim adamları, geliştirilen icat sayesinde nano teknolojik elektrik aletlerindeki enerji

İcadın özellikle radar ve mobil telekomünikasyon alanında büyük kolaylıklar sağlaması bekleniyor.
Çin resmi haber ajansı Xinhua'nın, Fransız Milli Bilimsel Araştırmalar Enstitüsü tarafından yayınlanan makaleye dayandırdığı haberine göre, uzun süren zorlu araştırmalar başarıyla tamamlandı. Haberde, daha önceleri alternatör olmadığı için bilim adamlarının nano teknolojik elektrik aletleri ile ilgili araştırmalarına sadece laboratuvar ortamında devam etmek zorunda kaldıkları belirtildi. Fakat Fransız bilim adamının icadının nano teknolojik elektrik aletlerinin günlük hayatta kullanımı için büyük kolaylık sağlayacağı bildirildi.

Nano" kelimesi Yunanca'da ve "cüce", "hiç" ya da "hiçlik" anlamına geliyor. Bir nano-metre bir saç telinin çapının 1/10 bin uzunluğunda. "Nano" bilimde bir fiziksel büyüklüğün bir milyarda biri anlamına geliyor. Teknolojinin temeli, maddeyle moleküler seviyede çalışabilme ve yeni moleküler organizasyonlar inşa edebilme esasına dayanıyor. Ortalama 100 veya 1000 atom bir araya geldiğinde nano ölçekte bir nesne ortaya çıkar.

Nano-teknoloji ve nano malzemelerin kullanımı gelen her yeni günle beraber artmaktadır. Nano malzemeler seramik, katalizör, kaplama, ince filmler, tozlar, vücut bakım ürünleri, makyaj malzemeleri, elektronik parçalar, organik ışık yayan diyotlar, algılayıcılar, optik-elektronik malzemeler, ilaç ve biyo-algılayıcı yapımında, çevre koruma sistemlerinde, savunma ve saldırı silahlarında, robotik teknolojilerde kullanılmakta, daha gelişerek kullanımı sürdürmekte.

Yaşamımızda çığır açtığı ve kolaylık sağladığı iddia edilen bu teknolojinin yeni ürünü ise: "Mucize su" oldu. basında geniş yankı bulan suyun, tehlikeli organizmaları hücre duvarında delikler açarak öldürdüğü belirtiliyor.

Doğru, nano ürünler, hücre duvarını delebiliyor... Hücrenin boyutlarıyla kıyaslandığında, bir nano parçacık araba içinde kaybolmuş bir karınca gibidir! Dolayısıyla bu parçacıklar hücre içinde rahatlıkla dolaşabilmekte, "gerekli" düzenlemeleri yapabilmektedirler.

Hedeflenen nokta, hastalıklı bölgeye yönlendirilen atomların süratle nüfuz ederek hasta hücrelerin yerine geçmeleridir… Böylece acısız ve ağrısız tıbbın kapıları açılmış olacaktır. Vücuda iletilen nano-cerrahlar; virüslere, bakterilere ve sinir sisteminde tahribatlara yol açan noksan asitlere meydan vermeden bağışıklık sisteminden daha etkili olacaklardır.

Fakat! Bu atomlardan üretilen basit bir kremin bile deri üstünden insanın vücuduna nasıl hızla nüfuz edip, ciğerlerde büyük tahribatlara yol açtığı sorusu pek az bilim adamı tarafından dikkate alındı.

Nano-zerreler neden tehlikeli?

* Bir, dizel makinelerde, güç fabrikalarında ve ateşli makinelerde kullanılan ultra küçük zerreler insanların akciğerlerinde büyük hasara neden olabilirler. İçlerinde metal ve hidrokarbon barındırmaktadırlar.

* Nano-zerreler mikroskobik boyutlarda oldukları için, deriden vücuda, oradan ciğerlere ve sindirim sistemine kolayca ulaşabilirler. Bu da, hücreye zarar veren özgür radikallerin üremesine neden olabilir.

* İnsan vücudu temas ettiği doğal her maddeye toleranslıdır. Fakat zehir içeren hiçbir maddeye  bağışıklığı yoktur.

* Gözle görülebilin öldürücü atıklardan yılda üç bin kişi ölmekte iken, tozdan küçük bu zerrelerin yüz binlerce insanın ölümüne neden olma riski üzerinde durulması gerekiyor. Kaldı ki, bu teknolojiyle gen transferi, enzim değişimi ve yüzeyler üzerinde lokal değişiklikler yapabilmek mümkün olacaksa, risk, kontrol edilebilir düzeylerin de-en azından şimdilik-üzerinde olacaktır.

* Nano atomlar kendini temizleyen boya, cam ve yüzeyler olarak sanayinin nabzını tutmaya başlamıştır. Ayrıca nano-zerrelerden kirli sulardaki zararlı bileşenleri zararsız hale dönüştüren mikro kapsüller imal edilmekte ve çevre tarafından tüm diğer yan etkileri göz ardı edilerek emilmeye bırakılmaktadır.

* Bazı testler bu teknolojinin verdiği zararları bilimsel çalışmalarla ortaya koymaktadır. Duke Üniversitesi'nden Eva Oberdorster'in nano-atom zararları üzerine yaptığı bir çalışma gibi.. Oberdorster bir su tankını balıklarla doldurmuş, nano-atomların balıkların beyninde hasarlara neden olduğunu tespit etmiştir. Bu zararlar oksidatif zararlardır. Normalde beyindeki kan bariyerini hiçbir zerre aşamamaktadır. Fakat nano-atomlar sinir hücreleri aracılığı ile beyne sızabilmektedir. Bu örnekler sayısız klonlanabilir... Yine de nano-teknoloji araştırmacıları teknolojinin potansiyel tehlikelerini tespit etmekte pasif kalmaktadırlar.

*Nano materyallerin besin zincirine geçmesi halinde insan bedenine alınan bu yiyeceklerin zararlarının da incelenme gereği ortaya çıkmıştır. "Rice" bilim adamları nano materyallerin proteinler üzerindeki etkilerini incelemişlerdir. Protein, nano materyal yüzeye bağlandığında proteinin yapısının ve fonksiyonun değiştiği görülmüştür.

* Kolorado Bilim Konferansı'nda, bir tuz zerresi üzerine monte edilebilecek bilgisayar projesi ve bunda başarılı olunduğu takdirde gelecek adımın sinek büyüklüğündeki bir robot-böcek yapımı olduğu dünya basınına açıklanmış,  buluş büyük ilgiyle karşılanmıştır. Esasen, Hamam Böcekleri üzerine yerleştirilen mikro-makinaların gayet başarıyla kullanıldığı, bunların özellikle "casusluk faaliyetlerinde" kullanılabileceği ispatlanmıştır. İstihbarat/casusluk ve savaş teknolojilerinde nano-teknolojinin kullanımı ciddi potansiyel taşımaktadır ve bu alana devrim niteliğinde katkılarda bulunacaktır. Bu devrimden sonra mucizevi sularla bize "hamam böceği" muamelesi yapılmayacağına kim garanti verebilir?

* İnsan DNA'sını tamir eden nano-robotlar hasar da verebilir. Kimyasal silahlar, nano-yapılarla yeniden ele alınabilir. Klonlamalar üstün niteliklere sahip askerler ve robot beyinli insanlar yaratabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 6,343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,804 µs