En Sıcak Konular

Hamzaçebi'den Balbay için acil çağrı

5 Aralık 2013 13:41 tsi
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, uzun tutukluluğun insan hakkı ihlali olduğunun, Anayasa Mahkemesi'nce tespit edilmesinin önemine işaret ederek mahkemeye çağrıda bulundu.

Akif Hamzaçebi "İnsan hakkı ihlali nedeniyle ilgili mahkemeye düşen görev, bu kararın gereğini yerine getirmek ve Mustafa Balbay başta olmak üzere, tüm tutuklu milletvekilleriyle ilgili durumu değerlendirerek, milletvekillerinin serbest bırakılmasına ilişkin kararları almaktır" dedi.

Hamzaçebi, TBMM'de bir grup milletvekiliyle düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile ilgili kararını değerlendirdi.

Mahkemenin, çok doğru bir karar verdiğini ifade eden Hamzaçebi, Balbay ve Haberal'ın başvurusu uyarınca uzun tutukluluk süresinin AİHM ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan adil yargılanma ilkesine aykırılığını vurguladı. Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin, anayasanın 19. maddesi 7. fıkrasıyla güvence altına alınan uzun tutukluluğun olamayacağı ilkesine aykırı bulduğunu belirtti.

Uzun tutukluluğun bir insan hakkı ihlali olduğunun altını çizen Hamzaçebi, bunun, Anayasa Mahkemesi'nce tespit edilmesinin önemine işaret etti.

Mahkemenin, uzun tutukluluk nedeniyle milletvekillerinin seçilme hakkının ihlal edildiğine, bu nedenle milletvekillerinin yasama görevini yapamadığına da karar verdiğini anımsatan Hamzaçebi, bunun, millet iradesinin her şeyin üzerinde olduğu şeklindeki demokratik anlayışın, mahkeme kararına yansıması olduğunu söyledi.

"Adil yargılanma ilkesinin gereği"

Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsan hakkı ihlali nedeniyle ilgili mahkemeye düşen görev, bu kararın gereğini yerine getirmek ve Balbay başta olmak üzere, tüm tutuklu milletvekilleriyle ilgili durumu değerlendirerek, milletvekillerinin serbest bırakılmasına ilişkin kararları almaktır. Beklentimiz budur. Bu süreci izlemek üzere, CHP grubu olarak bir komisyon oluşturuyoruz. Bu komisyon, Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca mahkemelerdeki süreci inceleyecektir. Temennimiz şudur: Anayasa Mahkemesi kararı, dünkü Resmi Gazete'de yayımladı. Gerekçeli kararın yayınlanması beklenebilir ancak bu karar, yeteri kadar açıktır. Uzun tutukluluk halinin anayasanın 19. maddesinin 7. fıkrasına ve seçilme hakkını düzenleyen 67. maddesinin 1. fıkrasına aykırı olduğu açık bir şekilde tespit edilmiştir. Karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak, tüm toplumun, yargının ve mahkemelerin bilgisine girmiştir. Artık herkesin bildiği konuda mahkemelerin herhangi bir gecikmeye meydan vermeden, konuyu süratle değerlendirerek karara bağlaması ve milletvekillerinin tutukluluk halini sonlandırması gerekir. Bu anayasa ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan adil yargılanma ilkesinin bir gereğidir. Bunu, kimse bekletmemelidir."

Hamzaçebi, tutuklu milletvekilleriyle ilgili AK Parti ile görüşüp görüşmeyeceklerine yönelik bir soruyu yanıtlarken, konunun yargıda olduğuna işaret etti. Engin Alan'ın hükümlü olduğu için durumunun farklı olduğunu anımsatan Hamzaçebi, millet iradesine uygun şekilde Alan'ın da parlamentoda görev yapmasını arzuladıklarını anlattı. Hamzaçebi, CHP olarak üzerilerine düşen görev varsa, bunu yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin Balbay ile ilgili kararında 5 bin lira tazminat ödenmesine hükmettiğine dikkati çeken Hamzaçebi, bu kararın talep üzerine verildiğini, Haberal'ın ise bu yönde bir talebinin olmadığını söyledi. Hamzaçebi, 5 bin lira tazminat kararı vererek yargının kurtulmasının mümkün olmadığını belirtti.

aa

Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,757 µs