En Sıcak Konular

97 sivil toplum örgütünden hükümete destek bildirisi

5 Aralık 2013 15:46 tsi
"Milli İrade Platformu" adıyla bir araya gelen, aralarında Hak-İş, Memur-Sen, Türkiye Yazarlar Birliği, MÜSİAD, İHH, Muradiye Kültür Vakfıi'nın da bulunduğu 97 kuruluş ve dernek, gazetelere tam sayfa ilan verdi.

"Milli İrade Platformu" adıyla bir araya gelen, aralarında Hak-İş, Memur-Sen, Türkiye Yazarlar Birliği, MÜSİAD, ASKON, İHH, Muradiye Kültür Vakfı'nın da bulunduğu 97 kuruluş ve dernek, gazetelere tam sayfa ilan verdi. "Bin yıl sürecek denmişti..." başlıklı ilanda, "değerlerin, inançların, düşüncelerin, kılık-kıyafetin, derneklerin, vakıfların, okulların, dükkanların, atölyelerin, fabrikaların sakıncalı ilan edildiği belirtildi.

İlanda, "Kendimizi öz yurdunda garip, öz vatanında parya hissediyorduk. Ancak milletimizin ferasetine yürekten inanıyorduk. 'Yeter söz milletindir' diyen merhum Menderes nasıl hissiyatımıza tercüman olduysa, milletimizin basireti vesilesiyle bir müjdenin geleceğini de biliyorduk. Milletin duası ve gayreti bu müjdeyi sandıkta tecelli etti" ifadelerine yer verildi.

28 Şubat'ın bin yıl yaşamak için her aracı kullanarak direnmesi, her türlü saldırı ve tahriğe başvurması karşısında "Hak'ta sebat edildiği ve zorluklara göğüs gerildiği" ifade edilen ilanda, milli iradenin güçlendirilmesi, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işletilmesi, din ve vicdan hürriyetinin tam anlamıyla yerleşmesi için memnuniyetle karşılanan hayati adımların atıldığı kaydedildi.

"Hakkı teslim, ahde vefa ve takdir yüceliktir"

Sandık ve milli iradenin güç kazandığı, demokrasi dışı her niyet, milli iradeye kast eden her girişimin cesaretle bertaraf edildiği belirtilen ilanda, Türkiye'nin yasaklardan, hor görmekten, ayrımcılıktan uzaklaştıkça, kardeşliğe yakın olduğu, itibarını yücelttiği, umudunu çoğalttığı değerlendirmesinde bulunuldu. İlanda, şöyle denildi:

"Hakkı teslim, ahde vefa ve takdir yüceliktir. Biz aşağıda imzası olanlar, milli iradenin gücüne yürükten inanıyor, her meselenin milletin arzusu istikametinde, meşruiyet dairesinde çözümünü savunuyoruz. Türkiye'nin her meselesi kendi mecrasında tartışılmalı, gayrimeşru zeminlere çekilmemelidir. Milleti için başarıyla hak mücadelesi verenlere karşı haksızlık yapılmamalı, yeni vesayetler tesis edilmemeli, şahsi, zümrevi kaygılar ve menfaatler milletin, ülkenin ve demokrasi mücadelesinin önüne geçmemelidir. Bin yıl sürmesi beklenen projeyi 11 yılda sabır ve metanetle boşa çıkaranlara şükranlarımızı ifade ediyor, bu mücadelenin şahidi olduğumuz kadar, gelecekte de destekçisi ve duacısı olacağımızı ilan ediyoruz."

"Demokratikleşme adına önemli adımlar"

İlanı değerlediren Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, son dönemde yaşanan dershane tartışması sonrası bu ilananın daha da anlamlı hale geldiğini belirterek, Türkiye'de siyasi iradenin bazıları tarafından eleştirilebileceğini ancak Türkiye'de demokratikleşme adına çok önemli adımlar atıldığını söyledi. "Bin yıl sürecek" diye söyleyenen hukuk dışı bir uygulamanın iktidar tarafından tamamen iptal edildiğini ve onun tam tersi sürece geçildiğini anlatan Hakyemez, 2010 Anayasa değişikliğinin de Türkiye'de önemli bir sürecin başlangıcı olduğunu ifade etti.

