En Sıcak Konular

Türkiye ilham kaynağı olacak

5 Aralık 2013 14:28 tsi
Maliye Bakanı Şimşek, "Kürt sorununu kardeşlik hukuku içerisinde çözdüğümüzde, Türkiye dünyanın birçok ülkesi ve özelilikle de Ortadoğu için ilham kaynağı olacak" dedi.

 Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce (BYEGM),  "Çözüm Süreci ve Yerel Medya" teması ile Batman Kültür Merkezinde düzenlenen 25. Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması başladı.

Toplantıya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Valisi Yılmaz Arslan, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, AA Yurt Haberleri Editörü Ziver Büyüktaş ile Adıyaman, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'dan yerel ve yaygın medya temsilcileri katıldı.

Kürtçe selamladı

Maliye Bakanı Şimşek, açılışta yaptığı konuşmada, davetlileri Kürtçe selamlayarak, Kürtçe, "Bu birlik ve beraberliğe katkı sunan Başbakan Yardımcısı Arınç'tan Allah razı olsun" ifadesini kullandı.

Çözüm sürecinin, çok uzun yıllar devam eden kardeşlik ve etnik boyutları ön planda olan bir sorunun Türkiye tarafından Ortadoğu'da ilk defa daha çok demokrasi ve daha çok temel ve hak özgürlüklerin artırılmasıyla, kardeşlik hukuku içerisinde çözülmesi olduğunu vurgulayan Şimşek, bunun çok istisnai bir durum olduğunu söyledi.

Şimşek, Ortadoğu'da sorunların demokrasi, diyalog, kardeşliği tanıyarak, temel hak ve özgürlük alanını genişleterek çözülmediğini, Kafkaslar'da da yaşananların buna benzerlik gösterdiğini belirterek, "Hakikaten Türkiye'nin istisnai bir başarıyı gerçekleştirmek için kardeşlik hukuku içerisinde çok karmaşık etnik bir sorunu daha çok demokrasi, hak ve özgürlükle, diyalogla, toleranslı bir toplum oluşturarak çözme noktasında büyük bir iradesi var. Bu irade büyük bir katılımı gerektiriyor" diye konuştu.

Küresel aktör haline gelecek

Bakan Şimşek, çözüm sürecinin başarıya ulaşması için herkes tarafından sahiplenmesinin önemine değinerek, "Çözüm süreci demek, Türkiye'nin gelişmiş dünyayla arasını kapatması demek, hem demokratik standartlarda, hem kişi başına düşen milli gelirde, hem kurumların kalitesinde hem de genel anlamda her şeyiyle. Türkiye, bu sorunu demokrasiyle çözerek, dünyaya örnek olacak" dedi.

"Kürt sorununu kardeşlik hukuku içerisinde daha çok demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlük ekseninde çözdüğümüzde Türkiye, dünyanın birçok ülkesi ve özelilikle de Ortadoğu için ilham kaynağı olacak" diyen Şimşek, şunları söyledi:

"Çünkü Türkiye çok daha saygın bir küresel aktör haline gelecek. İşte bu nedenle hepimiz bu süreci sahiplenmeliyiz. Bu süreç hepimizi ilgilendiriyor. Süreç, buranın şaha kalkmasının ama Türkiye'nin daha güçlenmesini, Ortadoğu'nun daha huzurlu, daha gelişmiş, daha istikrarlı, refah içinde bir bölgeye dönüşmesinin de çok önemli bir aşaması olacak. Gelin daha çok kardeşlik dilini ön plana çıkartalım. Mikro düzeyde muhakak olumsuzluklar, yapısal bir takım sorunlar var ama gelin güzellikleri de yansıtalım. Ben Batman'ın kepenk indirmelerle gündeme oturmasını değil, üniversitesinde bilimsel araştırmalar, OSB'de yapılan yenilikçi üretim ve tabi ki katma değerle anılmasını isterim."

AA



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,942 µs