En Sıcak Konular

BM: Akdeniz yaşlanıyor, iyi bakılmalı

5 Aralık 2013 15:57 tsi
İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen "18. Taraf Ülkeler Toplantısı"nda Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması tartışılıyor

Birleşmiş Milletler Çevre Programı İcra Direktörü Yardımcısı İbrahim Thiaw, "Akdeniz, her taraftan saldırıya uğramasına rağmen, her zaman saldırılara direnmekle birlikte bir ölçüde de yaşlanıyor. Milyonlarca insanı besleyen Akdeniz'e, çok iyi bakılmalıdır" dedi.

Thiaw, Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi çerçevesinde İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen "18. Taraf Ülkeler Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türk halkına ve Türk Hükümeti'ne, tarihi bir diyarda, Akdenizli bir misavirperverlik gösterdikleri için şükranlarını sunduğunu söyledi.

Akdeniz'den bir çok medeniyetin çıktığını anlatan Thiaw, "Büyük Yunan, Roma ve Osmanlı medeniyetleri de Akdeniz'de yer almıştır. Bu bölgede dünya mirasının sahibi olarak çok önemli bir tarihi yapıtlar bulunmaktadır. Son derece öngörücü, insanlığın öncüsü olan bir Akdeniz'den söz ediyoruz" dedi.

Akdeniz'in kuzey ile güney, batı ile doğunun köprüsü olduğunu belirten Thiaw, "Akdeniz sayesinde insanlar arasındaki ilişkiler daha da sağlam bir hale geliyor. Halklar, uluslar, insanlar arasındaki farklı kültür ve ideolojilere sahip insanlar Akdeniz'de.

Akdeniz her taraftan saldırıya uğramasına rağmen,  her zaman saldırılara direnmekle birlikte, bir ölçüde de yaşlanıyor. Milyonlarca insanı besleyen Akdeniz'e, çok iyi bakılmalıdır" diye konuştu.

Kentleşme meselesinin bu yılki toplantının önemli konularından biri olduğunu aktaran Thiaw, Akdeniz kıyılarında hızlı bir kentsel gelişme yaşandığını aktararak, 2025 yılına kadar 33 milyon insanın Akdeniz kıyılarındaki kentlerde yaşamaya başlayacağını dile getirdi.

BM'in ulusal kaynaklara zarar vermeden bir ekonomik kalkınmayı önerdiğine vurgu yapan Thiaw, Barcelona Sözleşmesi'nin yaklaşık 40 yıl evvel gündeme geldiğini ve bugün sözleşmenin öneminin daha iyi algılandığını kaydetti.

Çevre ile ilgili çok önemli gelişmelerin yaşandığına dikkati çeken Thiaw, gelecek kuşaklara iyi bir ufuk bırakılması gerektiğini ve onların bu çalışmaları yapan herkesle gurur duyacağını dile getirdi.

Geçen yıl Paris'te gerçekleştirilen "Taraf Ülkeler Toplantısı"na bu yıl İsrail Çevre Bakanı Amir Peretz, Malta Sürdürülebilir Kalkınma, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Leo Maria Brincat, Hırvatistan Çevre ve Doğanın Korunması Bakanı Mihael Zmajlovic, Arnavutluk Çevre Bakanı Lefter Koka, Bosna-Hersek Dış Ticaret ve Ekonomi Bakan Yardımcısı Ermina Salkicevic Dizdarevic, Fransa Çevre Büyükelçisi Jean-Pierre Thebault ile İspanya Tarım Gıda ve Çevre Bakanlığı Devlet Sekreteri Frederico Ramos De Armas'ın da aralarında bulunduğu, Akdeniz'e kıyısı bulunan 21 ülkeden yetkililer katıldı.

Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,563 µs