Bu olumu gidişe karşı olan güçlerin, siyasi iktidarın gidişatını biraz farklı yönlere çekme gibi süreçlerini başlatabileceğini işarete eden Hakyemez, "İnsanlar da bundan korkuyorlar. Bu ilanın böyle bir özelliği de var" dedi. Türkiye'de demokratikleşmeyle, kalkınmayla ilgili adımların, temel yapısal sorunlara ilişkin reformların hep tek parti iktidarı döneminde gerçekleştirildiğinin herkes tarafından bilindiğini kaydeden Hakyemez, "Günümüzde herhalde sivil toplum kuruluşları, sanki istikrardan tekrar Türkiye'nin karışık olduğu dönemlere geçiliyor endişesini sezdiklerinden böyle bir yola tevessül ettiler, böyle bir ilanı verdiler. Bu yönüyle ben de bu ilanı destekliyorum" dedi.

"Beklentimiz için bildiriye imza attık"

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bildiriyi üç bölümden oluşturduklarını belirterek, birinci bölümün "dün vesayetten hep birlikte dayak yedik", ikinci bölümün "bugün hep birlikte vesayeti bitirdik", son bölümün ise "yarın inşallah yeni anayasayla hep birlikte büyük Türkiye'yi inşa edeceğiz" anlamına geldiğini söyledi.

Gündoğdu, ilana imza atan Milli İrade Platformu olarak vesayetin hiç bir izinin kalmaması, 28 Şubat davasının sulandırılmaması, davanın tüm aktörlerinin sürece dahil edilmesini istediklerini belirtti. 28 Şubat sürecinin maddi, manevi tüm olumsuzluklarının bir an önce fiilen, hukuken ortadan kaldırılmasını amaçladıklarını dile getiren Gündoğdu, "Bugünkü süreç ve yarın ki beklentimiz için bildiriye imza attık" dedi.

"Her bir ifadeye katılıyoruz"

MÜSİAD Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, metnin her ifadesine Yönetim Kurulu olarak katıldıklarını ve altına imza attıklarını bildirdi.

İlanı değerlendiren 28 Şubat döneminin Kültür Bakanı İsmail Kahraman, ilanı "toplumun güzel bir sesi ve güzel bir bir araya geliş" olarak niteledi. İlanı çok takdir ettiğini ve yazılanlara katıldığını söyleyen Kahraman, "Türkiye'nin demokratik, hukuk devleti içinde kalmasını sağlamada herkes üzerine düşeni yapmalı. Bu teşekküller de bunu dile getiren bir duyuru yapmakta isabet etmişler destekliyorum" diye konuştu.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca ise darbelerin Türkiye'ye maliyetinin çok yüksek olduğunu, şimdi bir istikrar yakalandığını, birçok alanda önemli gelişmelere imza atıldığını söyledi. Koca, "Meselenin bu tarafı manipülasyonlarla zedelenmemeli. Biz de son zamanlarda meydana gelen bir kısım çekişmelerin bu yapıyı zedeleyeceğine dair endişeler dolayısıyla oluşturulan böyle bir metne imza atma ihtiyacı hissetmiş bulunuyoruz" dedi.

"Doğru adımları desteklemek istedik"

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hacımustafaoğulları, "Biz bu bildiriye imza atan sivil toplum örgütleri, Türkiye'nin yaşadığı son dönemlerdeki tartışmaların ışığında böyle bir açıklama yaparak atılan doğru adımların desteklenmesi gereğine inandık" değerlendirmesinde bulundu.

Muradiye Kültür Vakfı Genel Müdürü Ahmet Ulusoy da verdikleri ilanın, Türk milleti adına hükümete teşekkür anlamına geldiğini söyledi.

ENSAR Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu, "11 yıldır başarıyla görev yapan bir Başbakanın, sanki bir takım oluşumlara, dini gruplara karşıymış gibi gösterilmesinden rahatsız olduk. Bu nedenle bir ahde vefa ilanıdır bu. Bir şükran ifadesidir. Başka da bir amacı yok" dedi.

İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Hüseyin Korkut, hükümetin 28 Şubat sürecinde yaşanılan bir çok zorluğu giderdiğini belirterek, bu olumlu gelişmeleri desteklemeyi amaçladıklarını söyledi. Korkut, "İlan, tartışmaların yersiz ve gereksiz olduğunu, ülkemize olumlu gelişmelere fayda sağlamayacağını, bu süreci de yıpratacağını ifade etmek maksadıyla, sahiplenme amacıyla sivil toplum kuruluşlarının ifadesidir" diye konuştu.

Bu haber 898 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs