En Sıcak Konular

Siber suçlar en çok ‘Gezi’de tavan yaptı

6 Aralık 2013 08:42 tsi
Siber suçlar en çok ‘Gezi’de tavan yaptı
Google’ın ‘suç haritası’ndan çarpıcı veriler... Türkiye’ye yönelik siber saldırılar Gezi olaylarının patladığı haziranda dünya rekoru kırdı. Hacker'ların neredeyse hepsi ülke içinden saldırdı.

GOOGLE, online olarak yayınlanan dünyanın siber saldırı haritasını kullanıma açtı.

www.digitalattackmap.com adlı adresten hem günlük hem de geçmişe yönelik yayın yapan sitede tüm dünyada yapılan siber saldırılar harita ve şablonlar üzerinde açıkça görülebiliyor. Saldırılar konusunda istatistik uzmanlığıyla bilinen Arbor Networks'ün verilerini paylaşan sitede, hem ülkelerin içindeki hem de ülkeler arasındaki saldırılar net olarak görülebiliyor. Saldırının kaç 'server' kaynağından yapıldığı, ne tür bir  saldırı olduğu ve kaç dakika sürdüğü gibi bilgilerin yer aldığı sitede her geçen ay saldırıların giderek arttığı fark ediliyor.

RESMİ SİTELER DE ETKİLENDİ

31 Mayıs'ta başlayan Gezi olayları haziranda tüm Türkiye'ye yayıldı. O tarihlerde Cumhurbaşkanlığı, İstanbul Valiliği, RTÜK, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Ankara Emniyet Müdürlüğü, AK Parti, Mersin ve Adana Valiliği, Resmi Gazete, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri'nin resmi internet siteleri saldırıya uğramıştı.

Yayınlanan haritalara göre Türkiye, 20 Kasım tarihinde de ülke içinden saldırıya maruz kalıyor. 21 Ekim tarihinde kaynağı belirsiz olan bir ülkeden Türkiye'ye 16 dakika süren bir siber saldırı tespit ediliyor. 24 Ekim tarihinde ise Türkiye'den Çin'e 53 farklı kaynaktan düzenlenen ve yaklaşık 5 dakika süren bir saldırı söz konusu.

TÜRKİYE'DEN FRANSA'YA

 27 Kasım tarihinde ise Türkiye'den Almanya'ya yönelik 8 dakika süren güçlü bir siber saldırı daha gerçekleşiyor. 2 Aralık tarihinde de 10 dakikaya yakın bir süreyle Türkiye'den Çin'e ve Fransa'ya yönelik siber saldırılar geldiği anlaşılıyor.

SİYASİ KRİZDEKİ ÜLKELER HEDEF HALİNE GELİYOR

Haritada Türkiye'ye ilişkin ilginç ayrıntılar mevcut. Tüm dünyada geçtiğimiz Haziran ayında en çok siber saldırının gerçekleştiği ülke Türkiye. Gezi olaylarının zirve yaptığı Haziran ayında Türkiye'de gerçekleşen siber saldırıların kaynağının neredeyse tamamı ülke içinde gözüküyor. Haritada dikkat çekici olan bir diğer nokta ise ABD, Rusya, Çin, Romanya, Almanya, Fransa, Brezilya, İsrail, İsveç, Danimarka, Güney Kore ve Mısır'ın en çok siber saldırıya maruz kalan ve siber saldırı yapılan ülkeler olması. 2 Haziran tarihinden itibaren şablonlarla istatistikleri ortaya koyan sitedeki bir başka ilginç ayrıntı ise ülkelerde iç gerilim ve siyasi krizler yaşandığında o ülkelere saldırıların bir anda zirve yapması.

Akşam



Bu haber 1,233 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,615 µs